Prolaika má byť reštauráciou aj galériou

21.1.2011
0
Páčil sa vám článok?

Na Palackého ulici pribudla nová reštaurácia. Presnejšie, neúspešnú pizzériu Sonáta nahradila PROLAIKA Gallery Restaurant. Podobnosť s názvom susednej predajne s fografickou technikou nie je náhodná - majitelia fotopredajne sa podľa všetkého vrhli do gastronomického biznisu.

Reštaurácia prešla komplexnou rekonštrukciou - nové materiály, nové farby, nový dizajn. Schody na poschodie sa presunuli k dverám, na stenách visia pestrofarebné obrazy - reštaurácia je podľa názvu aj galériou.

Nás, pochopiteľne, najviac zaujímal jedálny lístok. Okrem denného menu za 3,60 €, čo je zrejme najnižšia cena v okolí, má Prolaika aj pestrú ponuku jedál. Okrem raňajok, ktoré podávajú od 8.00 h, ponúkajú štyri druhy polievok a 4 až 5 jedál z hydiny, bravčového, hovädzieho, rýb, k pivu či vínu, bezmäsitých jedál, šaláty, burgery, sendviče, toasty.

Z polievok sme ochutnali hovädzí vývar s pečeňovými knedličkami (1,69 €), ktorý bol veľmi dobrý, a paradajkovú polievku s kúskami čerstvých paradajok, strúhaným syrom a bazalkou (1,69 €). Tá, žiaľ, bola pre nás sklamaním - išlo vlastne o polievku z paradajkového pretlaku, v ktorej bola rozvarená jedna paradajka, aj keď zrejme mala vyvolať zdanie, že je varená z čerstvých paradajok. Úplne zbytočná potemkiáda.

Z bravčového mäsa sme si dali moravského vrabca so špenátom a knedľou (5,90 €), ktorého ponúkajú aj s kapustou. V tomto prípade našťastie nešlo o špenátový pretlak, ale bol kombinovaný asi v pomere 1:1 s cibuľou, čo by určite malo byť v jedálnom lístku uvedené, pretože nie každému cibuľa v takom množstve robí dobre. Bravčového bolo ako z vrabca, viac sme ani nečakali.

Z hovädzieho mäsa sme si dali plátky s chrenovou omáčkou a knedľou (5,90 €) - ponúkajú aj s kôprovou omáčkou. Na náš vkus bola omáčka príliš zahustená, pripomínala skoro kašu. Nabudúce stačí menej múky a viac chrenu.

Z hydiny sme ochutnali pikantné prekvapenie Thai Wok (6,90 €) s ryžou (1,49 €). Boli zvedaví, prečo Prolaika zaradila jedlo ázijskej kuchyne do jedálneho lístka. Nebolo to ničim výnimočné, azda len tým, že k tomu bol ako príloha kapustový šalát s uhorkou a paradajkou. K thajskému prekvapeniu sa vôbec nehodil.

Kapustovo-šalátovú prílohu sme na naše prekvapenie dostali aj k utopencom nakladaným v octovom náleve s cibuľkou a feferónkou (2,99 €), ktorú ponúkajú medzi jedlami k pivu a vínu. Aj k utopencom bola táto príloha zbytočná - úplne stačila cibuľa, kyslá uhorka a jeden baraní roh, ktorý mal byť zrejme náhradou za feferónku.

Z múčnikov sme si vybrali jablkovo-orechovú štrúdlu (2,29 €). Dva menšie kúsky štrúdle boli posypané cukrom a servírované s horúcim vanilkovým krémom a šľahačkou. Všetko bez upozornenia - nie každému vyhovuje doraziť sa vynilkovým pudingom a šľahačkou.

Celkovo sme mali z novej reštaurácie Prolaika zmiešané pocity. Nápad otvoriť reštauráciu s nižšími cenami je určite dobrý. Ani ponuka jedál tu nie je najhoršia, možno len keby nemali ambíciu uspokojiť každého. Reštaurácia, ktorá ponúka toľko rôznych jedál, len ťažko dokáže zabezpečiť denne čerstvé suroviny. To tvrdia aj kuchárske autority.

Možno sme Prolaika Gallery Restaurant navštívili priskoro a viaceré nedostatky, s ktorými sme sa stretli, sú detskou chorobou reštaurácie. Potenciál byť úspešná určite má, záleží len na tom, ako rýchlo sa to tu novému tímu podarí zabehnúť.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?