Vianočné trhy v Bratislave a vo Viedni

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pri poslednom tohtoročnom hodnotení sme výnimočne nenavštívili žiadnu z bratislavských reštaurácií. Vybrali sme sa na Vianočné trhy na bratislavskom Hlavnom námestí a pre porovnanie aj na Christkindlmarkt na viedenskom Rathausplatz. A veru bolo čo porovnávať.

Kým bratislavské trhy pôsobia komornejším dojmom, tie viedenské sa už na prvý pohľad vyznačujú veľkoleposťou. Priestor pred viedenskou radnicou je neporovnateľne väčší a preto je tu aj počet predajných stánkov podstatne väčší. Kým v Bratislave ich je 85, vo Viedni ich je 140 a sú navyše dvojnásobne väčšie ako tie bratislavské.

Značný rozdiel je aj v celkovej výzdobe oboch námestí a v ich iluminácii. Kým bratislavský magistrát sa pri výzdobe Hlavného námestia zmohol len na zopár nevýrazných žiaroviek, viedenské trhy sú nádherne vyzdobené aj nasvietené - množstvo farebných lampiónov v korunách mohutných stromov v pozadí so žiariacou budovou radnice vyvoláva priam rozprávkovú atmosféru.

Keďže Bedeker gurmána je predovšetkým o jedle a stolovaní, pri prechádzkach po trhoch v Bratislave a vo Viedni sme sa sústredili najmä na predajné stánky, ktoré ponúkajú občerstvenie. Hneď na úvod sme si všimli rozdielny prístup v dramaturgii - na Hlavnom námestí sú stánky s občerstvením sústredené v jednej časti, ktorá je počas väčšej časti dňa preľudnená, na Radničnom námestí sú rozmiestnené proporčne po celom trhu a tak nevznikajú zbytočné „zápchy“.

Podstatný rozdiel je aj v ponuke jedál na bratislavských a viedenských trhoch. Kým v Bratislave jednoznačne dominuje cigánska pečienka a lokše, vo Viedni sú najvychytenejšie klobásy (frankfurter a bratwurst), langoše či chlieb s údenou šunkou. Každý Bratislavčan, ktorý navštívil vianočné trhy na Hlavnom námestí aj v minulých rokoch, potvrdí, že ceny jedál a nápojov oproti minulosti vzrástli. Pritom kvalita zostáva na rovnakej úrovni. Ba dokonca tento rok sa vo väčšine stánkov pomer pečeného mäsa k žemli zväčšuje v prospech pečiva.

Cigánska pečienka s horčicou v žemli stojí v Bratislave 60 korún. Cena lokší sa pohybuje od 25 do 35 korún v závislosti od plnky. Výnimkou nie sú ani rozdielne ceny toho istého druhu lokše vo dvoch susedných stánkoch. Keďže nie všetky stánky sú označené, je ťažko odporučiť niektorý z nich. Od stánku ku stánku sa líšia nielen ceny, ale aj kvalita jedál a nápojov.

Vo Viedni je z tohto pohľadu situácia úplne iná. Kvalitou aj cenami sú všetky stánky s občerstvením vyrovnané, preto je jedno, či si dáte bratwurst na dolnom alebo na hornom konci. Cena dvojice párkov je 45 šilingov, obyčajný langoš stojí 20 šilingov a unikátny „debreziner langos“ 40 šilingov.

Azda najväčší rozdiel je v ponuke horúcich vianočných nápojov, najmä v kultúre ich podávania. Bratislavčanovi, ktorý pozná len trhy slovenského typu, zrejme ani na um nepríde, že by nápoje mohli predávať aj v niečom inom, ako sú „obľúbené“ plastikové poháre.

Kto však navštívil Christkindlmarkt vo Viedni dostane punč, grog alebo varené víno v keramickom hrnčeku s vianočným motívom. Zaplatíte za ten pohár síce zálohu 25 šilingov, keď však dopijete a pohár vrátite, peniaze dostanete späť. Ceny vianočných nápojov sú pre našinca možno trochu vysoké (30-45 šilingov podľa druhu), ale kvalita vianočného punču s lesným ovocím je neporovnateľne vyššia ako v Bratislave. Na Hlavnom námestí odporúčame len vianočný punč v charitatívnom stánku Lions International, ktorý je skutočne štedrý a poctivý.

A ešte jedna poznámka. Kým v bratislavských stánkoch s občerstvením vedľa seba ležia lokše, klobásy, štrúdle a chlieb s masťou a cibuľou, vo Viedni sú prísne oddelené stánky s klobásami od stánkov s koláčmi a pečivom. Aj o tom je kultúra stolovania.

Naše hodnotenie Bratislava: 3 hviezdičky
Naše hodnotenie Viedeň: 5 hviezdičiek
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?