Mercado ponúka hneď štyri kuchyne

19.5.2013
0
Mercado ponúka hneď štyri kuchyne - mercado1
Páčil sa vám článok?

Prvý originálny brazílsky steakhouse Leblon sa stal síce najlepším reštauračným konceptom roku 2010, o dva roky sa však stal minulosťou. Možno bol najlepší, ale určite nie úspešný. Nový majiteľ reštaurácie tento koncept zrušil a na začiatku nábrežnej promenády Eurovea otvoril úplne novú reštauráciu - MERCADO.

Reštauráciám v nákupnom centre Eurovea nestačia vnútorné priestory a tak postupne jedna za druhou zabrali väčšiu časť promenády. Presklenú terasu si postavila aj reštaurácia Mercado. V preklade zo španielčiny to znamená trh, bratislavské Mercado však trhom nie je. Aj keď sa pasuje na modernú mestskú tržnicu, rozhodne ňou nie je. Je však originálnou reštauráciou s nápaditou ponukou.

Interiér je unikátny - zadnú stenu tvoria bylinky a izbové kvety. Interiér dotvárajú debničky so zeleninou, čo má zrejme navodzovať dojem trhu. Stoly sú drevené, stoličky čalúnené. Vnútorná časť reštaurácie je nefajčiarska, presklená terasa na promenáde je určená fajčiarom. Škoda len, že to nie je jasne označené, ako nefajčiari sme sa tak ocitli vo fajčiarskom pavilóne. A neboli sme jediní. Paradoxne nikto z hostí nefajčil, ako jediná si zapálila známa personálu s dym z jej cigarety znechutil jedlo viacerým.

Okrem interiéru a fajčiarskeho pavilónu má Mercado aj viacero stolov na promenáde priamo pod holým nebom. V slnečné dni bude zrejme vonku plno a pustejšie vo vnútri, ako je to v reštauráciách Eurovea zvykom.

Pri pohľade do jedálneho lístka sme zostali zaskočení. Mercado totiž na rozdiel od iných reštaurácií ponúka hneď štyri kuchyne - lokálne jedlá, vegetariánske a bezlepkové jedlá, stredomorské a orientálne jedlá. Z každej kuchyne ponúka predjedlá a polievky, šaláty a snacky, cestoviny a jedlá z ryže, hlavné jedlá.

Kurací vývar s krúpkami a záhradnou zeleninou, hríbami, čerstvou petržlenovou vňaťou a pažítkou bol taký reštauračný štandard, od domácej kuracej polievky však mal ďaleko (3,29 €).

Vegetariánska bruschetta s mrkvou a chili, gréckym jogurtom, koriandrom a domácim hummusom (5,79 €) nebola zlá, oveľa viac sme si však pochutili na koláčiku z lístkového cesta plnenom a zapečenom s bryndzou a čerstvými bylinkami (4,99 €) a francúzskom quiche s kozím syrom, cherry paradajkami, bylinkami, zeleninový šalát s citrónovým dressingom (6,99 €).

Žiadnu výhradu sme nemali ani proti bravčovej panenke na rozmarínovej omáčke so sušenými paradajkami a varenými zemiakmi (12,99 €). Spokojný sme boli aj s pečeným BIO zajacom s domácou knedľou a cibuľovou omáčkou (16,99 €), ale len do chvíle, kým sme v mäse neobjavili kryštalický predmet tyrkysovej farby. Dúfame, že to nebolo nič škodlivé, ale ako bio to určite nevyzeralo.

Ceny má Mercado trochu prehnané. Aj keď v každej ponuke má jedlá lacnejšie aj drahšie. Na svoje si tu určite neprídu pivári, majú tu zrejme najdrahšiu desiatku v meste - čapovaný Bažant za 2,49 € sa dnes len tak nevidí.

Mercado hodnotíme ako originálnu a odvážnu reštauráciu. Napriek chybičkám, pokojne môže ašpirovať na titul najlepší reštauračný koncept roka. Tak ako jej predchodkyňa...

Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?