Dunajský pivovar varí pivo aj jedlo

18.1.2015
0
Dunajský pivovar varí pivo aj jedlo - dunajsky_pivovar1 Dunajský pivovar varí pivo aj jedlo - dunajsky_pivovar1
Páčil sa vám článok?

V decembri priplávala do Bratislavy nová reštaurácia. A nie hocijaká. Je to prvá reštaurácia s pivovarom na Dunaji. Zakotvila pri petržalskom brehu na Tyršovom nábreží. Volá sa Dunajský pivovar a je plávajúcou dvojičkou Patrónskeho pivovaru na Brnianskej ulici. Dostupná je pešo, autom, ale aj autobusom. Jazdí sem linka č. 82, vystúpiť treba na zastávke Viedenská električka.

Plávajúci pivovar vznikol na mieru vo Vlčom hrdle. Má dve paluby a podpalubie. Na palubách je pivovar a reštaurácia s kapacitou pre vyše 500 ľudí, v podpalubí je detský kútik a toalety. Časť plavidla navyše tvorí botel s 19 kajutami.

Interiér je zariadený veľmi jednoducho, ako sa na poriadnu loď patrí. Steny sú presklené s výhľadom na petržalské nábrežie či rieku a staromestské nábrežie. Konštrukcia lode je železná, interiér je doplnený drevenými prvkami, vrátane stolov a lavíc. Čapujú tu 11,5-stupňový svetlý Patrón (1,80 €/0,5 l) a 13-stupňový tmavý Patrón (2 €/0,5 l). Tí, ktorí sú zvyknutí na priezračné ležiaky, budú sklamaní - tunajšie pivo je trochu mútne, chuťovo je však výnimočné a chutné. Navyše sa skutočne varí priamo na lodi.

Okrem piva sa tu varí aj dobré jedlo. Predjedlá a pivné špeciality, polievky, tradičné jedlá prešporskej kuchyne, ryby, hlavné jedlá, bezmäsité jedlá, šaláty a dezerty. Na rozdiel od skutočných lodí, kde býva ponuka jedál obmedzená, tunajšie menu je bohaté.

Zo šiestich polievok sme ochutnali štyri - tradičný slepačí vývar s mäsom a rezancami (3,10 €), halászlé (3,90 €), hovädziu krémovú polievku s pórom (3,90 €) a fazuľovú s údeným mäsom a klobásou (3,90 €). Všetky boli chutné, hovädzia však nebola príliš krémová - skôr len smotanová. Chuťovo však bola na tunajšie pomery originálna.

Z tradičnej kuchyne sme ochutnali teľací paprikáš s tzv. chlpatým zemiakovým knedlíkom (8,50 €), bravčové rebrá s pikantnou glazúrou a dvoma omáčkami (11,90 € / 500 g). Proti paprikášu sme mali jedinú výhradu - bol ozdobený smaženými krúžkami cibule, ktoré sme považovali za zbytočné - menej býva určite viac. Rebrá patrili k zlatému bratislavskému priemeru. Z rýb sme si dali ako výber šéfkuchára Rybársku panvičku s kúskami rýb na smotane so cherry paradajkami a s pečenými zemiakmi (9,90 €). Ani tu nechýbala dekorácia zo smažených cibuľových krúžkov.

Z hlavných jedál sme si dali dusené hovädzie líčka na čiernom pive s pretlačenými zemiakmi (9,90 €), ktoré boli pre zmenu ozdobené smaženými prúžkami póru. Z ponuky trojice detských jedál sme si vybrali kuracie kúsky s hráškom, mrkvou a pretlačeným zemiakom (4,50 €), ktoré nás sklamali tvrdým mäsom ťažko stráviteľným aj pre dospelého.

V jedálnom lístku sme objavili aj množstvo ďalších lákavých jedál ako pivovarský guláš s karlovarskou knedľou (8,20 €), pečeného jesetera (14,90 €), „buřty“ zapečené v čiernom pive (4,50 €), ale aj klasiku ako viedenský teľací rezeň so zemiakovým šalátom (12,90 €). Určite sa sem ešte vrátime, najmä v lete tu môže byť príjemné posedenie na otvorených palubách.

Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?