Schoppa má tradičnú kuchyňu v lese

22.4.2010
0
Páčil sa vám článok?

Keď sme pred rokom na Kolibe navštívili reštauráciu Villa, konštatovali sme, že „na toto miesto a do tohto prostredia by sa určite viac hodil hostinec s domácou kuchyňou, ako nóbl reštaurácia, ktorá vlastne ani tak veľmi nóbl nie je“. Prešiel rok a naše želanie sa stalo skutočnosťou.

Villu nahradil SCHOPPA Restaurant, ktorej ponuka plne korešponduje s polohou aj rustikálnym exteriérom objektu. Ponúka špeciality tradičnej slovenskej, českej, rakúskej, ale aj talianskej kuchyne. Opakovaná návšteva nás utvrdila v tom, že Schoppa trafila do čierneho.

V interiéri sme zaregistrovali isté zmeny, moderný a trochu nóbl interiér nahradili drevené stoly so stoličkami z masívu. Pri niektorých stoloch zostali stoličky s koženým čalúnením, na ktoré natiahli plátenné návleky. Tie sa však pri posúvaní nepohodlne šmýkajú. Interiér doplnili viaceré doplnky slovenského folklóru, ako sú kolovrátok či drevené vidly. Na prízemí je nefajčiarska reštaurácia, na poschodí kaviarenská časť pre fajčiarov. Tí však radšej sedia na terase na štýlových masívnych laviciach a za drevenými stolmi. Interiér reštaurácie plne korešponduje s exteriérom a okolitým lesom, preto sme boli zvedaví, či to platí aj o kuchyni.

Predjedlá síce ponúkajú prevažne talianske, ale majú aj Tatarák - najemno škriabanú hovädziu sviečkovú s čili, cibuľkou, vajíčkom a horčicou (9,50 €). Ochutnali sme Bruschetu - v tomto prípade ciabattu posypanú nadrobno nakrájanými paradajkami, rukolou a bazalkou (3,80 €).

Veľmi nám chutili polievky - Slepačia s mäsom, mrkvou a domácimi rezancami (2,10 €), Chalupárska kapustnica s údeným mäsom, klobásou a dubákmi (2,60 €) aj Paradajková na toskánsky spôsob s parmezánovými hoblinami (2,20 €). Všetky tri boli vynikajúce. V hustej kapustnici bolo údené, klobáska aj dubáky, navyše nebola príliš pikantná ani presolená, ako býva v niektorých reštauráciách zvykom. Hustá bola aj paradajková, v ktorej nechýbali kúsky paradajok a cibuľky. Slepačia bola naozaj domáca - bez glutamanu a iných umelých ochucovadiel.

V ponuke Tradičnej domácej kuchyne majú halušky, strapačky, bavorské koleno, grilované kurča, pečenú krkovička, či kotlíkový guláš. Ochutnali sme Marinované pečené bravčové rebierka s chrumkavou cesnakovou bagetou a pikantným dressingom, servírované na drevenej doske (7,90 €). Žiada sa zvolať: Konečne poriadne rebrá. Mäso bolo hore aj dole, teda žiadne orezané koštiale. A boli vynikajúce. Len bageta nebola chrumkavá, ako sľubovali.

Pochutili sme si aj na Stehne na cesnaku, čiže vykostenom kuracom stehne s kožou, potretom cesnakom, ugrilovanom do chrumkava a položenom na grilovanej zelenine (7,10 €).

Najvyššie hodnotenie si zaslúži aj Hovädzí steak zo sviečkovice na grilovacom korení alebo cesnaku (15,90 €), ktorý nám pripravili rare, teda sprudka opečený, vnútri ružový, ale v strede ešte krvavý. Ako má byť. K tomu sme si dali Grilovanú zeleninu (2,90 €). Vynikajúci bol aj Hovädzí entrecôte „Les Halles“, čiže vysoká roštenka z hovädzieho angusu marinovaná v čili a cesnaku, grilovaná na lávových kameňoch a podávaná s grilovanou cibuľou, dusenými zelenými fazuľkami a hranolkami (13,90 €). Či bola skutočne grilovaná na lávových kameňoch, nevieme posúdiť, pokojne by ju však mohli pripravovať aj na rošte či na panvici. Hra na lávové kamene v takejto tradičnej kuchyni nevyznieva príliš úprimne.

Z bravčového mäsa sme si dali Tirolský špíz - medajlónky z panenky na ihle preložené tirolským špekom, cuketou a fialovou cibuľkou na prírodnej omáčke (8,90 €) so Sedliackymi zemiaky so slaninou a cibuľou (1,90 €). Medajlónky boli napichnuté pozdĺžne, takže sa ich na ihlu vošlo menej, vizuálne to však bolo určite efektnejšie. Z detských jedál nášmu najmenšiemu chutil Detský kurací vyvar (1,50 €) aj Kuracie medajlónky s varenými zemiakmi (4,10 €).

Schoppa nás milo prekvapila. Ďalšia reštaurácia, ktorá sa nesnaží ohurovať exotickými jedlami, ale stavila na domácu kuchyňu. A to všetko v príjemnom prostredí lesa a za celkom primerané ceny.

Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek 
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama. 

Páčil sa vám článok?