Indická kuchyňa má tisíc chutí a vôní

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Pre obyvateľov Hindustanu je meno ASHOKA zrejme celkom bežné, v Bratislave však vyvoláva predstavu reštaurácie na Živnostenskej ulici.

Uvíta vás tu orientálna vôňa a dekorácie, ale to je len obraz pre nezasväteného. Kto má zážitky s Indmi, či priamo s Indiou, rýchlo spozná, že je indická naskrz.. Ako v Oriente - za najdôležitejšie pokladajú to, kvôli čomu sem ľudia chodia, teda jedlo. Menej dôležité je, za aký čas jedlo budete mať a už celkom podružné, v akom prostredí. Ashoka má ďaleko k vyleštenosti reštaurácií jej cenovej kategórie. Prinajmenej tak, ako majú iné reštaurácie k palete jej chutí a vôní. Je tu čisto, ale Orient je prítomný v dojme akejsi ušmudlanosti. Čašník je ochotný a je aj prekvapivým znalcom tajomstiev, ktoré sa odohrávajú za kuchynským závesom, a vie poradiť.

Majitelia preferujú hornú miestnosť. Tá napriek čistej maľovke a paravánom z dreva indickej ruže pôsobí chladno ako staničná reštaurácia. Krajší priestor, s barom a výrazne orientálnou atmosférou, je v suteréne, kde sú aj toalety. Ashoka používa indické riady a prestieranie, teda nielen plytký a hlboký tanier, ale rôzne misky, podnosy a príbory v kombinácii dreva, kovaných kusov, nerezu a mede evidentne vyrobené ručne kdesi pri Dhaulápure. A more korenín. Neverili by ste, že baranina sa dá v jednej kuchyni pripraviť na sedem spôsobov a každý z nich bude iný. Musíte byť pripravení na netradičné nápoje - napríklad citrónovú vodu so zmesou voňavého korenia, alebo na chladené a korenené kyslé mlieko. Namiesto aperitívu sme si dali nápoj Shikanji (70 Sk) - sladký aj slaný - čosi ako citronáda s voňavou zmesou korenín. Okoštovali sme tiež jednu z indických variácií na nápoj z kyslého mlieka - Lassi sweet (120 Sk) je osladené korenené kyslé mlieko. Predjedlá sme dostali na stôl až po polievke, tak je to v prednej Indii zvykom a tak je to aj na jedálnom lístku. Vybrali sme si štyri polievky a nad štyrmi miskami sa vznášalo nadšené vzdychanie. Krémová polievka Daal z mungha hrachu (65 Sk), podľa pochvál o čosi lepší ako tunajšia špecialita - krémová polievka Shahi s kešu orieškami, mandľami a pistáciami (90 Sk). Celkom nový zážitok a pre európskych kuchárov základná informácia o tom, ako sa robí vegetariánska kuchyňa, bola Zeleninová krémová polievka (mrkva, fazuľové struky, karfiol, zelený hrášok, smotana a maslo, 55 Sk). Aj jej úspech však zostal v tieni Paradajkovej krémovej polievky (55 Sk) - do jedálneho lístka síce napíšu „paradajková šťava, maslo a smotana“, neposkytnú však dôležitú informáciu, čo dáva tejto polievke rozkošnú ružovkastú farbu a neuveriteľnú jemnosť.

V tomto očakávaní sme si počkali na predjedlá. Tandoori možno voľne preložiť ako na grile - tak robia väčšinu predjedál. Napríklad rybacie kocky v indickom korení Maanchh Tikka (140 Sk), mierne pikantné a skvelé. Ďalšia tunajšia špecialita - miešané mäsové kebaby a kúsky ryby (220 Sk) majú chuť, ktorá ich odlišuje od rovnako zaujímavých kuracích kociek v indickom korení marinovaných v šťave z cvikle Murgh tikka (140 Sk). Aj štvrté predjedlo bolo na tandoore - kuracie kebaby s paprikou, cibuľou a paradajkou, zapečené v placke čapátí so super pikantnou zeleninou Murgh Kathi kabab (160 Sk). Pri hlavných jedlách sme odolali vybrať si štyrikrát baraninu - škoda aj nie. Na tejto surovine sa dá ilustrovať fantázia indickej kuchyne. Pikantné kuracie mäso v cibuľovo-koreninovej omáčke Murgh Kolhapuri (170 Sk) nám ukázalo úplne novú tvár kuracích pŕs, vynikajúce bolo so super dlhou ryžou Plain Rice (80 Sk). Baranie mäso so špenátom - Saag meat (210 Sk) bolo vynikajúce. Podobná špenátová omáčka sprevádzala indický syr s dávno zabudnutou prírodnou konzistenciou a chuťou Palag paneer (140 Sk). Najlepšou voľbou však boli baranie kocky s omáčkou s mletým mäsom - Mutton rada (260 Sk). Ako prílohu k jedlám sme mali indický chlieb Naan (50 Sk).

Ako dezert sme si dali strúhanú mrkvu so suchým ovocím, hrozienkami a mandľami Gazar ka Halwa (120 Sk) a guľôčky zo sušeného mlieka v cukrovom sirupe Gulab jamun (110 Sk). K tomu štyri indické kávy (56 Sk), teda kávový extrakt zmiešaný s mliekom vareným s kardamonom. Tretinka indického piva za 190 korún bola už len rozmarom.

Páčil sa vám článok?