Al Faro - talianska kuchyňa na nábreží

27.8.2010
0
Al faro - talianska kuchyňa na nábreží - Al faro ristorante1
Páčil sa vám článok?

V novom nákupno-zábavnom centre Eurovea je niekoľko reštaurácií. Vo východnej časti na rohu nábrežia a námestia sme tentoraz narazili na RISTORANTE AL FARO. Ako už názov napovedá, ide o reštauráciu s talianskou kuchyňou. Pozor, nie však taliansku reštauráciu, pretože majiteľom nie je Talian.

Interiér má pôsobiť trochu vidiecky -steny sú obložené odhalenými tehlami, na nich sú staré fotografie talianskeho trhu v zlatých rámoch. Drevená je podlaha aj mobiliár - elegantné stoličky sú z ohýbaného dreva, časť reštaurácie je na vyvýšenom pódiu oddelenom drevenou policovou zostavou. Zo stropu visia lustre s mohutnými čiernymi plátennými tienidlami. Zo strany námestia je letná terasa, viac stolov je však na neďalekom vyhliadkovom móle. Na stoloch a v policiach sú kvetináče s bylinkami - v niektorých prípadoch zvädnutými.

Napriek tomu, že sa Al Faro nachádza v modernej presklenej budove, je tu príjemne. Kus starej poctivej tehly jednoducho urobí svoje. Reštaurácia sa nachádza v blízkosti skladu č. 7, preto v logotype využíva najvýraznejší architektonický prvok skladu - kopulovitú vežičku, ktorá niekomu môže pripomínať maják, aj keď ním nikdy nebola. Al Faro však takýmto majákom zrejme chce byť - aspoň podľa názvu.

Reštauráciu sme navštívili dvakrát - raz v čase obeda a druhý raz popoludní. Raz sme vyberali zo stáleho jedálneho lístka, druhýkrát z denného menu. Nešlo však o klasické „menučko“ za zvýhodnenú cenu, ale o zvláštnu ponuku dňa.

Z jedálneho lístka sme ochutnali Klasickú taliansku polievku s čerstvou zeleninou, paradajkami a syrom parmezán Minestrone (2,90 €) - výborná. Trochu sme boli sklamaní z Talianskej rybacej polievky s feniklom, šafránom, čerstvými rybami a morskými plodmi (3,90 €). V našom prípade išlo skôr o feniklovú polievku s kúskom ryby a slávkou.

Pri výbere hlavného jedla sme dali prednosť cestovinám - ocenili sme možnosť variovať ich. Špagety sme napríklad vymenili za fusilly a dali sme si ich s chápadlami chobotnice s cesnakom opečenými na olivovom oleji (9,30 €). Za tú cenu sme čakali, že chápadlá budú väčšie - ušli sa nám však samé tenké „chvostíky“. Naopak, pochutili sme si na rizote z talianskej ryže, masla, vína, parmezánu a lesných hríbikov (7,50 €). Kuchár tentoraz na hríboch nešetril.

V dennej ponuke bolo predjedlo, polievka, mäsové jedlo, ryba, jedny cestoviny a rizoto. Držková polievka s paradajkami a zeleninou bola z oblasti Florencie (5,00 €) a bola vynikajúca. Dobrá voľba bolo aj Ragú z jeleňa s feniklom a gaštanmi z oblasti Toskánska (11,00 €), len tie gaštany a fenikel sme akosi necítili.

Rozhodli sme sa, že ochutnáme aj rybu - v jedálnom lístku ponúkajú Pražmu kráľovskú s citrónovou omáčkou a blanšírovanou zeleninou (14,50 €/ 180 g), v dennej ponuke mali Pražmu pečenú na grile s grilovanou zeleninou (15,00 €/ 300 g). Druhá voľba sa nám zdala výhodnejšia, navyše sme si mohli vybrať konkrétnu čerstvú rybu. Výborne upečená a veľmi chutná.

Tunajšie Tiramisu (3,50 €) sa trochu vymykalo z bežného štandardu a trochu nás aj sklamalo, naopak ocenili sme domácu limonádu, oranžádu či zázvorovú limonádu (2,70 €/ 0,3 l).

Napriek tomu, že Al Faro nie je pravá talianska reštaurácia, táto slovenská hra na taliansku kuchyňu patrí k tomu lepšiemu, čo v Bratislave túto sezónu hrajú.

Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?