Reštaurácia Sofia kopí chybu za chybou

21.10.2011
0
Páčil sa vám článok?

V Krasňanoch na rohu Cyprichovej ulici a Peknej cesty, hneď vedľa Katedrály sv. Šebastiána, je nová prízemná stavba a v nej Pizza Restaurant SOFIA. Po grécky sofia znamená múdrosť, v tomto prípade to je však odkaz na metropolu Bulharska, pretože ide o reštauráciu s bulharskou a balkánskou kuchyňou.

Interiér reštaurácie je jednoduchý, okná sú plastové, drevená podlaha, drevené stoly a kožené čalúnené stoličky, uprostred na sadrokartónovom strope samoúčelne visí drevený hranol. Do reštaurácie sú dva vchody- hlavný z Cyprichovej a druhý z terasy od Peknej cesty. Vľavo je bar, kuchyňa, toalety a akási barová časť, vpravo reštaurácia.

Sofia sa prezentuje ako reštaurácia s bulharskou kuchyňou, preto sme boli pochopiteľne zvedaví na balkánske špeciality. Aké však bolo naše prekvapenie, keď sme v jedálnom lístku okrem pizze, cestovín a rizota našli aj mexickú tortillu, francúzsky rezeň, vyprážaný syr, viedenský rezeň, argentínsky hake. Ponuka jedál je bohatá - šaláty, šalátové taniere, polievky, rizoto, grilované mäso, kuracie a bravčové mäso, ryby, bezmäsité jedlá, jedlá k pivu a vínu, cestoviny, lasagne. Celkom 93 jedál a 24 druhov pizze.

Z ponuky štyroch polievok sme si dali Slepačí vývar (1,49 €) a Fazuľovú polievku (1,49 €). Namiesto tej nám však čašníčka z Oravy priniesla Cesnakovú krémovú (1,49 €). Slepačia bola mimoriadne mastná, bola v nej síce varená mrkva, nechýbala však vegeta s kúskami sušenej zeleniny. Okrem toho vo vývare boli aj zemiaky a rozvarená ryža, čo bolo znakom, že to nie je podľa tunajšej receptúry. Chuťovo bola polievka nevýrazná, žiaľ, jedna z najhorších, aké sme v poslednom období ochutnali. Lepšia nebola ani cesnaková. Aj v nej plávala sušená mrkvička, konzistencia bola kašovitá, zrejme priveľa škrobu či zápražky.

Ďalej sme si objednali Kjufte, čo malo byť mleté bravčové mäso, kuracie prsia, korenie, omáčka lutenica, opekané zemiaky a obloha (4,49 €) a Kavarmu z kuracích pŕs, cibule, mrkvy, opečenej papriky, šampiňónov, paradajkovej omáčky, vína, korenia, petržlenovej vňate (5,99 €), čo bol vlastne eintopf servírovaný v železnej miske. Namiesto nášho Kufte nám doniesla iné kufte - grilovanú fašírku z bravčového mäsa, korenia, cibule, s omáčkou lutenica a oblohou v podobe posekanej mrkvy a kapusty s listom šalátu lollo s rovnakým názvom (1,99 €). Ku kavarme zase doniesla nôž s vidličkou, hoci každému muselo byť jasné, že na to treba lyžicu. Slečna evidentne nevedela, čo servíruje. Grilované Kufte boli vynikajúce, ako aj omáčka lutenica, dobré by bola aj kavarma, keby nebola horúca ako ďas a v miske nie a nie vychladnúť.

Keďže kufte bolo skôr predjedlo, dali sme si ešte Kjuftenca z mletého bravčového mäso so smotanovou omáčkou so šampiňónmi, kyslými uhorkami, taveným syrom, smotanou a cibuľou (5,19 €). Sedem malých mäsových guliek s množstvom chutnej ale presolenej omáčky by bolo v poriadku, keby nám k tomu slečna odporučila prílohu. Tak sme si doobjednali varené zemiaky (0,99 €). Uvarené bez soli, servírované bez masla, či petržlenovej vňate.

Sofia má celkom nízke ceny, čo platí pre čapované pivo 10° (1,19 €/0,5 l) aj čapovanú kofolu a vineu (0,99 € / 0,5 l). Za faux pas považujeme, že pivo sme dostali v pohári od kofoly a vineu v pivovom pohári. Ďalší šok nás čakal, keď nám doniesli Balkánsky šalát z bieleho syru, olív, červenej cibule, opečenej papriky, slnečnicového oleja, citrónu a petržlenovej vňate (3,79 €). Nebol to šalát, ale skôr nátierka na chlieb, ktorý bol už navyše starý.

Naše hodnotenie: 1,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?