V ÚĽUVe sa čašníci na hostí neusmievajú

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Súčasťou Dvora remesiel na Obchodnej ulici, prevádzkovaného Ústredím ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) je aj reštaurácia, ktorú sme si za objekt nášho gurmánskeho hodnotenia zvolili tentoraz.

Reštaurácia s dvoma menšími miestnosťami situovanými v suteréne láka hostí nápisom nad dverami - Hosť do domu, Boh do domu. Je zariadená v typicky slovenskom štýle, stoly, stoličky a lavice zo svetlého masívneho dreva. Podlaha už drevená nie je, ale pravdu povediac keramická dlažba je predsa len praktickejšia. Klenuté steny s výklenkami a naaranžovanými fľašami vína so sušenými kvetmi vytvárajú v malej reštaurácii príjemnú domácku atmosféru. Zaujímavo pôsobí aj kamenná stena s veľkými sušenými ťahavými kyticami.

V prvej časti podniku je barový pult a stoly, ktoré slúžia skôr na rýchle občerstvenie či kávu, súdiac podľa prestierania. V druhej časti je päť vzorne prestretých stolov s obrusmi, ktoré ladia s celkovým charakterom interiéru, drevenými podnosmi, pohármi a príbormi.

Páčil sa nám nápad s výklopnou časťou stolov, o ktoré sa, v prípade väčšieho počtu stolovníkov, mohol zväčšiť každý z nich. Nevýhodou malého priestoru je blízkosť kuchyne, ktorú od stolovacej časti oddeľujú len dvojkrídlové „lietacie“ dvere, takže kuchynské pachy dosť výrazne „navoňajú“ oblečenie hostí, najmä kabáty, ktoré sú na vešiakoch v tesnej blízkosti kuchyne.

Jedálny lístok sa ničím nevymyká z priemeru väčšiny bratislavských reštaurácií, azda len (čo je hádam i celkom logické) je na ňom viac typicky slovenských jedál. Okrem studených a teplých predjedál tu nájdete pokrmy z bravčového, hovädzieho mäsa, hydiny, rýb i bezmäsité jedlá. Pravda, racionálnu stravu medzi nimi nehľadajte, taká lokša s husacou masťou by nejednému zdravo sa stravujúcemu asi poriadne dlho ležala v žalúdku. Ale tá chuť?!

My sme si z predjedál vybrali studenú trenú bryndzu s mladou cibuľkou a z teplých zapekaný oštiepok so šunkou a zemiaky na slovenský spôsob, teda s tvarohom, maslom a oravskou slaninou. Chceli sme ochutnať aj kuraciu pečeň na víne, no tú práve nemali. Zo štyroch polievok, z ktorých cesnakovú v bosniaku tiež nemali, sme ochutnali domácu fazuľovú s rezancami a kapustovú, ktorá sa nám zdala predsa len trochu mastná, no obe boli chutné.

Z hlavných jedál sme dali prednosť Terchovskej valaške (hovädzia sviečková, bravčové karé so šunkovo-šampiňónovou omáčkou), sviečkovým rezom ÚĽUV na olivách a cesnaku a ražniči ÚĽUV na rošte (panenka, cibuľa, slanina, paprika a klobása). Tunajší kuchár zrejme prežíva obdobie zamilovanosti, lebo všetky tri jedlá sa nám zdali presolené. Niežeby neboli konzumovateľné, len tej soli bolo akosi priveľa. Ražniči na rošte zrejme na rošte nepripravoval, lebo by nebolo také mastné.

A posledná výhrada, sviečkové rezy na olivách boli skôr na šampiňónoch, pretože namiesto olív a cesnaku bolo na tanieri vidieť len samé huby. A ešte jedna, už tradičná pripomienka. Zeleninová obloha pozostávala len s červenej a bielej kapusty a jedného kúska paradajky a plátku uhorky. Páni majitelia, prevádzkári, kuchári, veď už na tých hosťoch toľko nešetrite, tých pár halierov navyše za viac zeleniny si azda zákazníci, ktorí za jedlo zaplatia vyše 150 korún, zaslúžia.

Na záver posedenia sme neodolali pokušeniu ochutnať aj niektorý z ponúkaných dezertov, medzi ktorými však mali nadvládu predovšetkým palacinky na rôzne spôsoby. Voľba padla na tie orechové a jednu zo slovenských špecialít - originál orechové šúľance. Klobúk dolu!

Aj keď k obsluhe nemáme vážnejšie výhrady, predsa len si neodpustíme jednu poznámku. Netreba dávať tak okato najavo chabý záujem o svoju prácu. Hostia si hneď všimnú a vycítia, či ich niekto obsluhuje s radosťou a záujmom alebo len z povinnosti. K čašníckemu povolaniu patrí aj úsmev, ktorý tomu „úľuváckemu“ rozhodne chýbal. Takým ľuďom sa hovorí, že sú, s prepáčením, studení ako psí čumák.

Reštauráciu ÚĽUV môžeme zaradiť k štandardu, s ktorým sa v Bratislave stretnete takmer v každej reštaurácii. To sa týka najmä obsluhy a kuchyne. Za mierne originálny považujeme interiér (ale akýže by už len mal byť v tomto type reštaurácie) a ponuku typických slovenských jedál, ktoré sa z jedálnych lístkov väčšiny bratislavských podnikov úplne vytratili.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?