BEDEKER GURMÁNA: Talian pozdvihol úroveň Krížnej ulice

4.8.2018

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Ku Krížnej ulici, keď sa ešte volala Steinerova, neodmysliteľne patrila reštaurácia Stein. Bola to legenda, ktorá však po zmene spoločenských a vlastníckych pomerov neprežila a posledné roky nárožie Krížnej a Blumentálskej ulice ovládli Číňania, presnejšie čínska reštaurácia a s ňou spojené problémy. Na lepšie časy začalo svitať, keď tu Andrea Ena koncom minulého roka otvoril taliansku reštauráciu SAPORI ITALIANI, čo v preklade znamená Talianske chute, ale podnik sa promuje aj jednoducho U TALIANA.

Rovnomennú reštauráciu prevádzkuje majiteľ už niekoľko rokov v Ružomberku a chýr o nej už dávnejšie dorazil aj do Bratislavy. Preto nás potešilo, že ošumelý a skoro už zabudnutý priestor bývalého Steinu ožil. Kompletná rekonštrukcia zmenila interiér na nepoznanie. Priestor sa otvoril do ulice, sklenené výplne na oboch podlažiach dovnútra vpustili svetlo a súčasne ho prepojili s ulicou. Pribudla presklená zimná záhrada s terasou na streche, škoda len, že bola postavená bez stavebného povolenia a na mestskom pozemku bez súhlasu mesta. Toto sa nerobí azda ani na Sardínii či v Ružomberku.

Zdroj: ars

​K polievke podávajú aj pravý taliansky chlieb, ktorý priamo v pizzerii každý deň pečú...

Drevená podlaha, drevený mobiliár, sklenené výklady a vitríny, to všetko dáva interiéru šmrnc, už prvý pocit pri návšteve je príjemný. A ten býva často rozhodujúci. V jedálnom lístku U Taliana ponúkajú predjedlá (antipasti), polievky, šaláty, cestoviny, rizotá, mäso, jednu rybu a pochopiteľne pizzu. Z predjedál sme si dali Carpaccio Di Manzo con Rucola e Grana, teda tenké hovädzie plátky s rukolou a parmezánom (8,00 €), z dvojice polievok sme si dali paradajkovú s parmezánom (3,50 €). Carpaccio bolo štandardné, polievka však bola vynikajúca.

Z cestovín sme si vybrali zemiakové gnocchi s rukolovým pestom, s parmezánom, cherry paradjkami a surovou šunkou (9,9, €), ktoré rovnako nemali chybu. Nemohli sme si nechať ujsť ani rizoto, pred niektorým z trojice rizot v jedálnom lístku sme dali prednosť špeciálnej ponuke špenátového rizota s kroketami plnenými kozím syrom (11,00 €). Bolo vynikajúce.

Zdroj: Instagram U Taliana

​Pochopiteľne sme nemohli odísť bez toho, aby sme ochutnali pizzu, vybrali sme špecialitu podniku U Taliana, ktorú tvorí paradajková omáčka, mozzarella, rukola, cherry paradajky, mozzarella di bufala, a prosciutto crudo, čiže surová šunka (14,90 €/ 510 g). Bola veľmi chutná. Potešilo nás, že sme v jedálnom lístku talianskej reštaurácie nenašli Pizzu Hawai, ktorá rozhodne nepatrí do talianskej kuchyne. Vymyslel ju totiž kanadský Grék a nemá s Talianskom spoločné nič. Aj keď v Ružomberku vyšiel Talian chutiam „gurmánov“ vyšiel v ústrety.

Zdroj: ars

Z dezertov sme si na záver dali Tortino al Cioccolato, čiže čokoládovú tortičku s vanilkovou zmrzlinou (5,00 €). Bola možno trochu menšia ako ponúkajú v iných reštauráciách, ale o to bola chutnejšia.

Prekvapilo nás, že kávu tu stojí len 1,00 €, čo je podľa všetkého asi najlacnejšia káva v Bratislave. Navyše pravá talianska. Stojí toľko, čo na Sardínii, či inde v Taliansku. Ostatné ceny sú primerané ponuke a kvalite jedál, najdrahšie jedlo je steak z hovädzej sviečkovice s opekanými zemiakmi a omáčkou podľa výberu (24,00 €), ostatné jedlá stoja v priemere 10,00 €.

Celkovom sme boli s návštevou Sapori Italiani či U Taliana veľmi spokojní. Kuchyňa výborná, obsluha pozorná. Nezažili sme to tu však večer, keď je tu vraj stále plno. Rezervácie si Bratislavčania robia U Taliana už niekoľko dní vopred.

(bn, foto: instagram U Taliana, ars)

Páčil sa vám článok?