Medzinárodná kuchyňa v centre Bratislavy

26.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pre návštevu reštaurácie U zlatého orla na Panskej ulici sme sa nerozhodli náhodou. V centre Bratislavy to je totiž jedna z mála reštaurácií, ktoré skutočne stoja za to. Potvrdilo sa nám to napokon aj teraz.

Hneď na úvod sme ocenili príkladný prístup personálu, ktorý vás ani na okamih nenechá neisto postávať vo dverách. Fajčiari do červeného sektora vľavo, nefajčiari do zeleného vpravo. Na stole nechýba pečivo s čerstvým maslom, čo je v dnešnej Bratislave, žiaľ, už pomaly raritou. Bohatá ponuka slovenskej, českej, rakúskej, maďarskej a vegetariánskej kuchyne je dôkazom, že U zlatého orla chcú slúžiť medzinárodnej gastronómii, podobne ako tomu bolo po roku 1743, keď tu František Karsch otvoril hostinec s rovnomenným názvom.

Ako predjedlo sme si vybrali zapekanú špargľu so šampiňónovou omáčkou a syrom VIEDEŇ. Príjemnú chuť znásobil Cabernet Sauvignon z mikulovských „sklípkov“, ktorý bol znamenitý. Výber vín tu majú vo všeobecnosti dobrý. Čo je chvályhodné, že vás nenútia vypiť ho hneď celú fľašu. Nechýbajú ani košer vína, či pravé šampanské - Piper Heidsteck Cuevée Brut - fľaša za 2789 korún.

Z medzinárodnej kuchyne, ktorú U zlatého orla ponúkajú, sme sa rozhodli pre rakúsku a maďarskú. Bravčové medailónky NIVA so smotanovo-syrovou omáčkou a slaninkou boli skutočne lahodné. Rovnako pikantné kuracie soté na paprikovo-smotanovej omáčke KALOCSA, ktoré nás dokázalo poriadne „rozpáliť“. Z ponuky hlavných jedál nás ešte zaujali beťárske bravčové na spôsob BUGAC, zubáč JAN WERICH (zubáč s krevetami, červeným vínom, šľahačkou, citrónom, kečupom a bylinkovým maslom), či vegetariánska špecialita, akou sú špenátové halušky so syrom. Niečo z toho si určite dáme nabudúce. Škoda len, že viedenský rezeň tu robia z bravčového, a nie, ako skutočný wiener schnitzel, z teľacieho.

Ak sa bojíte náporu na tráviacu sústavu, U zlatého orla majú pripravené ľahké špeciality ako je napríklad morka na hlávkovom šaláte s malinovým nálevom či iné gurmánske ľahkosti. Hostia s deťmi ako aj menší jedáci určite ocenia ponuku tzv. detského menu, čo je polievka a hlavné jedlo za lákavých 69 korún. Gurmáni zrejme dajú prednosť mise ZLATÝ OROL, na ktorej vás čaká hovädzia sviečková, bravčové karé, kuracie prsia a kapor.

Na záver sme neodolali múčnikom - šomlo halušky (piškótové cesto s vanilkovým pudingom a šľahačkou) ako aj palacinky BALATÓN (s orechovou plnkou, šľahačkou a poliate čokoládou) boli tou správnou voľbou. Príjemné prostredie v citlivo zrekonštruovanom objekte, pozorná obsluha a výborné jedlo podávané na pravom „cibuľovom“ servise sú prednosťami tejto reštaurácie. Ak chcete pozvať obchodných partnerov a známych na obed či večeru a nechcete si urobiť hanbu, U zlatého orla by vás sklamať nemali.

Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?