BEDEKER GURMÁNA: Gatto Matto už aj v koncepte talianskeho bistra

10.6.2018
0
Gatto Matto bistro

Zdroj: gattomatto.sk

Páčil sa vám článok?

Krátko po tom, ako Ventúrska ulica prišla o pravú taliansku reštauráciu Taverna di Assisi, presne oproti na rohu so Zelenou ulicou otvorili GATTO MATTO BISTRO. To nahradilo neúspešný projekt Kontakt, ktorý od začiatku pôsobil v historickom jadre cudzo. Koncept Gatto Matto poznajú Bratislavčania z Panskej ulice, kde má svoju ristorante ako aj Rusoviec, kde sa prezentuje ako trattoria. Boli sme preto zvedaví na nové talianske bistro.

Interiér prešiel výraznou rekonštrukciou ešte v čase, keď tu predajňu parfumov vystriedala predchádzajúca krčma. Bistro síce deklaruje tri podlažia, horné však bolo uzatvorené a v suteréne sme objavili len toalety a v ich blízkosti dva stolíky s kreslami. Celá prevádzka bistra je zatiaľ sústredné na prízemí, kde je v prednej časti bar s vitrínou plnou zákuskov a zadnej časti kuchyňa. Drevená podlaha, drevený strop, steny obité na tehlu pôsobia rustikálnym doj­mom. Čierne stoly s čalúnenými kreslami a pohovkami pôsobia trochu ležérne. Pred bistrom na Ventúrskej ulici je niekoľko stolov, ktoré ponúkajú príjemné posedenie na frekventovanej pešej zóne.

Jedálny lístok ponúka taliansku kuchyňu, teda antipasti, zuppe, bruschetta grande, insalata, pasta, rizoto, carne. Kto nerozumie taliančine, môže tápať, ale z charakteru jedál by mohol ľahko pochopiť, že ide o predjedlá, polievky, veľké bruschetty, šaláty, cestoviny, rizotá a mäsové jedlá.

Polievky ponúkajú dve – domácu paradajkovú zahustenú pečenou bruschettou a parmezánom Grana Padano (3,90 €) a polievku podľa dennej ponuky. Spravidla ide o polievku obedového menu, ktoré končí o 15.00 h. Dali sme si teda paradajkovú, ktorá však nebola vôbec domáca. Išlo o uvarený paradajkový pretlak či pyré, čo nechutilo vôbec výnimočne. Kto ochutnal paradajkovú z kuchyne pravého Taliana, ten rozdiel pozná okamžite. Neodolali sme bruschette, na radu čašníka sme si dali bruschettu s pomaly konfitovanou kačkou s červenou cibuľkou a syrom pecorino (6,50 €). Prekvapil nás obrovský krajec chleba, ktorý sa bezpečne ani nedal chytiť do ruky, a tak sme boli odkázaní na vidličku a nôž. Opečený chlieb sa je príborom dosť ťažko, možno bola lepšia voľba niekoľko menších bruschett. Mäso bolo rozvarené, ako má pri konfitovaní byť, ale bolo akési horké.

Ako hlavné jedlo sme si vybrali rizoto s čedarovou omáčkou, baby špenátom, kúskami hovädzieho mäsa dochutené parmezánom (12,50 €). Ryža bola mierne rozvarená, inak nebolo čo rizotu vytknúť. Ďalej sme si dali domáce cestoviny s ragú z diviny a koreňovej zeleniny zjemnené maslom a vínom Chianti posypané parmezánom (13,90 €). Na výber sme dostali špagety, pappardelle a casarecce. Naša voľba padla casarecce, čo sú vlastne trochu väčšie šúľance. Prekvapilo nás, že ragú nebolo na drobno nakrájané mäso, ale bolo rozmixované a pôsobilo skôr ako mäsové pyré. Bolo navyše opäť trochu horké, čo možno spôsobilo červené víno, alebo tam bola iná príčina.

Predtým sme už navštívili Gatto Matto Ristorante aj Trattoria, kde sme boli viac či menej spokojní. Najmä rusovská trattoria nás potešila. V prípade bistra na Ventúrskej ulici to však napísať nemôžeme. Možno je to preto, že sme ho akosi podvedome porovnávali s bývalou talianskou tavernou cez ulicu, možno preto, že sme odvtedy navštívili viaceré reštaurácie s talianskou kuchyňou a vie­me, že inak to jedlo chutí, keď ho pripravuje Talian, a inak, ak sa o to isté pokúša Slovák. Napriek tomu nad Gatto Matto Bistro palicu nelámeme, pretože v porovnaní s predchádzajúcou krčmou Kontakt je to výrazne lepšie voľba.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?