Staroslovenská krčma má dobrú kuchyňu
Aj v Bratislave sú reštaurácie, ktoré sa špecializujú na zahraničných návštevníkov. Jednou z takých je aj STAROSLOVENSKÁ KRČMA na Michalskej ulici.
Interiér reštaurácie, ktorá je umiestnená v pivničných priestoroch s klenbovými stenami, sa nesie v duchu názvu podniku, má pripomínať obdobie starých Slovanov. Preto v ňom dominuje kov a drevo. Steny sú natreté modrou a červenou farbou a ozdobené staroslovanskými ornamentami. Funkciu paravánov plnia kovové oblúky, na ktorých sú natiahnuté farebné gobelíny. Atmosféru umocňujú aj rôzne čaše, džbány rozložené na kameňoch popri stenách a kožušiny na masívnych drevených stoličkách. V letných mesiacoch sa sem, do podzemia ani nedostanete, pretože personál vás usmerní na niektorú z letných terás, buď vo dvore alebo na ulici. Aj keď kapacita letných sedení je pomerne veľká, v čase obeda budete mať problém s miestom a môžete dopadnúť ako skupinka talianskych turistov, ktorí v čase našej návštevy poctivo čakali niekoľko minút na uvoľnenie stolu. Netušili sme, či má reštaurácia medzi cudzincami také dobré meno alebo jednoducho nechceli riskovať, že podobne pochodia aj vo vedľajších podnikoch a tak si svoj obed radšej vystáli.
Na jedálnom lístku sú jedlá prevažne slovenskej či českej kuchyne. Ich názvy vás tiež nenechajú na pochybách, že ste v Staroslovenskej krčme, často sa v nich objavujú slovanské mená ako Ratibor, Pribina, Budimír, Želibor, Koceľ, Svätopluk... My sme začali naše hodnotenie teplými predjedlami Zapekaným oštiepkom so šunkou Budimír (159 Sk), Diabolskou topinkou Želibor (159 Sk) a Kuracou pečeňou na víne Svätoboj (159 Sk). Všetky boli chutné a výdatné, no fantastický bol čerstvý a zrejme vlastnoručne pečený chlieb, ktorý nám k nim priniesli. Plní očakávania sme sa pustili do polievok Staroslovenskej slepačej (69 Sk), Sedliackej fazuľovej (69 Sk) a Kapustovej (69 Sk) a musíme povedať, že také husté polievky sme už dávno nejedli. Ani v jednej surovinami nešetrili, takže aj keby sme si už nič iné nedali, určite by sme s hladnými bruchami neodchádzali. My sme však v ochutnávaní pokračovali a dali sme si Gazdinkine prsia, čo je kurací steak na prírodný spôsob so zeleninou a paradajkovou omáčkou (249 Sk), Mlynársku panenku, čo je panenka na prírodný spôsob s klobásou a slaninou (269 Sk) a Pstruha na mandliach (189 Sk). Jedlá boli chuťovo výborné, trochu nás zarazila iba cena pstruha, ktorý po zarátaní dobloku stál takmer 400 korún a to sa nám na obyčajného pstruha zdalo trochu veľa. Po takomto výdatnom menu nám už miesto pre dezerty nezostalo. V ponuke sú napríklad makové a orechové šúľance, viaceré druhy štrúdle, či piškótová smotanová torta s ovocím a šľahačkou. Kuchára za jeho majstrovstvo musíme pochváliť, aj keď by mohol trochu ozvláštniť zeleninovú prílohu. Biela a červená strúhaná kapusta s kúskom uhorky a paradajky v lepších reštauráciách už neletia.
Čo sa týka obsluhy, dvaja čašníci obsluhovali obe terasy plné hostí a napodiv stíhali všetko tak, že sme nemuseli zbytočne čakať. Možno, keby ich bolo viac, mali by aj viac času venovať sa hosťom, prípadne poradiť im pri výbere. Takto sa ich komunikácia s hosťami obmedzila iba na prijatie objednávky a prinášanie či odnášanie tanierov. V našom prípade sa čašník zabudol opýtať na prílohy k jedlám a tak, pokiaľ sme na ne nechceli čakať, museli sme si vystačiť s chlebom.
Staroslovenská krčma Bratislave a jej historickému centru hanbu nerobí a aj keď sa špecializuje predovšetkým na zahraničných turistov, jej návštevou chybu určite neurobíte.