Samir exotiku nesľubuje, on je exotický

6.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Konečne jedna reštaurácia, ktorá sa netvári ako inokrajná a pritom rezňami podlieza chúťkam priemerného stravníka, konečne reštaurácia, ktorá sa označuje ako cudzokrajná a cudzokrajnou je. Lebanon restaurant SAMIR.

Ak sa štyria ochutnávači - číry mäsopožierač (predátor), milovník všetkého nového, univerzálny pôžitkár a štvrtý labužník so sklonom k bezmäsitej kuchni - zhodnú po polievke a predjedlách, že kuchyňa nemá chybu, má to už výpovednú hodnotu. Presne toto sme zažili na Zámockých schodoch v libanonskej reštaurácii.

Orientálna vôňa - nevieme sa zhodnúť, či ide z kuchyne, alebo pochádza z voňavých tyčiniek vás zaplaví, kým si nájdete miesto. Stred miestnosti zapĺňajú masívne stoly s rovnako masívnymi stoličkami, pôsobia orientálne. Napriek tomu i napriek mosadzným a medeným dekoračným predmetom na skrinke či obrazom s arabskými výjavmi na stenách celok exoticky nepôsobí. Na vine sú lóže dokola miestnosti. Evidentná drevotrieska nevyvoláva asociáciu tisíc a jednej noci, ale nábytkárstva Mier Topoľčany. Škoda.

Tým sa pochybnosti i výhrady končia. Mladá žena, ktorá obsluhuje v európskom civile, evidentne vie po arabsky viac než len názvy jedál a o jedlách toho vie dosť. Z rozsiahleho jedálneho lístka môžeme vymenovať čokoľvek - vysvetlí, z čoho je spravené a s čím je vhodné kombinovať. S tajomným úsmevom vysvetlí, čo dalo práve prehltnutému sústu tú zvláštnu chuť. Libanonská kuchyňa nie je vegetariánska, ale hýri neuveriteľným množstvom jedál, ktoré s mäsom nemajú nič spoločné a predsa chutia plno a aj plne zasýtia. Dávame si na práve dopečený arabský chlieb (54 Sk) Homos (80 Sk) - cícerovú nátierku so sezamovým olejom a citrónovou šťavou a pýtame sa, kam sa zo slovenskej kuchyne vytratili takéto dobroty, kedysi pestované a konzumované? Obilniny a strukoviny neuveriteľne spracované - pšenica raz ako príloha, druhýkrát ako šalát? Nejde to? Bude to rovnaké? Nie - tajomstvo tisíc a jedného vreca s koreninami.

Príklad sme našli aj v predjedlách: Falafel (80 Sk) - fašírka z mletého cíceru s s petržlenovou vňaťou, cibuľou a cesnakom je rovnako chutná a sýta ako Kibbey Kakli (119 Sk) - mletá jahňacina s cibuľou zabalená v cestíčku z mletej jahňaciny a drvenej pšenice. Mutabal (110 Sk) je nátierka z pečeného baklažánu so sezamovou omáčkou rovnako dobrá ako Homos. Batinjan Makdus (115 Sk) je baklažán naložený v olivovom oleji spolu s orechami a cesnakom. Výborné. Sambousik Lahme (95 Sk) je teplé predjedlo, cesto plnené mletou jahňacinou s cibuľou, úplne zvláštne predjedlo je arabský jogurtový syr s mätou Lahme Na´aNa´a (95 Sk). A to už nehovoríme o grilovaných pikantných klobáskach Sojok (119 Sk). Polievky šampiňónová a šošovicová (obe 50 Sk) majú chuť, na ktorú si začíname zvykať. Vzadu na podnebí jemne vonia koriander a zároveň sú ukážkou toho, čo je krémová polievka.

Hlavné jedlo Kuskus bil Lahme (295 Sk) je typické pre stredomorskú Arábiu, vynikajúce jahňacie varené v paradajkovej omáčke s ružičkovým kelom a inou zeleninou podávané s cestovinou kus kus - podobá sa tarhoni, ale oveľa drobnejšieho zrna. Výborné Arayess Lahme (240 Sk) je arabský chlieb so zapečenou mletou jahňacinou s cibuľou, rajčinami, vňaťou a olivovým olejom. Podáva sa k nemu Laban bil chiar (95 Sk) - ochutený arabský jogurt s uhorkou. Riaš Mašwi (350 Sk) sú tri krásne grilované jahňacie kotlety, výborne chutia s arabským chlebom a so šalátom Tabouleh (115 Sk) z drvenej pšenice, petržlenovej vňate, rajčín, citrónovej šťavy a oleja. Shish Kabab (350 Sk) sú jemné kúsky sviečkovice na ražni s libanonským korením a dobré s opekanými zemiakmi (50 Sk) a libanonským šalátom (110 Sk) z čerstvej zeleniny s cesnakom a olejom. Steak Kharouf (350 Sk) je grilovaná jahňacina, chutí s cícerovým šalátom s rajčinami, vňaťou, citrónom, cesnakom a olejom. Výborná je tiež varená jahňacina v jogurtovej omáčke s píniovými orieškami a ryžou Mansaf (310 Sk) či Mix grill z kababu, sviečkovice a kuracieho (340 Sk). Zo sladkostí sme okoštovali baklawu (95 Sk), celkom inú ako ju poznáme z Balkánu, kvôli našim zákazníkom menej medová ako v Libanone, ale stále s kozím maslom, ktoré zanecháva príjemnú jemnú stopu chuti syra a Katayef (75 Sk), vyprážané kapsičky plnené orechmi. Káva musí byť arabská, to znamená z džezvy a s jemným náznakom koriandra.

Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?