Sedliacky dom má domácu kuchyňu

28.10.2011
0
Páčil sa vám článok?

V Podunajských Biskupiciach na rohu ulíc Mramorová a Orechová je reštaurácia SEDLIACKY DOM. Ide síce o novostavbu, ilúzia starého sedliackeho domu je však dosť verná. Možno aj preto, že sa nachádza v starej časti Biskupíc, blízko tamojšieho cintorína. Pred reštauráciou je priestranná terasa a parkovisko.

Interiér Sedliackeho domu je štýlový - na podlahe dlažba, na strope drevené hrady, murovaný bar, či presnejšie výčap, jednoduché drevené stoly a stoličky. Na stenách drevené koleso z vozna, chomút a ďalšie predmety navodzujúce atmosféru slovenského vidieka. Napriek tomu, že okná sú už moderné, nepôsobi rušivo a imitácia dreva im dodáva solídny ráz.

Reštaurácia je nefajčiarska, vzadu pri toaletách je však menšia miesť vyhradená fajčiarom - tu sa vlastne ani nekonzumuje, je to skôr taká fajčiareň.

Príjemne nás prekvapila ponuka jedál - v jedálnom lítsku majú približne 40 jedál vrátane šiestich polievok, rýb, jedál z kuracieho a morčacieho mäsa, z bravčového mäsa, z hovädzieho mäsa, z diviny a bezmäsitých jedál.

Halászlé (2,45 €) v čase našej návštevy nemali, tak sme si dali Slepačiu polievku s rezancami (1,40 €) a Fazuľovú s mäsom a rezancami(1,95 €). Obe boli poctivé a chutné, akurát trochu presolené (musíme priznať, že v poslednom čase máme šťastie na presolené jedlá, najmä polievky. Možno ide len o náhodu, niektorí zlomyseľníci však tvrdia, že je to zámer - vraj po slanom sa lepšie pije.) V prípade slepačej sme ocenili, že koreňová zelenina nebola úplne rozvarená, vo fazuľovej nechýbali široké rezance, mäso ale ani klobáska. Jedinú výhradu sme mali k tomu, že fazuľová bola horúca a slepačia vlažná.

Z hlavných jedál sme ochutnali kuracie prsia s enciánom a brusnicami (5,20 €) a pečenými zemiakmi (1,35 €), bravčový perkelt s haluškami (5,60 €) a jeleniu sviečkovú s bavorskými žemľovými knedľami (9,60 €).

Kuracie bolo veľmi dobré, obloha bola síce málo originálna - nastrúhaná kapusta s uhorkami, ale chutilo nám. Len zemiaky neboli celkom podľa našich predstáv - boli to vlastne fritované varené zemiaky. Perkelt bol veľmi dobrý, halušky podľa všetkého domáce, bolo ich však trochu priveľa na prílohu. Rovnako v prípade jelenej sviečkovej na smotane, kde knedle boli vynikajúce, len toho mäsa bolo k nim trošku málo. Nechýbala šľahačková smotana, ktorá však bola k teplote jedla príliš studená. Studená obloha nemá čo robiť na teplom tanieri. Omáčka bola navyše dosť jemná, takže v tomto prípade by to išlo aj bez šľahačky.

V Sedliackom dome sme sa cítili veľmi dobre. Čapovaná desina síce nebola svetová, ale obsluha bola pohotová a príjemná. Zaujalo nás obedové menu, ktoré každý deň pozostáva z dvoch polievok (z toho jedna je vždy slepačia) a štyroch hlavných jedál za neuveriteľných 3,15 €. Zrejme tu o hostí nemajú núdzu, pretože o poldruhej už mali len jedno hlavné jedlo.

Pri pohľade do jedálneho lístka by sme ochutnali aj ďalšie jedlá. Cenovo patrí Sedliacky dom v Bratislave k tým lacnejším, pomerom kvality a ceny však určite niekde na špicu. Možno je to tým, že tu človek nečaká žiadne zázraky a nájde poctivú domácu kuchyňu.

Záhadou však pre nás zostáva, prečo napríklad bryndzové halušky so slaninou stoja 6,50 € a vyprážaný bravčový XXL rezeň len 5,30 €. Určite sem prídeme aj nabudúce a túto záhadu sa pokúsime objasniť.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?