Na lodi Kriváň sa dá celkom slušne najesť

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislava ako mesto na rieke má niekoľko reštaurácií ponúkajúcich posedenie na lodiach pevne zakotvených na oboch dunajských brehoch. Pri tom petržalskom kotví loď KRIVÁŇ, ktorej meno nesie aj tunajšia reštaurácia.

Reštaurácia Kriváň má dva priestory, kde sa môžete posadiť. Jeden v podpalubí, ktorý je hlavnou časťou reštaurácie a druhý na zadnej palube. Počas našej návštevy fungovala len horná časť, v podpalubí boli naskladané záhradné stoly a stoličky nízkej estetickej hodnoty, ktoré zrejme pôvodne slúžili ako sedenie na otvorenej hornej palube. Tá je zakrytá dreveným prístreškom a presklennými bočnými stenami, takže aj v čase nepriaznivého počasia plní funkciu hlavnej reštauračnej časti. Nás to trochu prekvapilo, pretože spodná časť paluby je pre návštevníkov predsa len atraktívnejšia. V nej sú umiestnené aj rôzne lodnícke rekvizity - kapitánsky mostík s kormidlom, záchranné kolesá, ale aj zmenšeniny lodných plachiet, ktoré tvoria deliace steny medzi stolmi. Odhliadnuc od výhľadu na protiľahlý breh je dominantou hornej paluby gril, na ktorom pripravujú prevažnú väčšinu ponúkaných jedál.

Tak, ako sa na reštauráciu na vode patrí, na jedálnom lístku je pomerne slušný výber rýb, ale tiež grilovaného mäsa a zeleniny. My sme naše hodnotenie začali predjedlami, v menu označenými ako Chuťovky na začiatok. Dali sme si Viedenskú bielu klobásu (59 Sk) a Vyprážané ančovičky (69 Sk). Polievky majú v Kriváni tri a nájdete ich pod kapitolou Z lodného šporáka. Je medzi nimi Kotlíkový divinový guláš (119 Sk), Dunajské halászlé (89 Sk) a jedna podľa dennej ponuky (v čase našej návštevy to bola Držková polievka za 49 Sk). Držková aj halászlé boli chutné, poctivé a husté.

Medzi hlavnými jedlami sa vynímajú misy pre dvoch - Lodnícka (429 Sk), Kapitánska (419 Sk) a misa Kriváň (499 Sk). Na Kapitánskej je bravčové a kuracie mäso, divina a klobáska, na mise Kriváň bravčová a kuracia cigánska, zeleninový špíz, ale aj dva druhy ryby. My sme sa rozhodli ochutnať Lodnícku misu, čo bol vlastne veľký drevený lopár, na ktorom bol marinovaný sumec, rolovaný pstruh, rybací šašlík, filet z lososa, grilovaná zelenina, zemiakové placky a dressing. Škoda, že z každej ryby bol na mise pre dvoch iba jeden kúsok.

Samozrejme, že na jedálnom lístku sú aj menšie porcie, z ktorých si môžete poskladať, na čo máte chuť. Pod touto kapitolou sú viaceré druhy grilovaného mäsa, rýb, zeleniny a niekoľko steakov. Zostali sme pri rybách a dali sme si Grilovanú makrelu s cesnakovým maslom (270g za 285 Sk) a opekanou bagetou (9 Sk). Ochutnali sme aj grilované zemiakové placky (29 Sk), ktoré však neboli z vlastnej kuchyne, ale z mrazeného polotovaru. Ako dezert sme si dali Lokšu so slivkovým lekvárom a makom (39 Sk) a Šomló halušky (69 Sk). Jedlám sme nemali čo vytknúť, pri grilovaní zas nie je veľa možností ako jedlo pokaziť, čím však rozhodne neznevažujeme schopnosti kuchára.

Ak nám v Kriváni čosi prekážalo, tak to bolo trochu lacný „interiér hornej paluby ktorá reštaurácii dodáva bufetový imidž. Jej prednosťou je nepochybne atraktívne prostredie na vodnej hladine a celkom prijateľné ceny.

Páčil sa vám článok?