Nie veľmi vydarený štart reštaurácie AQA

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Je dobré, že v Bratislave pribúdajú stále nové reštaurácie a kaviarne. S rastúcou konkurenciou totiž rastie kvalita ponúkaných služieb a s ňou aj spokojnosť zákazníka. Nemusí to však byť vždy pravda, najmä ak ide o reštauráciu či kaviareň, ktorej sa štart veľmi nevydaril. Takým prípadom je aj nová reštaurácia AQA, ktorú sme objavili v Starom Meste na Fazuľovej ulici.

Interiér tejto reštaurácie je skvelý. Veľký priestor je rozdelený do dvoch častí - v prednej má charakter baru, zadná plní poslanie reštaurácie. Drevený mobiliár pôsobí solídnym dojmom, rovnako ako osvetlenie celého priestoru. Originálny je najmä vstup s umelým jazierkom a skleným premostením, cez ktoré vidieť obyvateľov vodnej plochy - korytnačky. Originálnym prvkom reštaurácie je padajúca voda, ktorá rozdeľuje zadný priestor na dve časti. Všetko je ladené v tmavohnedej farbe mobiliáru a zelenej farbe interiérových doplnkov. Ide zrejme o výsledok práce architekta, ktorý tu vytvoril skutočne originálne a príjemné prostredie.

Kvalitu reštaurácií však určuje predovšetkým úroveň kuchyne a obsluhy. A tie v prípade AQA nie sú veľmi vysoké. Pri našej návšteve reštaurácie nám najskôr personál nedovolil sadnúť si k stolu, ktorý sme si vybrali. Dôvodom bola rezervácia pre asi 40 ľudí, ktorí však neprišli ani po poldruha hodine, keď sme z reštaurácie odchádzali. Problém sme mali aj s odložením zvrškov. Jediný stojanový vešiak bol totiž na opačnom konci miestnosti a kapacitne pre všetky stoly zjavne nestačil. A tak sme sa dostali k výberu jedál, ktoré mali tvoriť naše menu. Prednosťou AQA sú otváracie hodiny - od 8. hodiny tu máte možnosť naraňajkovať sa, pričom si môžete zostaviť ľubovoľné menu. Horšie to je však s hlavnými jedlami, ktorých ponuka je priemerná a ničím nevyniká. Tak sme si vybrali zo studených predjedál Kaviár s toastami a Mozzarellu s paradajkami a bazalkou. V prvom prípade však vôbec nešlo o studené predjedlo, toasty boli totiž teplé. Väčším sklamaní však pre nás bola skromná dávka čierneho a červeného kaviáru na toastoch. Príznačnejším názvom tohto predjedla by tak bolo Toasty s kaviárom a nie naopak.

Z polievok naša voľba padla na Fazuľovú s údeným mäsom a klobásou. Odhliadnuc od toho, že fazuľa zjavne pochádzala z konzervy a po údenom mäse v nej nebolo ani stopy, polievka celkom „ušla “. Škoda len, že nám ju priniesli hneď na úvod - teda ešte pred studeným predjedlom. O to pohotovejší bol personál pri teplom predjedle, ktoré nám priniesol skôr, ako sme stihli dojesť to studené. Na Dusenej špargli s brokolicou zapečenej so syrom a šunkou sme si však nepochutili. Dôvodom bola zvädnutá brokolica, ktorej ružičkám chýbala sýta zelená farba a boli až nepríjemne nažltlé. Keďže brokolica bola súčasťou väčšiny hlavných jedál, poznačilo to aj ich kvalitu. Či už išlo o Cestoviny s brokolicou zapečené so syrom, slaninou, vajcom a smotanou, alebo Prírodné morčacie prsia so špargľou, brokolicou a holandskou omáčkou. Trochu lepšie to bolo v prípade Prírodných kuracích pŕs na jablkách s karamelom, či tunajšej špecialite - Pečených kuracích prsiach s dusenou cibuľkou a zemiakovými knedličkami plnenými hydinovou pečeňou.

Nájsť dobrého kuchára je dnes v Bratislave skutočne problém. Niektoré nové reštaurácie si preto volajú skúsených kuchárov zo zahraničia, ktorí potom zaúčajú aj domáci personál. Nestačí mať len investície a odvahu podnikať v tejto oblasti, dôležitejšie je mať know-how a vedieť, čo potrebuje reštaurácia, čo kaviareň a čo bar. Príjemne v AQA pôsobia nízke ceny, ktoré však vzhľadom na úroveň tunajšej kuchyne nie sú neprimerané.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?