U Muchu dokážu popliesť objednávku

22.4.2011
0
Páčil sa vám článok?

Tentoraz sme sa vybrali na opačný koniec Bratislavy - do Záhorskej Bystrice, kde nedávno otvorili restaurant & Cafe U MUCHU. Nachádza sa v rodinnom dome, v starej časti obce medzi Ulicou čs. tankistov a Pútnickou ulicou, má vlastné parkovisko aj záhradu s detským ihriskom.

Majiteľ je zrejme veľkým obdivovateľom Alfonza Muchu, je však otázne, prečo po ňom nazval reštauráciu na mieste, kam umelec podľa dostupných informácií nevkročil. Reprodukcie Muchových obrazov na stenách sú zrejme málo na to, aby to mohlo byť u Muchu.

Interiér je členený na dve časti - z terasy sa vchádza priamo do barovej časti, ktorá je fajčiarska, za ňou je tzv. krbová časť pre nefajčiarov s detským kútikom. Na stenách sú spomenuté reprodukcie, ale aj stránky z novín Zlatá Praha zo začiatku 20. storočia - škoda, že nie sú o niečo nižšie, pretože čítať noviny na stene nie je veľmi pohodlné. Príjemné posedenie je aj na terase, či dole v záhrade, kde je ďalší detský kútik so šmykľavkou a minipieskoviskom.

Aj tu sme boli pochopiteľne zvedaví, akú kuchyňu majú U Muchu. Vzhľadom na dedinské prostredie by nebola prekvapením tradičná slovenská kuchyňa, názov zase evokuje niečo z českej kuchyne. Na prekvapenie to je z každého rožka troška, a k tomu talianska kuchyňa zastúpená cestovinami a rizotami. Jedál síce nemajú v ponuke zbytočne veľa, vybrať si však môže každý.

Predjedlá studené aj teplé sme vynechali - zaujal nás však široký kuchárov záber - v jedálnom lístku majú aj mexické nachos. Z troch polievok sme ochutnali dve - hubovú s kuriatkami v bosniaku (3,80 €) a záhorácku fazuľovú se slížama tiež v bosniaku (3,20 €). Bez preháňania boli obe vynikajúce. Bosniak bol skutočný (žiadna žemľa), navyše bol dobre vydlabaný, takže aj polievky bolo dosť. Vo fazuľovej nechýbali obrovské fazule, údené mäso, klobása, mrkva a široké „slíže". Veľmi dobré.

Z hlavných jedál sme ochutnali krkovičku v korenenom kabátiku s kuriatkovou omáčkou s bielym vínom, jarnou cibuľkou a červenou kapiou (7,50 €), s varenými zemiakmi s petržlenovou vňaťou (1,30 €), kuracie prsia so smotanovou omáčkou s kuriatkami a kôprom, podávané s brusnicami (6,50 €) s opekanými zemiakmi (1,40 €) a hovädzí steak na hubách, červenej cibuli a tymiáne (12,50 €). Ani tentoraz sme neboli sklamaní - všetky jedlá boli vynikajúce. Akurát k steaku sme nedostali steakový nôž, takže boj s mierne prepečenou sviečkovou bol trochu náročný.

Pri druhej návšteve sme chceli ešte ochutnať bravčovú panenku plnenú marinovanými sušenými slivkami so smotanovou omáčkou (7,50 €) s varenými zemiakmi, dostali sme však panenku so syrovou omáčkou a opekanými zemiakmi. Čašníčka v tom mala dosť chaos. Nielenže nám doniesla namiesto perlivej neperlivú minerálku inej značky, ale z ponuky obedného menu vedela len to, že ešte majú áčko, déčko a éčko.

U Muchu nás milo prekvapili veľmi dobrou kuchyňou, celkový dojem však pokazila obsluha, ktorá bola síce milá a snaživá, no neprofesionálna. Nikto učený však z neba nespadol. Možno sa sem ešte vrátime.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie