Archa by mohla byť príjemnou reštauráciou

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Tentoraz sme testovali reštauráciu ARCHA, ktorú otvorili na Uršulínskej ulici v priestoroch, kde predtým sídlila banková inštitúcia. Miesto v historickom jadre je skvelým predpokladom pre fungovanie kvalitnej reštaurácie. Ale je takou aj reštaurácia Archa?

Cafe restaurant Archa zdedila po svojom predchádzajúcom nájomcovi kompletne zrekonštruované lukratívne priestory v bočnej časti Primaciálneho paláca. Miestnosti s vysokými klenbami sú farebne rozdelené na tri časti. V žltej, hneď oproti vstupu je veľký barový pult, naľavo je modrá časť s paravánom, ktorý túto miestnosť ešte opticky predeľuje a vytvára viac súkromia pre hostí. Tieto dve izby pôsobia skôr kaviarensky, napravo je červená miestnosť, ktorá podľa zariadenia slúži ako reštauračná časť. Čo sa týka nábytku, v kaviarenskej časti sú čierne stoly aj stoličky, v červenej sú stoly prikryté bledými obrusmi, stoličky sú potiahnuté červeným čalúnením a natreté zlatou farbou, čo dodáva stoličkám umelohmotný dojem. Tento nápad považujeme za nevydarený a gýčový. Vcelku príjemné prostredie dopĺňajú fotografie starej Bratislavy.

Archa nie je vyslovene typom klasickej reštaurácie, je skôr kaviarňou s možnosťou konzumácie jedál. Tomu zodpovedá aj ponuka v jedálnom lístku, ktorá nie je ohurujúco bohatá, no výberom jedál určite uspokojí väčšinu hostí, vegetariánov, ale aj vyznavačov cestovín alebo steakov. My sme počas našich dvoch návštev ochutnali veľkú časť tunajšieho jedálneho lístka, v treťom prípade sme však odchádzali s prázdnym žalúdkom, pretože kuchár nám nebol schopný do 3/4 hodiny od objednávky pripraviť jednoduché cestoviny. V ostatných dvoch prípadoch sme však otestovali viaceré špeciality. Na naštartovanie ako predkrm sme si dali fetu na panvičke s paradajkou, čerstvou feferónkou a olivovým olejom zapečenú v alobale a mozarellu s paradajkou. K predjedlám si musíte vypýtať pečivo alebo chlieb, aspoň nám ich obsluha automaticky nepriniesla. Z polievok podľa dennej ponuky sme otestovali špargľovú a zeleninovú. Zatiaľ čo zeleninová bola doslova vriaca, špargľová by si ešte zaslúžila chvíľu postáť na sporáku. Z hlavných jedál sme ochutnali grilované kuracie prsia, kurací špíz na grile, jarné palacinky plnené dusenou zeleninou, kuracie ragú so šampiňónmi a kari, hovädzí pfefer steak so zeleným korením a mäsové lasagne. Všetky jedlá boli chutné, s bohatou zeleninovou oblohou a za veľmi prijateľné ceny. Azda len steak mohol byť o niečo väčší, na veľkom tanieri pôsobil utopene. Z múčnikov sme sa „zmohli“ len na džemové palacinky a tiramisu.

Ak sme nemali výhrady voči prostrediu, či práci kuchára, to isté rozhodne neplatí o obsluhe. Aj tu je obsluhujúci personál najväčšou slabinou. Domáhať sa pozornosti zo strany čašníkov, ktorí vás jednoznačne vidia vchádzať do reštaurácie by v dnešných časoch malo byť nemysliteľné. V Arche by sme sedeli možno doteraz, keby sme sami neoslovili čašníčku, ktorá bez povšimnutia prechádzala okolo nás, nehovoriac o jednom z jej kolegov, ktorý pre istotu oddychoval pri jednom zo stolov.

Cafe restaurant Archa by mohol byť príjemným a útulným podnikom, kde by sa dalo pomerne dobre najesť, či vypiť si kávu. No to by musel kuchár stíhať pripravovať jedlá aj v čase väčšieho náporu hostí a obsluhujúci personál prejaviť väčšiu ochotu a radosť pri obsluhovaní. Zdá sa to len nám, alebo je to naozaj tak, že sa čašníci a čašníčky v bratislavských reštauráciách, Archu nevynímajúc, tvária, akoby ich hostia otravovali?

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?