Grécka reštaurácia aj s trochou Číny

14.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Ten, kto niekedy navštívil Grécko a zavítal do niektorej z nespočetných miestnych taverien, bude z interiéru gréckej reštaurácie Delfín v Ružovej doline asi trochu sklamaný.

Napriek tomu, že je tu cítiť snahu priblížiť našincovi kúsok Grécka, najmä antickými stĺpmi slúžiacimi ako podstavce pre sadrové sošky gréckych bohýň, atmosféru typickej gréckej reštaurácie sa vytvoriť nepodarilo. Nepomohla ani živá syntetizátorová hudba. Ozajst­ným faux pas sú však čalúnené stoličky s vyrytým čínskym znakom.

Na rozdiel od prostredia však rýchlosť obsluhy i servírované pokrmy znesú porovnanie s tými gréckymi. Azda až na drobné nedostatky, z ktorých najväčším sa nám javilo, že nám k podávaným predkrmom automaticky nepriniesli chlieb. Ten sme si museli objednať, ale stál za to, bol ešte teplý a podľa osobitého tvaru vyzeral, ako keby ho piekli priamo v reštaurácii. Ako typickí Gréci sme chlebom zajedali predjedlo, v našom prípade uhorkovo-jogurtový šalát tzatziki a zapekané mušle.

Hlavný chod v podobe arni me fasolia (dusené baranie stehno s fazuľou) a kurčaťa po grécky s mandľovou plnkou naplno zaútočil na naše chuťové poháriky, ale predovšetkým na poloplné žalúdky. Veľkosť porcií je taká, že po predjedle ich zvládne len ozajstný hladoš. V kombinácii s gréckym šalátom, ktorý sa na tie podávané v Grécku veľmi nepodobal, sa nám zdali neprekonateľné.

Prekvapil nás i bohatý výber rýb a morských potvoriek - kalamáre, homár, krevety, langusty, ale aj slimáky a žabie stehienka. Jedlo sme zapíjali suchými, polosladkými, bielymi i červenými gréckymi vínami (za mierne premrštenú cenu 45 Sk za 1 dcl). Ceny pokrmov sa inak pohybujú vo veľmi prijateľnom štandarde (okolo 150 Sk), no za vareného homára zaplatíte i 800 korún.

Takmer v každej gréckej taverne býva zvykom, že si hosťa pred odchodom uctia napríklad nakrájaným ovocím, zmrzlinou alebo pohárikom ouza (gréckej anízovej pálenky). V reštaurácii Delfín to vyriešili svojsky, z misky pri vchode si môžete nabrať cukríky.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie