Mezzo Mezzo si zakladá na originalite

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Do zoznamu bratislavských reštaurácií pribudla v uplynulých dňoch ďalšia. Novým prírastkom v rodine reštauračných podnikov je MEZZO MEZZO na Rybárskej bráne.

Gurmáni, zvyknutí, že v tejto časti staromestského korza nájdu dobrú stredomorskú kuchyňu, si prídu na svoje. Mezzo Mezzo im určite pomôže prekonať aj nostalgiu za reštauráciou ponúkajúcou mediteránske špeciality, ktorá v týchto priestoroch sídlila donedávna.

Celkom nový interiér je moderný, estetický, noblesný, bez akýchkoľvek rušiacich elementov, aj keď pomerne stiesnený. To je ale dôsledok priestoru, v ktorom sa reštaurácia nachádza. Aj tak z neho jej majiteľ vydoloval, čo sa dalo, pokiaľ by sme hodnotili množstvo stolov pre hostí. Reštaurácia má dve časti, väčšiu spodnú a niekoľko stolov na galérii, z ktorej môžete cez sklenené zábradlie pozorovať dianie v prízemí. Stoly sú prekryté bledučkým prestieraním, na ktorom je všetko, čo na stole má byť. Všetko spolu dokonale ladí, farba stien, moderné ratanové stoličky, sklo, oceľ, leštený mramor. Rušivo na nás pôsobilo len zlé odvetranie, ktoré z hornej časti nedokázalo spoľahlivo odvádzať cigaretový dym, ktorý sem stúpal zo spodnej miestnosti.

Jedálny lístok v čiernej koženej väzbe nie je ohurujúco bohatý, zato plný originálnych stredomorských pokrmov. Prekvapujúce sú však ceny, ktoré sú na bratislavské pomery určite nadštandardné, rovnako ako ceny vína vo vínnej karte. Ak očakávate, že za väčšie peniaze dostanete aj väčšie porcie, nie je tomu tak, Mezzo Mezzo si skôr potrpí na originalitu a kvalitu ponúkaných jedál ako na ich kvantitu. O tom sme sa presvedčili pri ochutnávaní tunajších špecialít.

Z predjedál to bolo Carpaccio z údených kačacích pŕs so sézamovým olejom a parmezánom, špenátový šalát s chrumkavou slaninou, šampiňónmi a medovo-balzamikovým dressingom, vyprážané baby chobotničky s dvoma dípmi, husaciu pečeň a slimáky na cesnakovo-bylinkovom masle. Z polievok sme dali prednosť syrovej s tortellinami a tekvicovej krémovej. Pravdu povediac, nikdy by sme nepovedali, že z tekvice sa dá uvariť niečo tak skvelé.

Ako hlavný chod nám priniesli zubáča na rošte s citrónovou omáčkou a zemiakovým pyré, grilované jahňacie rebierka s cukinou, kuracie prsia Saltimbocca s parmskou šunkou, hovädzie rezančeky s medom, čiernym korením a čínskymi slížami, pečené kačacie prsia s jablkovo-čerešňovou omáčkou, pečenú pražmu so sladkokyslou kokosovou ryžou a mušle sv. Jakuba zapekané na ihle.

V servírovaní a estetike úpravy jedál na tanieri patrí Mezzo Mezzo k tým najlepším reštauráciám v meste, horšie je to s už spomínanou veľkosťou porcií. Aj keď sa dá polemizovať o tom, či chodiť do reštaurácie s ambíciou "nadžgať" sa jedným chodom alebo ochutnať niečo zaujímavé aj s vedomím, že nám v žalúdku zostane miesto trebárs na dezert. V každom prípade pri mušliach, ktoré boli na dvoch ihlách asi štyri, sa nám veľkosť, či skôr malosť porcie, zdala neprimeraná. Neprimeraná cene, ktorá sa vyšplhala cez 600 korún.

Nakoniec ani to nás neodradilo od testu miestnych dezertov, z ktorých sme si vybrali tiramisu, palacinky s čokoládovou penou a marinovanú hrušku plnenú orechmi s jahodovou a čokoládovou polevou. Tak, ako pri ostatných jedlách platí, že každý pokrm je originál a asi ťažko ho budete hľadať vo vedľajšej reštaurácii.

Napokon, to je asi to najcennejšie na reštaurácii Mezzo Mezzo, ktorá príjemne spestrila ponuku reštaurácií nielen v tejto časti bratislavského Starého Mesta.

Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?