Batida B1 osloví najmä nenáročných
Na Novohradskej ulici už nie je reštaurácia Brit, ktorú sme navštívili pred desiatimi rokmi. V tých istých priestoroch je už niekoľko rokov Restaurant & Pub BATIDA B1. Pôvodne dočasná zimná záhrada postavená v predzáhradke obytného domu sa už medzičasom stala murovanou súčasťou reštaurácie.
Dnes je v nej nefajčiarska časť podniku, fajčiari majú stoly vyhradené vo vyvýšenej barovej časti reštaurácie.
Interiér je ladený v tehlovej farbe, tehly tvoria podstatnú časť interiéru – od obloženia baru či výčapu až po oporné stĺpy. Podlaha je kombináciou dlažby a palubovky, v celej reštaurácii je množstvo kvetín – väčšina je však umelých, najmä obrovské umelohmotné kaktusy a palmy pôsobia lacno a negustiózne. Napriek tomu, že Batida je aj reštaurácia, mobiliár je vyslovene pubový, či krčmový. Drevené stoly sú pre štyroch stolujúcich zákazníkov primalé, ak si dáte len pivo alebo kofolu, miesta máte dosť.
Už len pohľad do jedálneho lístka naznačil, že Batida chce uspokojiť všetkých – milovníkov bravčového, kuracieho, hovädzieho mäsa, rýb, zeleninových šalátov, cestovín. Opäť musíme vysloviť presvedčenie, že toľko druhov jedál, ako ponúka Batida, nedokáže žiadny kuchár pripraviť z čerstvých surovín. O tom sme sa presvedčili, keď sme si ako prílohu k jednému z hlavných jedál objednali varené zemiaky (1,09 €). Kuchár nám odkázal, že varené zemiaky nie sú, máme si vraj vybrať niečo iné. Tak sme si dali opekané zemiaky (1,19 €), ktoré na prekvapenie mali. Zrejme boli opečené s predstihom a na varenie už nezostali. Je hanbou kuchára, ktorý nevie ošúpať dva zemiaky a uvariť ich v slanej vode.
Polievky sme ochutnali Paradajkovú so syrom (1,52 €), Boršč (2,12 €), Slepačiu s mäsom a rezancami (1,52 €) a Fazuľovú s údeným mäsom (2,12 €). Paradajková bola evidentne robená z pretlaku, taká ako v závodnej či školskej jedálni. Boršč bol fajn, žiadne výhrady sme nemali ani proti fazuľovej na sladko, slepačia bola trochu prislaná. Veľkosť porcií polievok bola prehnaná. Pokiaľ si chcete dať po polievke aj hlavné jedlo, málokto zvládne oboje. Slovenskej mentalite, že polievka musí nasýtiť, však objem podávaných polievok určite konvenuje. To však nie je o gurmánstve, ale skôr o obžerstve.
Z hlavných jedál sme si dali Kuracie prsia Batida so slaninou, smotanou, červenou cibuľou a oblohou (4,95 €). Jedlo bolo chutné, opäť však bolo presolené. Rovnakú výhradu sme mali k Hovädzím medailónikom so slaninou, francúzskou horčicou a oblohou (11,58 €). Sklamaním pre nás bol Grilovaný zubáč s pomarančom vo vínovej omáčke s oblohou (4,95 €) a Grilované rebrá v sójovo-medovej marináde, chlieb, horčica, uhorka (4,61 €). Jednak sa k rybe vôbec nehodila jednotná kapustovo-zeleninová obloha, jednak za nevhodné považujeme servírovať túto rybu s plátkami citrónu, keď bol s pomarančom. Rebrá boli ako pred týždňom grilované každé samostatne, čo považujeme za absolútne barbarské. Tentoraz boli rebrá podstatne väčšie, mäsa na nich však bolo minimum.
Klientelu reštaurácie Batida B1 tvoria tzv. menučkári, ktorí za 3 eurá dostanú polievku aj hlavné jedlo. Pre tých nenáročných sú určené aj lacné jedlá, ktoré tú podávajú popoludní. Ide o výber hlavných jedál s nižšou gramážou. Batida sa tak sama deklasovala na závodnú jedáleň, kde je rozhodujúcim kritériom nízka cena a na kvalite až tak veľmi nezáleží.
Naše hodnotenie: 2 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.