Americká kuchyňa v Carltone čosi stojí

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Bratislava sa stáva metropolou, kde sa postupne etablujú svetové reštauračné reťazce a nemyslíme práve podniky rýchleho občerstvenia. Jeden z nich - reštaurácia FRIDAY´S - sa usadil v parteri hotela Carlton na Hviezdoslavovom námestí.

Interiér je členený na tri časti, dokonca s jasne oddeleným priestorom pre fajčiarov, resp. nefajčiarov. Pre tých sú vyhradené prvé dve časti reštaurácie, v tej pri vchode je veľký barový pult, za ktorým barmani, pri miešaní nápojov, predvádzajú svoje akrobatické kúsky.

Staroružové steny, modrá koža na stoličkách a laviciach, tmavé drevo, sklenené lampy v štýle Tiffany pôsobia trochu staromódne, ale o to prívetivejšie. Na bohato zdobených stenách je zavesené všeličo, od fotografií amerických mrakodrapov, cez rôzne hudobné nástroje až po dopravné značky a dokonca funkčný semafor nad vchodom do kuchyne, na ktorom symbolicky svieti zelená. Veľké dvere do kuchyne sú otvorené dokorán, takže vidíte ako pripravujú jedlá.

Tie reprezentujú predovšetkým kuchyňu amerického kontinentu, steaky, hamburgery, sendviče, mexické fajitas, ale aj vegetariánske šaláty. Špecialitou sú aj fritované zemiaky v šupke plnené syrom čedar a slaninkou s omáčkou z kyslej smotany (Loaded potato skins) a chrumkavé kolieska cibule v cestíčke (Thin onion rings), ktoré sme si dali ako predjedlo. Z dvoch druhov polievky sme ochutnali obe - francúzsku cibuľačku a hríbovú.

Ako hlavný chod sme ochutnali Margarita combo fajitas, čo sú grilované plátky kuracieho a hovädzieho mäsa podávané na zelenej paprike, restovanej cibuli so španielskou ryžou, kyslou smotanou, čerstvou salsou, čedarom, pšeničnými plackami a avokádovým guacamole a tiež čisto kuraciu verziu Margarita chicken fajitas. Neodolali sme ani ponuke steakov a vybrali sme si hovädzí s plneným pečeným zemiakom a zmesou zeleniny (Jack Daniel´s steak). Fajitas na horúcej panvičke však viac ako chuťou ohúri skôr efektným servírovaním, akoby tomu čosi chýbalo, aj keď na stole nájdete rôzne dochucovcie ingrediencie. Šťavnatý steak bol prepečený, presne tak, ako sme si želali.

Aj keď k jedlám máme len malé výhrady, to isté neplatí o ich cenách. Premrštené, prehnané, svetové. Horkosť z nich sme sa rozhodli spláchnuť jedným z koktajlov a typicky amerických dezertov. Oreo madness je sušienka Oreo spojená vanilkovou zmrzlinou zdobená čokoládou a karamelvou polevou, Mocha mud pie - mrazený čokoládový korpus plnený mandľovo-čokoládovou penou a kávovou zmrzlinou a Cheese cake - tradičný piškótovo-tvarohový koláč á la New York. Stosedemdesiat päť korún za kúsok sušienky so zmrzlinou nás však schladilo viac ako vonku sa preháňajúci studený vietor a tak sme si už radšej neobjednávali. Kvôli objektívnosti treba povedať, že na dennom menu sú aj jedlá od 95 do 145 korún.

Friday´s poteší milovníka americkej kuchyne, ktorý nemá hlboko do vrecka. Tomu pozorná a úslužná obsluha vo výstrednom odeve splní akékoľvek želanie. Pre ostatných zostane Friday´s pravdepodobne len podnikom na príležitostnú a možno jedinú návštevu.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?