Hostinec s ponukou domácej kuchyne

17.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Tentokrát sme sa vybrali do novo­otvorenej petržalskej reštaurácie LEBERFINGER v priestoroch niek­­­­daj­­šieho zájazdného hostinca na pravom brehu Dunaja. Zrekonštruované múry reštaurácie a najmä jej vnútorné zariadenie vytvárajú príjemnú atmosféru skutočného hostinca, kde nechýba dobré víno a chutná strava. To potvrdzuje aj jedálny lístok, ktorý vás osloví lákavou ponukou pravej domácej kuchyne.

Hneď na úvod nás nemilo prekvapili nečisté poháre, v ktorých nám čašník (inak celkom pozorný) priniesol dosť nevýrazné sudové víno z Doľan (zdá sa, že niektorí v Bratislave ešte stále netušia, ako sa leští sklo). Najskôr sme sa nechali zlákať grilovanými kuracími krídelkami, ktoré neboli ničím výnimočné, azda len tým, že kuchár ich zrejme nechal na grile pridlho. Mastené lokše s kuracou pečienkou boli nielen chutné, ale aj sýte. Štyri druhy domácich polievok sme pod hrozbou úplného nasýtenia radšej vynechali. A urobili sme dobre - hlavný chod nás zmohol.

Či už išlo o plnenú morčaciu rolku so šampiňónovou omáčkou a zeleninovou ryžou, ktorú nám odporučil čašník, alebo o jednu z tunajších „panvičiek“ – hydinovú (čo je vlastne kuracie a morčacie mäso s chutnou zeleninovou omáčkou podávané s opekanými zemiakmi na originálnej „panvici“). Naprázdno neobídu ani „nemäsožravci“, ktorí si môžu dať tvarohové knedličky či celkom chutné slivkové gule (sľubujú ich síce 400 gramov, ale sedem guliek zvládnete raz-dva). Ocenili sme, že v ponuke nechýbajú také originálne jedlá, ako sú grilované bravčové koleno na pive, grilované rebrá, guľky plnené údeným mäsom s kapustou, bryndzové halušky či držky Leberfinger. Takúto ponuku a v takom príjemnom prostredí, ako u Leberfingera, totiž v Bratislave nájdete málokde.

Po dobrom jedle nesmie chýbať múčnik a tak sme si dali jablkový závin (pozor, žiadna kaviarenská štrúdla, ale pravý domáci závin) a šálku kávy. Trochu nás len prekvapilo, prečo sme po jedle dostali úplne iné cappucino v úplne iných šálkach ako nám priniesli pred hodinou. O tom, že aj tu zabúdajú na staré dobré pravidlá stolovania a prinesú vám ku káve len jeden cukor, ani nehovoriac.

S návštevou reštaurácie Leberfinger sme však boli spokojní, v našich očiach jej však ubrali z lesku najmä obchytané poháre (jeden dokonca s náznakom rúžu), trochu pomalá obsluha a absolútny nedostatok papierových obrúskov (plátených detto). V každom prípade treba oceniť, že tento príjemný „hostinec“ vniesol do takmer vyľudneného Sadu Janka Kráľa trochu života i noblesy. Keďže je Leberfinger otvorený len niekoľko dní, o zvedavých hostí tu nemajú núdzu. Netreba zabúdať, že zvedavosť je dôvodom len prvej návštevy, tie ďalšie závisia od spokojnosti zákazníka.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?