V Rusovciach nájdete ozajstné Toskánsko

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Do útlučkého zoznamu reštaurácií, ktoré sa netvária, že niečím sú, ale sú tým skutočne, si pokojne môžete napísať reštauráciu ANTICA TOSCANA na Maďarskej ulici v Rusovciach.

Pri vstupe nám mladý muž na pozdrav odpovedal „Buon giorno“, ale keď zistil, že naša slovná zásoba sa pozdravom končí, bez problémov nás privítal v slovenčine a hneď vychŕlil, že mimo jedálneho lístka majú aj dve špeciality dňa -hovädzie závitky s prosciuttom alebo toskánskou slaninou a čerstvé mladé kozliatko. Temperamentným gestom nás informuje, ktorá časť podniku je nefajčiarska. Srdečne sa správal ku všetkým návštevníkom a všetci sme mali pocit, že nie sme platiacimi zákazníkmi, ale jeho hosťami. Taliansky majiteľ v každej situácii a každému poradil: Víno? Ponúknem vám, čo robí pre mňa môj kamarát v Siene. Ten syr s čiernou krustou vonia ako bryndza? Musí, lebo je tiež z ovčieho mlieka.. V tejto atmosfére sa treba uštipnúť, aby si človek uvedomil, že aj obsluha je neformálna, drobné prehrešky pri servírovaní sprevádzané úsmevom skôr posilňujú pocit návštevy v súkromí.

Antica Toscana funguje od novembra minulého roku v priestoroch, kde pôsobila iná reštaurácia a to ju poznačilo po stavebnej stránke. Imitácia trámov na strope je neprofesionálna a neladí s oblúkmi. Nevýhodou v zime musia byť toalety vonku, hoci pod strieškou. Vnútorná výzdoba pripomína stredomorské podniky - vedľa vínnej mapy Talianska či obrazov z krajiny plagáty.

Heslo domu Antica Toscana je originalita a čerstvé suroviny, a preto hneď aj upozorňujú na možné sezónne zmeny v jedálnom lístku. Garantujú však, že všetko bude (a je) nefalšovaná toskánska kuchyňa. K stálemu jedálnemu lístku, v ktorom sa v slovenských názvoch jedál vyskytnú aj preklepy, už od novembra pribudli tri prílohy noviniek.

Predjedlá sú antipasti - vybrali sme si z noviniek. Kto má rád syr, ocení Čerstvý ovčí syr z Pienza s medom (190 Sk), ale prekoná ho Výber z piatich ovčích a kravských syrov s rozličnými omáčkami s chuťou od marhúľ po chren a papriku (250 Sk). Vynikajúca bola aj Trojica opečených chlebíkov so špeciálnou toskánkou klobáskou a roztopeným syrom (150 Sk), ako aj Trojica opečených chlebíkov s pastou z čiernych olív, sušenými paradajkami a olivovým olejom (160 Sk).

V talianskej jedálni nehovoria o polievke a hlavnom jedle, ale majú Primi Piatti a Secondi Piatti, doslovne prvý a druhý tanier. Prvý chod môžu byť cestoviny, rizoto či polievka. Skúsili sme teda Zemiakové gnocchi so syrom gorgonzola (160 Sk) - jedinečné, podobne ako iné ľahké jedlo, Rizoto s hľuzovkami (190 Sk): jemné a vzhľadom k použitým hubám aj veľmi lacné. Polievky z denného menu, obe krémové, boli vynikajúce, aj polievka z čiernej fazuľky, aj cícerová s bylinkami (obe 180 Sk), pri ktorej sme si položili otázku, prečo aj slovenskí gazdovia nedorábajú cícer, rukolu a iné druhy zeleniny, ktoré nájdete v slovenských kuchárskych knihách ešte z devätnásteho storočia.

Secondi Piatti, čiže hlavné jedlá sme si vybrali podľa odporúčania majiteľa. Ťažko povedať, či bolo jemnejšie kozľacie pliecko (450 Sk) alebo hovädzie závitky s toskánskou slaninkou (300 Sk), v každom prípade sa oplatilo poslúchnuť radu. Pravá hovädzia sviečková na grile s rukolou, panenským olejom a balzamikovým octom (390 Sk) bola bezchybná a Omeleta s rajčinovou omáčkou na toskánsky spôsob (90 Sk) neuveriteľne ľahká. Dávno sme nejedli ani tak výborne pripravený hovädzí steak ako bola Grilovaná pravá sviečková s bylinkami (390 Sk). Pečené zemiaky s bylinkami zo Stredomoria (60 Sk) boli pre nás novotou.

Kým kozliatko malo len pár mesiacov, recepty, podľa ktorých robili Stredoveký koláč z medu, mandlí, kandizovaného ovocia a čierneho korenia či Stredoveký koláč z medu, mandlí a kandizovaného ovocia (oba 90 Sk) majú vraj sedemsto rokov a pripomínajú našu štólu. Pochutili sme si aj na Tradičných sienskych piškótach s mandľami a likérovým vínom vinsanto (120 Sk). Neodolali sme ani dezertu dňa, ktorým bola v čase našej návštevy domáca kávová zmrzlina (80 Sk).

Dali sme si poradiť aj vína - pán domu vybral mimoriadne chutné dva druhy Chianti, ktoré neohúrilo cenou. O tom, že nás pri lúčení osobne pozval na opätovnú návštevu, azda hovoriť netreba. V pondelok však určite neprídeme, pretože Toskánci z Rusoviec majú zatvorené...

Páčil sa vám článok?