Z Genius loci Andrea ducha vyhnali

18.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Genius loci je duch miesta, niečo, čo vystihuje miestnu atmosféru, nálady ľudí, miestny kolorit. Na Trenčianskej ulici oproti bytovému komplexu Rozadol sídli reštaurácia, ktorá sa označuje takýmto názvom. A pridáva k nemu krátky dovetok - GENIUS LOCI ANDREA.

Prečo Andrea, nevedno, možno má meno v názve vystihovať nálady majiteľky, prevádzkarky, alebo len akejsi nekonkrétnej nositeľky tohto mena. Nech je tak, či onak, táto osoba musí byť skvelou krotiteľkou duchov, pretože duch reštaurácie Genius loci Andrea sa tu nezdržiaval. Museli ho vyhnať pekne ďaleko a je otázne, či sa sem vôbec niekedy nejaký duch vráti.

Cítiť to aj na zariadení malej miestnosti, ktoré pôsobí neudržiavaným dojmom. Tento pocit nezlepšujú ani krikľavo oranžové steny. Nábytok aj barový pult v strede miestnosti je vyrobený z tmavého dreva a kontrastuje so žiarivými stenami, rovnako ako sedačky pri niekoľkých stoloch, čalúnené oranžovo-čiernou látkou. Počas letných dní sa hostia radšej usádzajú na veľkej terase. Okrem slnečníkov sú na nej veľkoryso dimenzované stoly a široké stoličky s vysokými operadlami. Summa summarum, duch z interiéru tiež kamsi ubzikol.

Reštaurácia však napriek tomu bezduchá nie je. Napodiv sem chodí dosť ľudí z okolia na denné menu. V cenových kategóriách od 3,20 € do 3,80 € v Genius loci Andrea ponúkajú tri druhy. S jednou polievkou sú kombinované mäsité jedlá, cestoviny alebo šaláty. V čase našej návštevy si väčšina ľudí dávala Mexický guláš s knedľou.

My sme však boli zvedaví, či sa majiteľovi podarilo udržať ducha aspoň v kuchyni. Nepodarilo. Dokonca sme mali podozrenie, že aj kuchár, resp. človek zodpovedný za nákup surovín, musel byť v ten deň bezduchý. Na jedálnom lístku sú všakovaké jedlá - z bravčového, hovädzieho, hydiny, rýb, z teľacieho. No jedno je, čo sa píše na jedálnom lístku a druhé, čo naozaj majú. Tak sme sa pri objednávaní dozvedeli, že nemajú teľacie, zo šiestich polievok je len jedna, z dezertov len fabrikovaná marlenka...

Keďže sme pohrdli denným menu a rozhodli sme sa vyskúšať niečo z jedálneho lístka, boli sme odkázaní na overovanie každého pokrmu. Komunikáciu medzi nami a kuchárom sprostredkovával personál, ktorý z faktu, že kuchyňa nemá z čoho variť, tiež nebol nadšený. Po viacerých neúspešných pokusoch sme sa dopracovali k objednávke.

Zo spomínaných šiestich polievok sme ochutnali Paradajkovú polievku so syrom (1,63 €), ktorá bola súčasťou denného menu. Bola však rovnako riedka, neparadajková a zlá, akurát jej bolo viac, keďže sme si objednávali „nemenúčkovú“ porciu. Z predjedál sme si trúfli na exoticky znejúce Tigrie oko (2,29 €), za ktorým sa skrývali dve hrianky potreté roztierateľným syrom a prikryté volským okom.

Z hlavných jedál sme chceli vyskúšať špecialitu z teľaciny, no museli sme sa uspokojiť s bravčovým Čiernohorským rezňom (4,61 €) s Opekanými zemiakmi (1 €) a s Kuracími prsiami plnenými mozzarellou a slivkami (5,15 €) s Americkými zemiakmi (1 €). Kvalitou boli na tom lepšie ako polievka, no zaradiť ich do výkladnej skrine bratislavskej gastronómie tiež nemôžeme.

Dezerty v ten deň kuchár nepripravoval, takže náš obed sme zakončili bez sladkosti. Aj tak sme mali v ústach prílišnú horkosť zo zážitku, ktorý nám tu pripravili. Jediné ocenenie si v Genius loci Andrea zaslúži personál, ktorý sa dosť nabehal, aby s „menučkami“ obslúžil plnú terasu hostí.

Aj to svedčí o tom, že bratislavský stravník je tvor nenáročný. Stačí, keď mu naservírujú lacné jedlo, na kvalitu nehľadí. My však máme v tejto veci jasno. Keď pôjdeme niekedy po Trenčianskej ulici, tomuto miestu bez ducha sa oblúkom vyhneme.

Naše hodnotenie: 1 hviezdička
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?