U Dvoch levov uspokoja len nenáročných

6.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Aj keď v meste neustále pribúdajú nové reštaurácie, dodnes existuje niekoľko zariadení, ktoré navodzujú dojem, akoby sa v nich pred mnohými rokmi zastavil čas. Presne tento pocit sme mali v reštaurácii U DVOCH LEVOV na Lazaretskej ulici.

Podnik, ktorý sa kedysi volal Detvan, pozostáva z dvoch častí - vchodom z Lazaretskej ulice sa možno dostať do zadymenej, tmavej pivárne, ktorá je chodbou prepojená s reštauračnou časťou. Do reštaurácie možno vojsť aj zo Špitálskej ulice, kde je aj letná terasa pod gaštanmi. Interiér reštaurácie pôsobí ošumelo, zjavne neprešiel zásadnejšou rekonštrukciou, nový je iba barový pult.

Dlážku a čiastočne aj obklad stien tvorí opotrebovane pôsobiaci mramor, dojem ošumelosti posilňujú prastaré ventilátory. Lovecké trofeje na stenách doplnené obrázkami zvierat asi majú evokovať, že ide o poľovnícku reštauráciu. Niektoré stoly sú navzájom oddelené nevkusnými paravánmi, ozdobenými umelými kvetmi. Celková atmosféra podniku nevdojak navodzuje v návštevníkovi pocit, že sa vrátil v čase niekam do roku 1986. Zatuchnutý vzduch plný nepríjemných pachov z kuchyne a cigariet tento pocit ešte posilňuje.

V čase našej návštevy bola reštaurácia takmer prázdna, napriek tomu chvíľu trvalo, kým nám čašník priniesol jedálne lístky. Ponuka jedál je pomerne široká, obsahuje denné menu s typicky jedálenskými pokrmami typu vyprážaný syr či vyprážaný kurací rezeň, jedlá z diviny, z domácej kuchyne, hydiny, bravčového, hovädzieho, jedlá z rýb, vegánske jedlá, gratinované cestoviny i viacero druhov pizze.

Neubránili sme sa úvahe, že menej niekedy býva viac a lepšie je ponúkať užší výber jedál a pripravovať ich kvalitne, než, obrazne povedané, naháňať sto zajacov naraz. Prvé nemilé prekvapenie nás čakalo pri výbere predjedál, keď niektoré z nich (plnené paradajky zapečené s feta syrom a údený jazyk) nemali a tak sme si objednali len jedno - Grilovaný plesnivec s oblohou (59 Sk).

Polievky - Talianska paradajková (38 Sk), Slepačí vývar (38 Sk), Cesnaková v bosniaku (43 Sk) a Kapustnica (45 Sk) boli chuťovo vcelku prijateľné, aj keď pri paradajkovej polievke, v ktorej plávali bazalkové listy, sme mali pocit, že nebola z paradajok, ale z pretlaku, cesnaková bola trochu nevýrazná a kapustnica nás udivila svojou hustotou. Na predjedlo čašník jednoducho zabudol a priniesol nám objednané hlavné jedlá: Jelení guláš (179 Sk), Biftek Ohnivák (249 Sk), Diviak v šípkovej omáčke (219 Sk) a Pstruh na florentínsky spôsob (163 Sk).

Prinesené porcie boli primalé, nezasýtili, zarazilo nás, že ku všetkým bola pridaná rovnaká príloha, v ktorej dominovala kapusta - tá sa najmä k jeleniemu gulášu či k pstruhovi príliš nehodila. Knedle ku gulášu a k diviakovi boli nakrájané príliš natenko a chuťovo mdlé, v prípade bifteku sme mali podozrenie, že pikantná príloha (zelená fazuľka) nemá chuť mäsa obohatiť, ale skôr niečo maskovať. Chuťovo boli jedlá skôr sklamaním. Ešte než sme stihli dojesť, čašník nám - bez jediného slovka vysvetlenia či nebodaj ospravedlnenia - priniesol spomínané predjedlo. S podobným lapsusom sme sa počas viacročnej histórie našich hodnotení ešte nestretli. Grilovaný plesnivec bol navyše vlažný a fádny. Vyskúšali sme ešte ďalšie dve jedlá - Moravský vrabec (149 Sk) bol doslova katastrofou, Pizza salame (129 Sk) nás ničím neoslnila.

Sklamali nás aj objednané nápoje - pivo, malá plzenská dvanástka (48 Sk) i malá velkopopovická desiatka (21 Sk), bolo mdlé a nechutné, víno Doľany Chardonnay (310 Sk) bolo šokujúco teplé, navyše až po jeho prinesení vysvitlo, že to bola posledná fľaša. Kritiku si zaslúži aj fakt, že keď sme sa chceli kvôli nedýchateľnému, zapáchajúcemu vzduchu presunúť na terasu, čašník nám to neumožnil s odôvodnením, že čoskoro zatvárajú. Ľúto nám prišlo párika mladých ľudí, ktorí dlho márne čakali na obsluhu na terase, potom sa presunuli dovnútra, ale čašník si ich ani nevšimol, a tak odišli.

Čo dodať? Jediné, čo je v reštaurácii U Dvoch levov prijateľné, sú azda len ceny, inak nám jej návšteva priniesla celý rad sklamaní, či už ide o kvalitu jedál, ktorú nemožno hodnotiť inak ako podpriemernú, alebo obsluhu, ktorá sa dopustila niekoľkých zásadných chýb, aké sa jednoducho nesmú stať.

Naše hodnotenie: 1 hviezdička
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?