Mexická kuchyňa na račiansky spôsob

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V Rači na Námestí hrdinov sme objavili úplne novú reštauráciu - mexickú. Volá sa TACOS a je namieste niekdajšieho pohostinstva, ktoré Račania poznali ako Jama.

Rozsiahle členité priestory v podzemí sú zariadené originálne a majú pripomínať akési mexické pueblo. Interiér je jednoduchý, ale funkčný. Drevené stoly a stoličky rôznych farieb od červenej cez modrú po zelenú sa vhodne dopĺňajú s rovnako pestrými klenbovými stenami. Tie zdobia typicky mexické artefakty ako sombréro, či kaktusy na drevených policiach, ale aj drevené aztécke masky. O príjemnú atmosféru sa stará aj niekoľko papagájov, ktoré pri bare občas „diskutujú“ s personálom či hosťami.

Na úvod sme si dali kukuričné lupienky s pastou z avokáda Chips con Quacamole, ďalej zapekané tortilové lupienky s fazuľou a syrom Nachos Snack a paprikovú palacinku plnenú mletým mäsom, syrom a zeleninou Burrito Classico. Všetky predjedlá boli vynikajúce. Z ponuky polievok sme ochutnali zeleninovú Sopa de Tortilla a cibuľovú s červeným vínom. Škoda len, že polievky nám doniesli takmer súčasne s predjedlami. V tomto prípade tak bola rýchla kuchyňa a pohotová obsluha skôr prekážkou.

Na jedálnom lístku nás zaujala bohatá ponuka, takže sme mali problém si niečo vôbec vybrať. Každé jedlo však malo stručný vysvetľujúci popis, takže sme sa v záplave mexických výrazov orientovali bez vážnejších problémov. Z množstva hlavných jedál sme si dali Potata con Classico (vlastne zemiak v alobale plnený smotanou, pikantným mletým mäsom a syrom), Pollo San Diego (kuracie mäso poliate čokoládou so zeleninou a parenou ryžou), Taco con Pollo (kukuričná oplátka plnená kuracím mäsom, syrom, zeleninou a smotanou), Enchiladas Tacos (placky tortilla plnené dvomi druhmi mäsa, zeleninou a ryžou). Pre tých, ktorí si nevedia z bohatej ponuky reštaurácie TACOS vybrať, majú na jedálnom lístku Tex Mex Combo, čiže zo všetkého niečo - marinované grilované kuracie krídla a stehno, grilované rebrá, varená kukurica, kukuričná placka plnená zeleninou, plnená papriková palacinka a plnený zemiak so smotanou. Všetky jedlá boli chutné, dokonca aj kuracie mäso s čokoládou.

Jedlá sme zapíjali pivom, ale na záver sme si neodpustili sladkú odmenu - aztécky karamelový dezert so šľahačkou a ovocím Churro Caramel a pravý mexický koláč s alkoholom, šľahačkou a ovocím Torejas. V prípade prvého dezertu sme však narazili na menší problém, presnejšie sklenenú nádobu s karamelom, ktorá bola ukrytá pod vrstvou šľahačky. Objavili sme ju až na koniec, takže časť tyčiniek Churro sme zjedli bez karamelu. Ako nám prezradil personál, jeden hosť raz do sklenenej nádoby s karamelom omylom zahryzol, nič vážne sa však nestalo. Preto si myslíme, že podobné prekvapenia by si v reštaurácii TACOS mohli odpustiť, ak si nechcú zbytočne vyrobiť problémy.

V ponuke jedál má mexická reštaurácia TACOS aj taliansku pizzu, ktorú tu pripravujú priamo pred zákazníkmi. Za pozornosť stojí nielen bohatá ponuka jedál, ale najmä výber miešaných nápojov. Príjemne nás prekvapili aj ceny, ktoré boli na rozdiel od iných bratislavských reštaurácií predsa len nižšie. Rača je však okrajovou mestskou časťou Bratislavy, a preto je takýto cenový rozdiel pochopiteľný.

Páčil sa vám článok?