Kolkovna má dobrú kuchyňu aj pivo

1.10.2010
0
Páčil sa vám článok?

Po čase sme sa opäť vydali na dunajské nábrežie do areálu Eurovea, kde je na meter štvorcový pomaly viac reštaurácií a kaviarní ako v historickom jadre mesta. V západnej časti je Reštaurácia KOLKOVNA EUROVEA, ktorá okrem plzenského piva ponúka takmer výlučne českú kuchyňu.

Kolkovna je pôvodný český koncept Pilsner Urquell Original Restaurant. V roku 2004 bol ocenený ako Najlepší český gastronomický koncept. Názov je odvodený od budovy bývalej pražskej tlačiarne cenných papierov a kolkov (kolkovne), kde bola otvorená prvá reštaurácia tejto siete.

Interiér je zariadený originálne - presne v duchu starých pražských reštaurácií - drevená podlaha, drevené obklady stien, drevený mobiliár - na stenách fotografie pivovaru, nosné stĺpy oblepené novinami z prvej republiky. To všetko dáva bratislavskej Kolkovni puncu staročeskej hospody - ilúzia však nie je úplná - prítomnosť moderného nákupného centra je nepriehľadnuteľná.

V jedálnom lístku dominujú jedlá českej kuchyne doplnené o rizoto, špagety, gnocchi, či lasagne. Dali sme si Gulášovú polievku z hovädzieho „karabáčku“ a zemiakov s čerstvou petržlenovou vňaťou a so škvarkovým rožkom (2,99 €). Čašník nám nevedel vysvetliť, čo je to karabáček - vraj druh hovädzieho mäsa. Ako sme neskôr zistili, je to kvetová špička zo spodného šálu stehna. Guláš bol vynikajúci - servírovaný však bol v hlinenej miske, ktorá zbytočne držalo teplo a polievka tak pomaly chladne. Rožok bol horúci a chutný, nebol však veľmi oškvarkový.

Vynikajúca bola Trhaná sliepka v polievke - silná slepačia polievka s kusmi sliepky a trhanou cestovinou (2,69 €), akurát sliepka a cestovina nemuseli byť trhané, pokojne to mohli nakrájať. Natrhané kúsky mäsa a cestoviny boli priveľké aj na lyžicu.

Zo špecialít Kolkovny sme si dali Plzenský guláš z mladej hovädzej glejovky s cibuľkou a čerstvou feferónkou, podávaný so žemľovými knedľami a zemiakovými plackami (6,99 €). Bol vynikajúci, možno trochu prislaný. To však nebol prípad Králičích stehien na slanine - pečené na zelenine, so šampiňónmi, cibuľkami, slaninou, so zemiakovou kašou prevoňanou majoránom (10,99 €). Zemiaková kaša s majoránom bola originálna a chutná - rovnako sme si pochutili na králičích stehnách.

Pečené Jahňacie kolienko v červenom víne - marinované v čerstvých bylinkách a zelenine, s listovým špenátom a domácimi zemiakovými kroketami so sušenou cibuľou (11,19 €) sme si dali s opekanými zemiakmi, pretože krokety došli (?). Jahňacie bolo vynikajúce.

Špecialitou podniku sú domáce klobásky s jablkovým chrenom a pikantnou horčicou. Dali sme si zverinovú klobásu (3,29 €/200 g) a bol to malý klobásový obrad. S dobre a poctivo načapovaným pivom to nemalo chybu.

Kolkovnu Eurovea sme navštívili dvakrát - pri prvej návšteve bol úvod trochu rozpačitý, keď sme museli počkať, kým personál doklebetí, pri druhej návšteve sme k obsluhe nemali výhrady. Ocenili sme dobrú domácu českú kuchyňu, ktorá nezaostáva za dobre čapovaným tankovým pivom.

Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?