U Štrngáča vládne španielska omáčka

26.11.2010
0
Páčil sa vám článok?

Niekdajšie Bistro Natálka na Ružinovskej ulici oproti poliklinike zmenilo názov aj charakter. Volá sa to tu U ŠTRNGÁČA a je to reštaurácia, ktorá však viac pripomína piváreň či hostinec.

Objekt bývalého bistra sa zvonku nezmenil. Pribudol tu len murovaný komín ku krbu, ktorý je vo fajčiarskej časti reštaurácie. Zato vo vnútri je to úplne iný svet. Dláždená podlaha síce zostala, na stropoch sú trstinové rohože, steny sú obložené odhalenou tehlou. Na stenách visí staré roľnícke náradie, koleso od voza, hrable a ďalšie staré nástroje, ktoré však patria skôr do dedinskej krčmy alebo skanzenu, nie však do reštaurácie na sídlisku hlavného mesta. Reštaurácia je rozdelená na dve časti - fajčiarsku s výčapom a krbom a nefajčiarsku. Výhodou je, že každá z nich má vlastný vchod. K reštaurácii patrí priestranná terasa.

Ponuka jedál je na prvý pohľad pomerne bohatá. Ako predjedlá sú tu napríklad aj miešané vajcia na cibuľke, pečená klobása či slanina s vajcom. Nech je to čokoľvek, nie sú to však predjedlá. Napríklad po 250-gramových plnených palacinkách PREŠPOROK so šunkou, syrom a smotanou (2,50 €) si asi málokto dá ešte hlavné jedlo.

Ponúkajú tu štyri druhy polievok - slepačiu s mäsom a rezancami (1,30 €), cesnakovú krémovú s opečeným chlebom (1,40 €), francúzsku cibuľačku s toastom a syrom (1,40 €) a paradajkovú so syrom (1,40 €). Slepačia bola fakt vynikajúca, taká ako má byť. Aj cesnaková bola podľa očakávania. Cibuľačka si však prívlastok „francúzska" nezaslúži a paradajková bola taká slovenská - ako zo školskej jedálne.

Pobavili sme sa, keď sme medzi bezmäsitými jedlami objavili vyprážaný syr so šunkou (3,20 €). Dali sme si ho s opekanými zemiakmi (1,- €) a tatárskou omáčkou (0,70 €) a vyšiel nás na 4,90 €. V mysli sa stále vraciame do nóbl českej pivárne na dunajskom nábreží, kde ho majú za 4,69 €!

Z ponuky štyroch druhov cestovín s desiatimi omáčkami sme dali na radu čašníka a rozhodli sa pre penne PIPI s kuracím mäsom, šampiňónmi, smotanou a cibuľou (4,- €). Cestoviny boli rozvarené a kuracie mäso tam nebolo skoro žiadne. Porcia síce bola poriadne veľká, ale vôbec nás to nenadchlo. Z kuracieho mäsa u Štrngáča síce ponúkajú 18 jedál, všetko sú to však kuracie prsia. Dali sme kuracie prsia JÁNOŠÍK na prírodno so slaninou a cesnakom a španielskou omáčkou (4,90 €). Opäť žiadna sláva. Zaujala nás však španielska omáčka. Ako sme sa dozvedeli, je to vlastne masový vývar so zeleninou. Škoda, že sme ju dostali aj k ďalším jedlám. Viedenská roštenka na prírodno s praženou cibuľkou a španielskou omáčkou (5,20 €) aj plnená bravčová kapsa NATALKA na prírodno s cibuľou, slaninou, volským okom a španielskou omáčkou (5,30 €) síce zasýtili, žiadny gurmánsky zážitok však neponúkli.

Sedliacky interiér U Štrngáča navodzoval domácu kuchyňu, je to však skôr reštauračná klasika 90-tych rokov. Ceny majú síce nízke, ale dnes zákazník hľadá aj kvalitu.

Naše hodnotenie: 2 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?