Pod Gaudího domom sa usadila Zizzie

24.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Na rohu Bazovej a Svätoplukovej ulice stojí nový dom so zvlnenou fasádou pripomínajúcou stavby slávneho katalánskeho architekta Gaudího. A pod tým domom otvorili prednedávnom ZIZZIE RESTAURANT.

Reštaurácia sa na rozdiel od domu nechala inšpirovať viac Talianskom a jeho kuchyňou. A jej názov, ako sme sa dozvedeli, vznikol z prezývky majiteľky podniku.

Výrazným prvkom v Gaudího tvorbe sú vlny, tie dominujú celému domu a našli sme ich aj v interiéri reštaurácie. Samotný priestor reštaurácie sa nachádza pod veľkou rožnou vlnou domu a z ulice ho ohraničuje veľký polkruh tvorený oknami výkladu. Z vnútornej strany ho lemujú stoly s bielo-zeleným prestieraním a s tmavohnedými pohovkami a stoličkami. Tieto tri farby prechádzajú celým interiérom, rovnako ako motív vlny. Jedna zelená pod stropom ukrýva bodové osvetlenie, nad stolmi sú ešte medené lampy, a ďalšia vlna z bielych kamienkov dekoruje čelnú stenu barového pultu. Za ním na stene je zaujímavá mozaika, ako inak zeleno-bielo-hnedá a jedna zo stien je natretá zvislými zeleno-hnedými pásmi. Príjemné kombinácie.

Jedálny lístok tak čisto zladený nie je. Prevládajú v ňom síce talianske pokrmy, ale medzi nimi sú aj jedlá inšpirované inými kuchyňami, napríklad Wiener Schnitzel, Grécky šalát, indické Tandori či nešťastné Cordon Bleu, ktoré aj tu komolia na Gordon Blue.

My sme z tejto kozmopolitnej ponuky ochutnali najprv predjedlá. Tigrie krevety na provensálsky spôsob (7,30 €), podávané s ryžou a pizza prstom, Zapečené slimáky (3,60 €), na bylinkovom masle, podávané s cesnakovo-parmezánovou bagetou a Zapekanú špargľu (3 €), bielu špargľu s plesnivým syrom, podávanú s cesnakovo-parmezánovou bagetou. Pravdupovediac, žiadny kulinársky zážitok sa nekonal, predjedlá boli priemerné, dokonca pri krevetách sme nedostali sľubovaný pizza prst. Chýbajúca ingrediencia sa opakovala aj v prípade Zizzie šalátu (6,60 €). V zmesi Penne cestovín, paradajky, uhorky, papriky, hovädzej sviečkovice, čiernych olív a opraženej talianskej šunky, poliatej balzamikovým drezingom chýbali olivy a šunka. Po upozornení nám ich priniesli, šunka však bola obyčajná.

Polievky na tom boli o poznanie lepšie. Najviac nám chutila Paradajková polievka s kúskami paradajok (2 €), dochutená bazalkovým pestom a posypaná strúhaným parmezánom. Naopak Cibuľová polievka (2 €), zapečená s toastom a syrom a ani talianska zeleninová Minestrone (2 €) nás nenadchli.

Ako hlavný chod sme si vybrali talianske Tagliatelle Formaggio guazzetto (6,30 €) s výraznou syrovo-smotanovou omáčkou z dvoch druhov syra a posypané strúhaným parmezánom, Lasagne bolognese (6 €) s mäsovou omáčkou so smotanou a syrom a preloženú pizzu Calzone (6,30 €), plnenú syrom, šampiňónmi, šunkou, artičokmi, čiernymi olivami a sardelami. Omáčka na cestovinách nebola až taká výrazná, žiadalo by sa možno viac bylinkového dochutenia, lasagne a pizza boli štandardom.

Z netalianskych jedál sme ochutnali Vyprážaný Camembert (4,30), dochutený brusnicovovu omáčkou, s Varenými zemiakmi (1,30 €), Kuracie prsia Tandori (6,30 €), v omáčke z bieleho jogurtu, cesnaku, zázvoru, kari korenia a chilli papričiek, tiež s Varenými zemiakmi (1,30 €). V jednom prípade nám naservírovali vlažné zemiaky, takže ku koncu už boli takmer studené. Nízku teplotu mala aj omáčka ku kuracím prsiam a ryba Pangasius della casa Gaudi (7,20 €), šťavnatá biela ryba bez kostí poliata citrónovou omáčkou, podávaná so špenátom a zelenými tagliatelle. Tie boli navyše úplne bez chuti, možno by stačilo trochu soli alebo olivového oleja.

Z dezertov sme sa chystali na Tiramisu (3 €), keďže denne upečú len osem kúskov, neušli sa nám. Tak sme si dali Slivkové guľky s orechami, poliate maslom a posypané cukrom (3,30 €) a Zmrzlinový pohár (2,80 €) s troma druhmi zmrzliny, šľahačkou a ovocím.

Obed sme zapíjali fľašou toskánskeho Vernaccia di San Gimigano za prijateľných 14 €. Škoda, že nám ju čašník stihol priniesť až k takmer dojedanému hlavnému chodu. V jednej chvíli bol na pľaci sám a na reštauráciu s veľkou terasou, plnou hostí, to nestačilo. Problém vznikal aj pri servírovaní, keď sa nám na stole občas kopili plné a prázdne taniere.

Restaurant Zizzie je pekný podnik, kde interiér zatiaľ víťazí nad kuchyňou. Ak sa majiteľom podarí túto nerovnováhu odstrániť, môže byť z neho veľmi príjemná reštaurácia. Má na to všetky predpoklady, aj vďaka priateľským cenám.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?