Rančík s ponukou uhorskej kuchyne

28.1.2010
0
Páčil sa vám článok?

Na konci Starohájskej ulice v Petržalke, v susedstve jazdeckého areálu ŠK Dunaj, už niekoľko rokov funguje reštaurácia RANČÍK. Nachádza sa v trojuholníku ulíc Starohájska – Kutlíkova – Dolnozemská, v pomerne rozľahlom areáli pripomínajúcom malý ranč – z toho aj názov Rančík.

V areáli je aj detské ihrisko a rozľahlé letné sedenie s vonkajším grilom. To však ocenia návštevníci výlučne v letných mesiacoch, keď tu návštevníkom spríjemňuje posedenie aj živá hudba.

Reštaurácia sa nachádza v drevenom zrube s dvomi vchodmi – jeden do nefajčiarskej, druhý do fajčiarskej časti, kde je aj krb. Reštaurácia nie je veľká – šesť stolov pre nefajčiarov, štyri pre fajčiarov. V nefajčiarskej časti, ktorá susedí s výčapom, dominuje nástenná plastika štyroch nahých Amazóniek na koňoch. Dlažba je kamenná, steny drevené, rovnako z masívu sú aj stoly a stoličky.

Rančík sme navštívili dvakrát – kým prvá návšteva sa niesla v znamení nepríjemných kuchynských pachov, ktoré nám presiakli až na kožu, pri druhej návšteve to aj v nefajčiarskej časti príjemne voňalo drevom horiacim v krbe. Zrejme stačilo v kuchyni otvoriť okno.

Poďme však ochutnať, ako tu varia, oznam pri vchode totiž sľubuje uhorskú kuchyňu. Z polievok sme si dali Slepačiu „svadobnú“ s mäskom, rezancami a zeleninkou (1,60 €), Kapustovú „vianočnú“ bohatú podľa tradície (1,60 €) a Cesnakovú krémovú podávanú v chlebovom bosniaku (2,30 €). Slepačia nemala chybu, kapustnica bola trochu primastná, najlepšie z toho vyšla cesnaková. Nebola síce v bosniaku, ale vo veľkej opečenej žemli, ale to bolo pozitívum – chlebový bosniak totiž spravidla skončí v koši, kým žemľu je možné bez vážnejších problémov aj zjesť. A u Rančíka chutí fakt dobre.

V ponuke sú jedlá z grilu, veľké šaláty, hotové jedlá, vyprážané jedlá, pochúťky z bravčovej panenky, z hovädzieho mäsa, hydina, ryby a bezmäsité jedlá. Už aj tak pestrú a bohatú ponuku jedál (možno trochu zbytočne) dopĺňa pizza na viac ako tridsať spôsobov.

Predjedlá sme vynechali a z Dobrôt z grilu sme si dali Grilovanú bravčovú kotletu „z Ranča “ s grilovanou kukuricou s omáčkou podľa vlastného výberu (7,95 €) a grilovaný špíz z hovädzej a bravčovej sviečkovej s grilovanou paprikou – Ihlu z Ranča (9,55 €) s hranolkami (1,20 €). Obe boli chutné, až na to, že grilovanú kukuricu sme nedostali a omáčku nám zaúčtovali samostatne (1,50 €).

Neodolali sme ponuke hotových jedál – ochutnali sme Držkový perkelt (3,55 €) s parenými knedľami (1,20 €) a Sviečkovú na smotane s knedľami (1,20 €). Z oboch bola suverénne najlepšia knedľa, spokojní sme boli aj s perkeltom, sklamaním však bola sviečková – mäso bolo navrchu oschnuté, omáčka bola prislaná a mala podozrivo hnedú farbu (koreňová zelenina totiž na hnedo nefarbí).

Príjemným prekvapením pre nás bola jedenástka Kryštof z pivovaru v Novej Pake (0,85 €/0,3 l). Určite dobre sadne aj v letných horúčavách.

Celkový dojem z Rančíka je trochu rozpačitý. Pri oboch návštevách navyše nefungovala komunikácia medzi obsluhou a kuchyňou – raz nám zabudli doniesť predjedlo, druhýkrát polievku. Určite sa nájdu zákazníci, ktorí tu budú spokojní. Nájdu sa však aj takí, ktorí sem druhýkrát neprídu. A to nie je dobrá vizitka.

Naše hodnotenie: 2 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?