V Rusovciach nájdete ozajstné Toskánsko
Do útlučkého zoznamu reštaurácií, ktoré sa netvária, že niečím sú, ale sú tým skutočne, si pokojne môžete napísať reštauráciu ANTICA TOSCANA na Maďarskej ulici v Rusovciach.
Pri vstupe nám mladý muž na pozdrav odpovedal „Buon giorno“, ale keď zistil, že naša slovná zásoba sa pozdravom končí, bez problémov nás privítal v slovenčine a hneď vychŕlil, že mimo jedálneho lístka majú aj dve špeciality dňa -hovädzie závitky s prosciuttom alebo toskánskou slaninou a čerstvé mladé kozliatko. Temperamentným gestom nás informuje, ktorá časť podniku je nefajčiarska. Srdečne sa správal ku všetkým návštevníkom a všetci sme mali pocit, že nie sme platiacimi zákazníkmi, ale jeho hosťami. Taliansky majiteľ v každej situácii a každému poradil: Víno? Ponúknem vám, čo robí pre mňa môj kamarát v Siene. Ten syr s čiernou krustou vonia ako bryndza? Musí, lebo je tiež z ovčieho mlieka.. V tejto atmosfére sa treba uštipnúť, aby si človek uvedomil, že aj obsluha je neformálna, drobné prehrešky pri servírovaní sprevádzané úsmevom skôr posilňujú pocit návštevy v súkromí.
Antica Toscana funguje od novembra minulého roku v priestoroch, kde pôsobila iná reštaurácia a to ju poznačilo po stavebnej stránke. Imitácia trámov na strope je neprofesionálna a neladí s oblúkmi. Nevýhodou v zime musia byť toalety vonku, hoci pod strieškou. Vnútorná výzdoba pripomína stredomorské podniky - vedľa vínnej mapy Talianska či obrazov z krajiny plagáty.
Heslo domu Antica Toscana je originalita a čerstvé suroviny, a preto hneď aj upozorňujú na možné sezónne zmeny v jedálnom lístku. Garantujú však, že všetko bude (a je) nefalšovaná toskánska kuchyňa. K stálemu jedálnemu lístku, v ktorom sa v slovenských názvoch jedál vyskytnú aj preklepy, už od novembra pribudli tri prílohy noviniek.
Predjedlá sú antipasti - vybrali sme si z noviniek. Kto má rád syr, ocení Čerstvý ovčí syr z Pienza s medom (190 Sk), ale prekoná ho Výber z piatich ovčích a kravských syrov s rozličnými omáčkami s chuťou od marhúľ po chren a papriku (250 Sk). Vynikajúca bola aj Trojica opečených chlebíkov so špeciálnou toskánkou klobáskou a roztopeným syrom (150 Sk), ako aj Trojica opečených chlebíkov s pastou z čiernych olív, sušenými paradajkami a olivovým olejom (160 Sk).
V talianskej jedálni nehovoria o polievke a hlavnom jedle, ale majú Primi Piatti a Secondi Piatti, doslovne prvý a druhý tanier. Prvý chod môžu byť cestoviny, rizoto či polievka. Skúsili sme teda Zemiakové gnocchi so syrom gorgonzola (160 Sk) - jedinečné, podobne ako iné ľahké jedlo, Rizoto s hľuzovkami (190 Sk): jemné a vzhľadom k použitým hubám aj veľmi lacné. Polievky z denného menu, obe krémové, boli vynikajúce, aj polievka z čiernej fazuľky, aj cícerová s bylinkami (obe 180 Sk), pri ktorej sme si položili otázku, prečo aj slovenskí gazdovia nedorábajú cícer, rukolu a iné druhy zeleniny, ktoré nájdete v slovenských kuchárskych knihách ešte z devätnásteho storočia.
Secondi Piatti, čiže hlavné jedlá sme si vybrali podľa odporúčania majiteľa. Ťažko povedať, či bolo jemnejšie kozľacie pliecko (450 Sk) alebo hovädzie závitky s toskánskou slaninkou (300 Sk), v každom prípade sa oplatilo poslúchnuť radu. Pravá hovädzia sviečková na grile s rukolou, panenským olejom a balzamikovým octom (390 Sk) bola bezchybná a Omeleta s rajčinovou omáčkou na toskánsky spôsob (90 Sk) neuveriteľne ľahká. Dávno sme nejedli ani tak výborne pripravený hovädzí steak ako bola Grilovaná pravá sviečková s bylinkami (390 Sk). Pečené zemiaky s bylinkami zo Stredomoria (60 Sk) boli pre nás novotou.
Kým kozliatko malo len pár mesiacov, recepty, podľa ktorých robili Stredoveký koláč z medu, mandlí, kandizovaného ovocia a čierneho korenia či Stredoveký koláč z medu, mandlí a kandizovaného ovocia (oba 90 Sk) majú vraj sedemsto rokov a pripomínajú našu štólu. Pochutili sme si aj na Tradičných sienskych piškótach s mandľami a likérovým vínom vinsanto (120 Sk). Neodolali sme ani dezertu dňa, ktorým bola v čase našej návštevy domáca kávová zmrzlina (80 Sk).
Dali sme si poradiť aj vína - pán domu vybral mimoriadne chutné dva druhy Chianti, ktoré neohúrilo cenou. O tom, že nás pri lúčení osobne pozval na opätovnú návštevu, azda hovoriť netreba. V pondelok však určite neprídeme, pretože Toskánci z Rusoviec majú zatvorené...