Na Jánošíkovom dvore sa príjemne sedí

29.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Zástavba rodinných domov na Krajinskej ceste neďaleko ružinovského cintorína postupne stráca pôvodný charakter. Keďže ulica je v bezprostrednom kontakte s frekventovanou Gagarinovou ulicou, obytné domy sa postupne menia na obchodné prevádzky. To je aj prípad domu číslo 8, kde je dnes dvojpodlažná reštaurácia JÁNOŠÍKOV DVOR.

Horná časť reštaurácie, ktorá je vlastne na úrovni Krajinskej cesty, je zariadená vo vidieckom štýle - interiéru dominujú tehly a drevený masív. Po drevených schodoch sa schádza do spodnej časti reštaurácie, ktorá je priestrannejšia ako tá horná. Je vykladaná kameňom, strop s drevenými trámami a dreveným obkladom pôsobí rustikálne.

Ako už sám názov napovedá, reštaurácia má aj dvor, na ktorý sa ide zo spodnej časti reštaurácie. Pod gaštanom tu je zrejme príjemné posedenie po celý deň. Napriek bezprostrednej blízkosti frekventovanej mestskej komunikácie je na Jánošíkovom dvore na počudovanie ticho.

Keďže dvor na Krajinskej ceste má prívlastok Jánošíkov, podľa očakávania sme v jedálnom lístku našli ponuku tradičnej slovenskej kuchyne. A na výber je tu toho neúrekom: sladké špeciality slovenskej kuchyne ako sú šúľance či plnené tvarohové gule alebo slané špeciality ako bryndzové halušky, pirohy, strapačky, minútky z Jánošíkovho dvora ako langoš, zemiakové placky, lokše. Ako špeciality na grile ponúkajú grilované koleno a rebrá, nechýbajú jedlá z kuracieho, bravčového a hovädzieho mäsa, ryby, syrové jedlá, steaky z hovädzieho, bravčového a kuracieho mäsa, šaláty.

Predjedlá sme tentoraz vynechali, z ponuky šiestich druhov polievok sme si dali dve - Kuraciu s rezancami (39 Sk) a Pravú dubákovú smotanovo-krémovú (89 Sk). Obe boli celkom v norme, len tá dubáková bola trochu prislaná.

Zo sladkých špecialít slovenskej kuchyne sme si objednali Šúľance s orechami (99 Sk). Na naše počudovanie nám však doniesli Šúľance s opekanou strúhankou a džemom. Okamžite sme to reklamovali, dostali sme však odpoveď, že to sú šúľance s orechami podľa objednávky. Až po opakovanej reklamácii a návšteve čašníčky v kuchyni sme na stôl dostali orechové šúľance s ospravedlnením, že kuchár to poplietol.

Zo sladkých špecialít sme ochutnali Bryndzové halušky so slaninkou (109 Sk) a Bryndzové pirohy so smotanou, slaninkou a opraženou cibuľkou (109 Sk). Halušky zbytočne plávali v množstve vypečeného tuku a pirohy neboli so sľubovanou opraženou cibuľkou ale s pórom. Škoda.

Z tunajších špecialít na grile sme si dali Grilovaného zubáča na cesnaku (249 Sk). Aj v tomto prípade to kuchár trochu presolil, inak by dve riadne filety servírované na drevenej doske nemali chybu. Trochu nás sklamal Diviačí zbojnícky guláš zo stehna s brusnicami a žemľovou knedľou (279 Sk). Nielenže knedľa nebola žemľová, ale bola parená a obschnutá, ale z pre nás nepochopiteľných dôvodov boli plátky knedle pozdĺžne rozrezané na trojuholníky. Možno, aby ich bolo na tanieri opticky trochu viac.

Na dezert nám tentoraz nezostal čas ani chuť. Ponúka pudingového pohára, palaciniek a zmrzliny bola v porovnaní s množstvom ponúkaných hlavných jedál trochu chudobná.

Devízou Jánošíkovho dvora sú nepochybne poctivé veľké porcie a nízke ceny. Najdrahšie jedlo tu stojí 379 Sk (hovädzie steaky), Zubáč na pekáči pre 4 osoby s americkými zemiakmi a oblohou vyjde na 1499 Sk (800 g). To platí aj pre nápoje - deci kofoly stojí 5 Sk, malé krušovické pivo 20 Sk.

A ešte jednu veľkú prednosť má Jánošíkov dvor. Celá reštaurácia je nefajčiarska. Aj preto sem s obľubou chodia rodičia s deťmi. A ako sme sa presvedčili na vlastné oči, deťom tu pokojne stačí polovičná porcia. Alebo si nedojedený obed zoberú domov na večeru.

Napriek nedostatkom, ktoré sme si pri návšteve Jánošíkovho dvora všimli, reštauráciu môžeme odporučiť na príjemné posedenie najmä milovníkom tradičnej slovenskej kuchyne. Pochopiteľne, že aj s jej negatívami.

Naše hodnotenie: 2,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?