Leblon ponúka brazílske churrasco

15.10.2010
0
Páčil sa vám článok?

V novej bratislavskej štvrti Eurovea otvorili novú reštauráciu Brazilian Churrascaria & Lounge LEBLON. Reštaurácia je nazvaná podľa známej štvrte v Rio de Janeiro a ponúka brazílsku kuchyňu.

Reštaurácia sa nachádza v západnej časti zástavby, hneď vedľa českej pivárne, ktorú navštívili nedávno. Interiér je zariadený moderne, dominujú zelená a hnedá. V pravej časti je barový pult, uprostred kuchyňa s grilom.

Leblon ponúka najmä mäso pripravované na špeciálnom brazílskom grile Churrasco s originálnym spôsobom servírovania Rodizio, čo znamená, že zákazník môže jesť koľko vládze (all-you-can-eat). K stolom chodia brazílsky kuchári – Passadores, ktorí mäso pripravujú, grilujú aj podávajú. Postupne nosia na ražňoch jednotlivé druhy grilovaného mäsa  a podľa želania z neho odrežú. Grilujú najmä hovädzie, ale aj bravčové, kuracie a jahňacie mäso. Okrem toho Leblon ponúka aj samoobslužný šalátový bufet s teplými jedlami, miešanými zeleninovými šalátmi a šalátmi z morských plodov a rýb. Aj v prípade šalátového bufetu platí pravidlo - jedz koľko vládzeš.

Pre cenotvorbu je rozhodujúca 17. hodina, pokiaľ platíte účet do 17.00 h stojí rodizio a šalátový bufet na osobu 19,90 €, pri platbe po 17.00 h je to drahšie - 24,90 €. Pokiaľ sa uspokojíte iba so šalátovým bufetom, stojí to do 17.00 h na osobu 11,90 €, pri platení po tejto hodine to je  15,90 €.

chutnali sme čo-to zo šalátového bufetu, aj z grilovaných špecialít. Spravidla ponúkajú 14 druhov mäsa ako napríklad vrchnú časť hovädzieho stehna s tukovým krytím, šťavnatý sval z vnútornej strany hovädzích rebier, nízku hovädziu roštenku (entrecote), hovädzie mäso so slaninou, hovädzie rebierka, bravčové rebierka, bravčové karé s parmezánom, bravčovú klobásu, kuracie stehná, ale aj kuracie srdiečka, morčacie prsia so slaninou, jahňacie stehno či mäso z hrbu brazílskeho býka grilované vo fólii Hump (Cupim). To všetko nosia na ražňoch dvaja praví brazílski kuchári, s ktorými nie je ľahké sa dohovoriť - jeden vie síce aj po anglicky, druhý však hovorí len portugalsky. Ochotne však poradia slovenský čašníci, ktorí odnášajú taniere a nosia nápoje. Mäso nosia, kým má zákazník na stole papierovú tácku otočenú zelenou stranou hore - Sim, aceito  (Áno, dám si).

Pri našom hodnotení sme ochutnali krémovú brokolicovú polievku, pikantný šalát z morských plodov, brazílsky zeleninový šalát s majonézou (pripomínal slovenský zemiakový šalát), grilované fazuľky so slaninkou a hrozienkami, krabí šalát s olivami a syrom. Jesť sme mohli, koľko sme vládali, pud sebazáchovy nám však velil byť zdržanlivý. Napokon sme neochutnali všetky druhy mäsa - asi pri desiatom sme tácku otočili červenou stranou hore - Năo, obrigada (Nie, ďakujem).

Medzi jednotlivými chodmi sme zajedali grilovaný banán obaľovaný v škorici a cukre - na neutralizáciu chute mäsa. Na záver sme však podľahli vábeniu dezertov - vynikajúci bol grilovaný ananás Abacaxi Grelhado (5,- €), ale aj Kokosový puding Quindao (4,50 €).

Leblon je vlastne už druhý pokus o brazílsku churrascariu v Bratislave. Ten prvý v centre mesta nevyšiel, je otázne, či si tento originálny spôsob stolovania získa nových fanúšikov. Jesť, koľko vládzeš, by určite chceli mnohí, či za to budú ochotní aj zaplatiť, to nie je isté. Nám v Leblone chutilo a možno si to ešte niekedy vyskúšame. Musíme však poriadne vyhladnúť.

Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?