V Hostinci u Deda sa cítite ako v múzeu

9.4.2012
0
V hostinci u deda sa cítite ako v múzeu - Udeda
Páčil sa vám článok?

Na Štrkovci uprostred sídliska sme objavili unikátnu reštauráciu - HOSTINEC U DEDA na Zalužiskej ulici. Nemožno ju prehliadnuť, pretože má originálny exteriér. Ide vlastne o obrovskú chalupu, akú nemajú ani na lazoch či dedinách. Na streche sú odložené krnačky, návštevníkov víta socha “deda” v nadživotnej veľkosti.

Rovnako originálny je aj interiér. To, čo pre niekoho sú len staré haraburdy, môžu byť pre iného poklady starých rodičov. A to je aj prípad tohto štrkoveckého hostinca, kde sú navláčené stovky až tisíce malých aj veľkých predmetov z domácnosti, ktoré končia na smetisku alebo v múzeu. Stará motorka, drevené lietadlo, úžasné liatinové kachle, staré hudobné nástroje, staré sudy a množstvo ďalších predmetov, ktoré sú vo viacerých miestnostiach rozložené či rozvešaná. Návštevník sa tu ani chvíľu nenudí, stále má na čo objavovať. Ako v múzeu.

Hostinec u Deda je priestranný - ak sme dobre narátalo má štyri nefajčiarske miestnosti a jednu pre fajčiarov. Vstup je bezbariérový, pred hostincom je veľká terasa, ktorá zatiaľ nie je v prevádzke a obrovské parkovisko, ktoré slúži najmä obyvateľom z okolia, ale vždy sa dá nájsť nejaké to miestečko na zaparkovanie aj pre hostí z iných mestských častí. Hostinec u Deda je však podľa všetkého najmä pre miestnych a chodí ich sem požehnane. Kým v iných reštauráciách sa čašníci opierajú o pult, tu mali dva dni za sebou plno. Ľudia si sem zvykli chodiť na obedy aj na večere. Hlavným lákadlom sú ceny, ktoré sú fakt nízke.

V ponuke jedál dominuje týždenné menu nielen na pracovné dni, ale na celý týždeň. V pracovné dni ponúkajú tri druhy polievok a tri hlavné jedlá, cez víkend a sviatky jednu polievklu a jedno hlavné jedlo. Treba povedať, že každý deň iné. Okrem aktuálnej ponuky tú majú aj cestoviny, rizotá, steaky, na objednávku jedlá z bravčového mäsa, z hydiny, ryby, špeciality domácej kuchyne, jedlá k pivu, bezmäsité jedlá.

Cez víkend mali len domácu slepačiu polievku (1,20 €). Kým v jeden deň bola vlažná, na druhý deň sme ju dostakli stôl správne zohriatu. Nechýbali kusy mäsa, koreňová zelenina, rezancov však bolo na náš vkus trochu priveľa.

Zo špecialít sme si nevybrali nič, pretože bryndzové halušky (4,10 €), kapustové strapačky (3,95 €) či vyprážaný syr (4,15 €) za špeciality nepovažujeme. Z aktuálnej ponuky sme si dali Richtársky steak, čiže vykostené kuracie stehno s kožou na slaninkovom keli (6,65 €) s varenými zemiakmi (0,95 €). Nebola to zlá kombinácia, akurát to kuchár prehnal s olejom. Navyše zemiaky neboli len varené, ale aj prihrievané a tak trochu opečené.

Z pivných jedál sme si dali Dedov hovädzí hamburger s hranolčekmi a buffalo omáčkou (6,50 €) a pečené bravčové rebierka s pikantnou omáčkou (4,90 €/500 g). Hamburger mohol pomletý na jemnejšie a mohol byť tenší, rebrá nás zase prekvapili hrubou asi päťcentimetrovou vrstvou mäsa.

Na náš vkus tu majú v jedálnom lístku priveľa jedál, najmä keď najviac ide týždenné menu a aktuálna ponuka. Varia tu slušne, obsluha je pozorná, akurát namiesto dvoch chlebov, ktoré sme zjedli nám účtovali štyri, ktoré nám priniesli. A cítili sme sa tu výborne, ako v múzeu.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?