Kórejská reštaurácia je vlastne čínska

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Tentoraz sme navštívili KOREAN RESTAURANT, ktorý pred pár dňami otvorili v novo zrekonštruovanom dome na Michalskej ulici. Keďže ide o prvú reštauráciu s kórejskou kuchyňou v Bratislave, boli sme zvedaví, ako to v nej vyzerá.

Pri prvom nahliadnutí do jedálneho lístka však pominula naša zvedavosť, pretože ponuka je až na kórejské barbecue totožná s čínskou kuchyňou. Dokonca ponuka, názvy jedál, ale aj úprava jedálneho lístka sú rovnaké ako v jednej z čínskych reštaurácií v centre mesta. A tak jedinou atrakciou tejto reštaurácie sú grily na drevené uhlie zabudované v každom stole. Prostredie síce nesie znaky východnej Ázie, ale podľa zariadenia sa nedá identifikovať, pre ktorú krajinu je typické. Takže ak by ste čakali čokoľvek, s čím ste sa nestretli v niektorej z čínskych reštaurácií, budete asi sklamaní.

Ako sme už naznačili, jedálny lístok obsahuje ponuku čínskych reštaurácií a tak, aby reštaurácia dostála svojho mena, zachraňuje ju len ponuka kórejského barbecue, z ktorého sme ochutnali bravčový bôčik so sézamovým olejom a soľou, kuracie mäso a kalamáre. Grilovanie na rošte uprostred stola rozhodne patrí k plusom reštaurácie, nielen preto, že každý si plátky mäsa ugriluje podľa svojej chuti, ale aj preto, že sa pri tom dá zažiť kus srandy. A reštaurácia je tiež spokojná, lebo hostia nemôžu nadávať na kuchára. V našom prípade sme hromžiť nemuseli ani na seba samých, mäsko bolo každému po chuti. Ešte skôr, ako sme sa pustili do dobrodružného opekania, sme neodolali ponuke predjedál v podobe troch druhov šatôčok plnených špenátom, krevetami, gaštanmi a bravčovým mäsom alebo červenou repou, gaštanmi a ryžovými rezancami alebo rybou, mrkvou a mrkvovou múčkou. Štvrtým druhom boli vyprážané taštičky plnené krevetami, bravčovým mäsom, gaštanmi a petržlenom. Všetky chutili famózne. Napokon rovnako ako polievka z kukurice, pikantná kyslá a kuracia s bambusovými výhonkami a hríbmi. Aby bol náš výpočet jedál úplný, ochutnali sme aj rybu s bambusovými výhonkami a hubami, ryžové cestoviny s tromi druhmi mäsa a cestoviny s kuracím mäsom a, samozrejme, nefalšovanú čínsku (či kórejskú?) ryžu. Kvalitu pokrmov komentovať netreba, za kuchára sa v tejto reštaurácii hanbiť rozhodne nemusia.

Naopak čínska obsluha mala trochu problémy s dorozumievaním, ale po tom, čo sa nás ujala jej slovenská kolegyňa, nemali sme voči nej žiadne výhrady. Škoda len, že nám na niektoré naše objednávky musela odpovedať záporne, čo však nehodnotíme ako jej chybu. To súviselo predovšetkým s oklieštenou ponukou hovädzieho mäsa, čomu sme sa v súvislosti s výskytom choroby šialených kráv ani veľmi nečudovali. Skôr nás zarazilo, že na jedálnom lístku chýbala napríklad zmrzlina, žeby sa choroba dostala už aj do mlieka?

Korean restaurant je napriek svojmu názvu vlastne čínskou reštauráciou s ponukou vybraných kórejských pokrmov. Medzi čínskymi patrí k priemeru, svojím interiérom k tomu slabšiemu. Body v celkovom hodnotení však získava svojou kuchyňou, obsluhou, ale predovšetkým stolovým grilovaním.

Páčil sa vám článok?