Kogo sa hneď zaradilo medzi najlepších
Nepriamym dôkazom, že životná úroveň v Bratislave sa zrejme zvyšuje, je narastajúci počet reštaurácií v meste, najmä v jeho centre, pričom pribúdajú aj také, pri návšteve ktorých si treba vziať so sebou poriadne tučnú peňaženku, prípadne kreditku so solídnym obnosom. Iba prednedávnom na Hviezdoslavovom námestí otvorili nový podnik práve tejto kategórie - Caffe Ristorante KOGO.
Zastrešenú letnú terasu si zaručene všimnú aj okoloidúci, ktorí nemajú v úmysle reštauráciu navštíviť. Siaha totiž až na miesta, kde je námestie vydláždené hrboľatými dlaždicami a v rozpore s platným nariadením zaberá chodník s hladším povrchom - v duchu ju preto preklínajú najmä mamičky s kočíkmi, ktoré ju musia obchádzať cez nerovnú dlažbu. Stoličky na terase sú pohodlné, stoly trochu malé, personál nám však na požiadanie ihneď prisunul dva stoly k sebe a tak z nich vytvoril jeden väčší. Ako sme sa neskôr presvedčili, vnútorný priestor reštaurácie je rozdelený na dve časti predelené podbráním spájajúcim námestie s nádvorím domu. V jednej je kuchyňa, bar a toalety, v druhej je v dvoch nerovnako veľkých miestnostiach reštauračná časť. Prechod z jednej časti do druhej zjednodušuje ovládanie dverí fotobunkami. Interiér je zariadený vkusne, príjemne, mozaika v bare plynulo prechádza zo stien do dlažby, podobne zaujímavo je zariadená aj reštauračná časť. Prevládajú zemité farby, najmä odtiene hnedej až žltej, ktoré dopĺňa biela, v niektorých miestnostiach aj čierna.
Jedálny lístok je pestrý, orientovaný jednoznačne na taliansku kuchyňu a na taliansky spôsob je upravené aj jeho členenie do príslušných kapitol. Okrem predjedál v ňom možno nájsť aj osobitnú kapitolu obsahujúcu predjedlá z rýb a plodov mora, nechýba bohatá ponuka cestovín, osem druhov rizota a samozrejme hlavné jedlá, kde osobitnú kapitolu opäť tvoria jedlá z rýb a plodov mora. Už vybrané predjedlá nám naznačili, že šéfkuchár si postavil latku vysoko. Presvedčila nás o tom delikátna Talianska slanina s hriankami (128 Sk), ale najmä Chobotnica podľa šéfkuchára (346 Sk), ktorá nás upútala nielen veľkosťou porcie, ale predovšetkým chuťou - vrelo odporúčame nielen ako predjedlo. Rovnako spokojní sme boli aj so Zmesou údených rýb (tuniak a pražma) v balzamikovom octe (298 Sk) a pozdávala sa nám aj Bruschetta s opečenou parmskou šunkou a gorgonzolou (158 Sk).
Z polievok sme ochutnali tri (všetky boli skvelé) - Fazuľovú s kusmi údeného mäsa (132 Sk), Teľaciu polievku so zeleninou a domácimi cestovinami (126 Sk) a Rajčinovú polievku s bazalkovým pestom (116 Sk), z domácich cestovín sme si vybrali Gnocchi s jahňacím ragú (296 Sk). Potom už prišli na rad hlavné jedlá: Grilovaný filet z argentínskej sviečkovice (626 Sk) bol jednoducho excelentný, veľmi dobre pripravené bolo aj Grilované mäso - teľacie, hovädzie, kuracie a klobáska (456 Sk), k obom sme si ako prílohu zvolili opečené zemiaky s rozmarínom (68 Sk). Oba pokrmy boli šťavnaté a stredne prepečené, presne ako sme žiadali. Naše očakávania nesklamalo ani Teľacie mäso pečené v peci na drevo (468 Sk)[BC] porcia bola navyše taká veľká, že si s ňou kolega jednoducho nedokázal poradiť. Z ponuky rýb sme si vybrali Pražmu pečenú na grile v soľnej kruste (576 Sk), ktorá dokonale naplnila naše predstavy o perfektne pripravenej rybe. Bodkou za našim hodnotením boli dezerty - Tvarohová torta s čerstvými jahodami (112 Sk) a Orechová torta s čokoládovým krémom (112 Sk), ktoré boli chuťovo takisto výborné.
Caffe Ristorante Kogo patrí medzi drahšie reštaurácie, ako protihodnotu za pomerne vysoké ceny však ponúka nespornú kvalitu, čo osobitne platí v prípade mäsitých pokrmov (pred šéfkuchárom klobúk dolu). Obsluha bola rýchla a presná, a tak jediné, čo nás rušilo, boli iba dotieravé komáre, ktoré nedokázal odohnať ani zapnutý odpudzovač. Ak si podnik udrží súčasnú kvalitu, má všetky predpoklady na to, aby v konkurencii množstva ďalších reštaurácií v centre mesta obstál.