Talianska kuchyňa v historickej pivnici
Nie každý deň sa núka možnosť posedieť si v pivnici starej niekoľko storočí. Nedávno otvorená reštaurácia PATIO v hoteli Carlton vám takúto možnosť dáva.
Romantická tehlová pivnica so zvyškami starých nástenných fresiek vás vráti do čias, keď na mieste dnešného hotela stál zájazdný hostinec. Na jeho mieste postupnou prestavbou vznikol hotel, ktorý pred dvoma rokmi prešiel zásadnou rekonštrukciou.
Súčasná kuchyňa však ponúka úplne iné špeciality ako tá spred mnohých desaťročí. Reštaurácia Patio sa špecializuje na taliansku kuchyňu, o čom vás hneď za masívnymi vchodovými dverami presvedčí veľká kamenná pec. V nej sa pečie niekoľko druhov najznámejšieho talianskeho „koláča“ - pizza. Celý priestor je rozdelený na dve časti, fajčiarsku a nefajčiarsku. Cigaretový dym sa v priestore stráca, zato chvíľami bolo, najmä v zadnej časti, cítiť kuchynské výpary. Tehlové steny sú zdobené veľkými benátskymi zrkadlami a živými kvetmi. V kombinácii s kamennou dlažbou a tmavohnedým dreveným mobiliárom vytvárajú príjemnú atmosféru. Oživením je aj kovový mostík ponad malý vodný kanál, v ktorom plávajú ryby a korytnačky.
Jedálny lístok je tvorený jedlami talianskej kuchyne. Najviac je v ňom zastúpená pizza na mnoho spôsobov a cestoviny, ale vyhovie aj tým, ktorí dávajú prednosť mäsu alebo rybám. Stolovanie sme začali predjedlom pane all aglio (zapečené bagetky s bylinkovo-cesnakovým maslom) a bruschette (zapečené pečivo s paradajkami a mozzarellou, kuracou paštétou, balkánskou a nivovou nátierkou.
Z polievok sme dali prednosť minestrone alla milanese, čo je hustá zeleninová polievka s cestovinami (my sme v nej našli aj kúsky údeného) a slepačej polievke. Z klasických talianskych špecialít to bola pizza dolce picante (omáčka teryaki, syr, kuracie prsia, červená cibuľa, paprika, pizza mediterranea (omáčka patio, syr, špenát, feta, šampiňóny, paradajky, marinované papriky, cibuľa, oregano) a malfatti (ravioli plnené syrom ricotta, špenátom a preliate jemnou orechovou omáčkou.
Z mäsových jedál sme ochutnali bistecca alla modenese, čo je, podľa želania, prepečená hovädzia roštenka obložená karamelizovanou cibuľou s opečeným zemiakom v šupke, brokolicou a karotkou. Druhou špecialitou bolo galletto all mattone - grilované kura ochutené cesnakom a rozmarínom podávané s opekanými zemiakmi. Pre všetkých odporcov mäsa či múčnych pokrmov jedna dobrá správa.
V Patio majú skvelý šalátový bar. Za jednotnú cenu si môžete vybrať čerstvo krájanú zeleninu, cestovinové šaláty, syr feta, prekladané paradajky s mozzarellou, grilované šampiňóny, plátky baklažánu a cukiny, olivy, niekoľko dresingov. A navyše si môžete naložiť, koľkokrát chcete. Verte, že ani ten najväčší „jedlík“ viac ako dva taniere nezvládne. Na záver sme ochutnali jeden z dezertov - talianske tartuffo, čo je zmrzlina s keksom zaliata v čokoláde.
Kuchárovi nie je čo vyčítať, škoda len, že grilovaná štvrťka kuraťa bola v hrubšej časti neprepečená. Čašníčka nám síce zvyšok nechala dopiecť, no čakali sme, že okrem toho a následného ospravedlnenia sa dočkáme aj veľkorysejšieho gesta.
V každom prípade sa reštaurácia Patio zaraďuje k tomu lepšiemu, čo v Bratislave máme. Nielen dobrou kuchyňou, ale predovšetkým príjemnou atmosférou a prostredím starobylej pivnice.
Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek