Schoppa v centre mesta sa volá Ciro's
Schoppa v centre mesta sa volá ciro's - ciros_1
V hoteli Carlton na rohu Hviezdoslavovho námestia a Mostovej ulice bola od nepamäti reštaurácia či kaviareň. Aj po rekonštrukcii hotela tu od roku 2001 boli reštaurácie. Jedna striedala druhú, pričom len za posledný rok sa tu vystriedali tri. Tou poslednou je CIRO'S Restaurant.
Napriek tomu, že názov nabáda hľadať paralelu s hollywoodskym nočným klubom, cesta do staromestského Ciro's vedie z novomestskej Koliby, presnejšie zo Schoppa Restaurant na Brečtanovej ulici. Spája ich nielen majiteľ, ale aj charakter kuchyne a takmer zhodné jedálne lístky. A na prekvapenie aj rovnaké ceny jedál.
Interiér reštaurácie prešiel v Carltone prešiel zásadnou rekonštrukciou. Zmenilo sa členenie, zostal zachovaný priechod do hotela, rozšírila sa však kuchyňa. Mobiliár je zvolený v rustikálnom štýle na francúzsky spôsob. Rovnako vidiecky má pôsobiť aj personál v platených šatách a zásterách.
Kuchyňa má byť zmesou tradičnej slovenskej a stredomorskej kuchyne. Slepačia polievka s mäsom, mrkvou a domácimi rezancami (2,60 €) tu je hneď vedľa paradajkovej polievky na toskánsky spôsob s parmezánovými hoblinami (2,90 €), či bryndzové halušky so slaninou (6,90 €) vedľa aglio olio tagliatelle s cesnakom, olivovým olejom, slaninkou, chilli, mozzarellou, cherry paradajkami a rukolou (7,90 €). Pivo čapujú plzenské, víno nalievajú nielen modranské, ale z celého sveta.
V jedálnom lístku majú teda predjedlá, niečo k pivo a vínu, polievky, šaláty, rizotá, cestoviny, jedlá tradičnej kuchyne, vegetariánske, z hydiny, bravčoviny, hovädziny a ryby. Z tradičnej kuchyne sme si dali huspeninu (5,50 €), ktorá nebola zlá, pôsobila však trochu preležaným dojmom - bola popraskaná a pôsobila akosi dehydrovane. Tatársky biftek s cibuľou, vajíčkom, horčicou a chilli (9,90 €) servírujú už namiešaný a treba priznať, že nie najhoršie. Výhrady sme mali k hriankam. Nielenže nám nedali možnosť vybrať si, či ich chceme opečené na oleji, ale boli opečené málo.
Výborný však bol kotlíkový divinovo-hovädzí guláš so zemiakmi a domácimi haluškami (7,50 €). Veľmi dobrý a s čerstvým chlebom aj poriadne sýty.
Slepačia polievka nemala chybu, výborná bola aj paradajková, ktorá nebola z pretlaku ako býva v Bratislave zvykom, ale z ozajstných paradajok. Veľmi nám chutilo rizoto s restovanou tekvicou na masle, cesnaku a cibuľke s parmskou šunkou a parmezánom (8,50 €) - pozor, toto v Schoppe ho nemajú.
Grilované vykostené kuracie stehno na cesnaku servírované na grilovanej zelenine (7,90 €) nebolo zlé, sklamali nás však sedliacke zemiaky so slaninou a cibuľou (2,50 €), kde boli kúsky cibule a slaninky spálené na uhoľ.
ňBravčová panenka plnená sušenou paradajkou a pancettou podávaná na listovom šaláte s balsamicom a cherry paradajkami (10,50 €) by bola v poriadku, keby kuchár nezabudol na balsamico. Nevyšiel mu ani paradajkový šalát so šalotkou, bielou cibuľkou a sladkokyslým nálevom (2,50 €). Nebol to veru žiadny šalát, chýbala mu biela cibuľka aj nálev.
Ciro's je síce ako Schoppa, ale nie je to Schoppa. Tam nám chutilo o niečo viacej. A možno to bolo tým sviežim horským vzduchom.
Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.