Slovenské špeciality v Sedliackom dvore

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavské reštaurácie ponúkajú pokrmy rôznych cudzokrajných kuchýň, no paradoxne typicky slovenskú kuchyňu nájdete len v pár podnikoch. Jeden z tých, kde môžete ochutnať špeciality slovenskej kuchyne, sme navštívili tentoraz.

SEDLIACKY DVOR v nákupnom centre Aupark sa celkom vymyká modernému sklobetónovému štýlu obchodného centra. Priestoru pri vchode dominuje drevená koliba, v ktorej je ukrytá kuchyňa a pod jej oknom veľký gril. Hostia sedia za masívnymi drevenými stolmi, jedálenský servis je z pálenej hliny. Na drevenom plote oddeľujúcom priestory reštaurácie od foyer nákupného strediska sú rozvešané tkané koberce. Ku koloritu patria aj štýlovo odetí čašníci a čašníčky v jednoduchých plátených odevoch. Ak budete mať šťastie, do uška vám naživo zahrá cimbálovka, ak nie, slovenskú ľudovú si vypočujete aspoň z reproduktorov. Hostí v Sedliackom dvore vítajú kalíškom slivovice, ktorú dostanete na stôl ako pozornosť podniku.

Pohľad na jedálny lístok zrejme prekvapí aj znalca slovenskej kuchyne, pretože v ňom nájde skutočne bohatý výber jedál, často sa ukrývajúcich za írečité názvy. My sme sa z ponuky studených predjedál rozhodli ochutnať pampúšiky s klobásou (buchtička plnená údenou klobásou), gemerské guľky s pieporom (zemiakové guľky plnené mletým bravčovým mäsom) a mišung - miešaný zeleninový šalát. Zaskočilo nás, že napriek tomu, že boli uvedené medzi studenými predjedlami, priniesli nám ich, bez upozornenia, pravdaže s výnimkou šalátu, horúce.

Takže po polievke kikirikí so zeleninou a domácimi slížami (slepačia), oroške (kôprová s kyslými uhorkami) a krémovej cesnačke sme jedli teplé predjedlo opäť. Vybrali sme si čertovské viršle, čo sú pečené tenké klobásky v baraních črevách s pikantnou omáčkou servírované na drevenej doštičke. Kôprovú polievku a cesnačku podávajú vo vydlabanom pecni chleba. Ak by ste ho zjedli celý, do žalúdka už zaručene nedostanete ani omrvinku.

Z hlavných jedál sme si dali vysokú zver na borievkach (dusené jelenie na červenom víne s borievkami so zemiakovou knedľou), kuracie stehno v dubákovej omáčke, važecké halušky s bryndzou opečenou so slaninkou a bryndzové pirohy so slaninou a kyslou smotanou. Pirohom sme zostali verní aj pri výbere dezertu, ochutnali sme lekvárové s maslom a makom. Jedlám, ani ich úprave na tanieri nie je veľmi čo vyčítať. Len pri jeleňom mäse sme mali pocit, že ho akosi viac cítiť alebo to bolo páchnucim tanierom. A to by sa v žiadnej reštaurácii stať nemalo. Nie je nič horšie, ako keď vám chuť do jedla pokazí špinavý či zapáchajúci jedálenský servis.

Obsluhujúci personál je úslužný, ale až prehnane rýchly. Objednané jedlá nám čašník nosil v takom tempe, že sme ich nestíhali jesť. A tak sa nám v jednom okamihu na stole nakopili polievky s predjedlom a už nám servírovali hlavný chod. V lepších reštauráciách, najmä pri objednaní viacerých chodov, sa obsluha príde radšej opýtať, ako si hosť želá servírovať, s prestávkou či bez. Toto pravidlo odporúčame do pozornosti aj tunajšiemu personálu.

V každom prípade, ak dostanete chuť na výdatné slovenské špeciality, Sedliacky dvor v petržalskom Auparku je tým pravým miestom.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?