Na Machnáči vonia pravá indická kuchyňa

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Reštaurácie v Bratislave začali pred tohtoročným letom rásť ako huby po daždi. Potešiteľné je, že už v mnohých z nich nájdete originálnu atmosféru, ale i jedálny lístok. Cieľom nášho hodnotenia bola tentoraz novootvorená indická reštaurácia MAHARADŽA.

Ak sa nevyznáte v štvrti na Machnáči, kde je situovaná, môže vám jej hľadanie spôsobiť isté problémy. Na reštauráciu umiestnenú v prízemí šesťposchodového obytného domu však upozorňujú informačné tabule pri ceste, ktoré vám jej hľadanie zjednodušia. Nech vás neodradí neprívetivý panelákový vstup do reštaurácie, pretože vo vnútri vládne pravá indická atmosféra, ktorú dopĺňa ticho reprodukovaná meditačná hudba.

Dve menšie miestnosti veľa priestoru pre pohodlné stolovanie neposkytujú, podobne je to aj so sociálnymi zariadeniami, kde je miesto len pre jedného, takže pri plnšom obsadení reštaurácie si na ten pravý moment návštevy toalety treba počíhať. Inak zariadenie korešponduje s jej charakterom. Stoly, na ktorých nechýba čisté prestieranie s taniermi, príbormi a pohármi opticky od seba oddeľujú prútené paravány. Tie sú dosť tesne pri stoličkách, takže si treba dať pozor, aby ste ich pri vstávaní nezvalili.

Listovanie v jedálnom lístku s indicko-bengálskymi špecialitami je skutočným zážitkom pre každého gurmána s vycibreným vkusom. Našli sme tu takmer 150 jedál, ktoré pripravujú na báze prírodných byliniek a špeciálnych korenín. Zaujímavosťou jedálneho lístka je, že jedlá sú zaradené do trinástich skupín podľa druhu omáčky, s akou sú pripravované.

Rozhodli sme sa ochutnať štyri z nich, no ešte predtým sme neodolali predjedlám v podobe Murgi tikka s luči, čo sú kuracie prsia marinované v tikka koreninách na grile s malými vyprážanými plackami, Vera tikka (baranie mäso) s luči, Piadža (zmes cibule, šošovice, byliniek a korenín v cestíčku) a vegetariánskej somosa (cestíčko v tvare trojuholníka plnené zeleninovou zmesou a koreninami).

Ochutnali sme aj dve bengálske polievky - z lúpanej šošovice a rybaciu. Potom prišli na rad spomínané pokrmy s rôznymi druhmi omáčok. Jedna z nich bola Džhal piadža (pikantná omáčka so zázvorom a špeciálnymi koreninami, s veľkými kúskami papriky a cibule), ktorú nám pripravili s jahňacinou, ďalšia bola omáčka Madradž (veľmi pikantná omáčka so špeciálnymi bylinkami a koreninami) ku ktorej sme si dali kuracie prsia. Treťou bola Vuna (mierne pikantno-korenistá omáčka s kúskami cibule, bylinkami a koreninami) s baraním mäsom a posledným bol losos pripravený s omáčkou Šag (špenátová špecialita s výraznou cesnakovou chuťou).

K hlavným jedlám na indický spôsob patria indické placky, Porota (vyprážané v rastlinnom oleji), Čapati (tenké placky bez tuku na grile) a Roti (hrubšia placka na grile), ktoré sme si dali spolu s Beng čhata vadži (šampiňóny s cibuľou, bylinkami a koreninami) a Mušur dal (hustá omáčka z lúpanej šošovice) ako prílohu. Hlavné pokrmy nám priniesli na miskách, ktoré sme si po celý čas stolovania mohli ohrievať nad sviečkami v malých kovových varičoch.

Slovenskému čašníkovi v tomto indickom podniku, kde je majiteľom pravdepodobne Ind, nemožno vyčítať nič. To isté platí aj pre kuchára, ktorý je pravdepodobne indického pôvodu, pretože všetko, čo nám priniesli na stôl, chutilo fantasticky a indicky. Takže jediným hendikepom reštaurácie Maharadža je jej umiestnenie a trochu stiesnené priestory.

Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?