V Pohode je pohoda, ale chýba kvalita

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Názvy reštaurácií spravidla charakterizujú ich zameranie. Podľa toho je reštaurácia POHODA na Majakovského ulici určená všetkým, ktorí chcú svoj voľný čas tráviť v príjemnom prostredí.

Pohoda má všetky predpoklady vytvoriť hosťom príjemné chvíle v atraktívnom prostredí Horského parku. V letných mesiacoch ponúka posedenie na krytej i otvorenej terase v udržiavanej záhrade s bazénom, veľkým záhradným grilom s úhľadne upravenými kvetinovými záhonmi. Samotná reštaurácia v nízkej betónovej budove už taká prívetivá nie je. Najmä, keď tak ako v čase našej návštevy zívala prázdnotou.

Interiér reštaurácie je zariadený pomerne jednoducho, aj keď sme videli už aj nápaditejšie zariadené priestory. A tak najvýraznejším prvkom mobiliáru sú biele obrusy na stoloch kontrastujúce s tmavými drevenými stoličkami so zeleným čalúnením. Biele steny pôsobia trochu archaicky, aj keď uznávame, že obrazy na nich tak viac vyniknú, reštaurácia totiž plní aj funkciu galérie.

Jedálny lístok ponúka trochu neurčité pokrmy slovenskej a medzinárodnej kuchyne. Bryndzové halušky či pirohy budete hľadať márne a cudzokrajné jedlá nie sú zrejme tiež typickými zástupcami svetových kuchýň. Niečo je však pre Pohodu predsa len typické. Všimli sme si, že tunajší kuchár našiel zaľúbenie v smotane, smotanových šťavách a omáčkach. Tak sa nám stalo, že sme smotanu dostali aj k jedlám, kde by sme sa bez nej pokojne zaobišli

Komplexnejší obrázok o miestnej kuchyni sme si začali robiť ochutnávaním studených predjedál, z ktorých sme si vybrali Ovčí syr s paradajkou (65 Sk) a Údeného pstruha s kôprovou omáčkou (85 Sk). Mýlili sme sa, ak sme čakali pravý slovenský ovčí syr, namiesto neho nám priniesli plátky slaného bulharského syra. Z polievok sme si dali Brokolicovú krémovú (50 Sk) a trochu mdlú Cesnakovú v bosniaku (60 Sk). Prekvapoval nás aj čašník, ktorý sa pri servírovaní často mýlil a jednému z nás priniesol naraz studené i teplé predjedlo, ktorým boli Švédske zemiaky prekladané s údeným lososom a smotanou (155 Sk). Keď sme písali o všadeprítomných smotanových omáčkach, tak to bolo aj v prípade špeciality podniku Filetto con olive, čo bolo soté zo sviečkovice s olivami a bazalkou (215 Sk), naopak smotanovo-šafránová omáčka k File zo zubáča (285 Sk) urobila sucho upečenú rybu stráviteľnou. Škoda, že to celkom neplatí aj o malých rohlíkoch, ktoré boli niekoľko dní staré a dosť gumenné. Zo špecialít kuchyne sme ochutnali ešte Usmiateho kuchára, čo je prírodná sviečková plnená špargľou a šampiňónmi s vyprážaným bravčovým karé plneným taveným syrom a olivami (235 Sk) a Morský jazyk - grilované plátky ryby s bazalkou, smotanou a píniovými orieškami (520 Sk). Nemožno nespomenúť, že kým jedno jedlo bolo horúce, druhé podozrivo rýchlo vychladlo. Zmiešané pocity z kuchyne nenapravili ani dezerty - Cisársky trhanec, kúsky pripečenej palacinky s čokoládou a šľahačkou (80 Sk) a Zapekaná flambovaná zmrzlina - zmrzlinový kopček zapečený v pene z vaječného bielka (65 Sk).

Reštaurácia Pohoda zrejme vsadila viac na prostredie ako kvalitu kuchyne a to asi nebude správna cesta. Ak sa zo spomínaných chýb včas nepoučí, môže sa stať, že zákazníci budú chvíle pohody tráviť niekde inde.

Páčil sa vám článok?