Oliva láka na stredomorskú kuchyňu

27.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Hotelové reštaurácie spravidla nebývajú miestom hromadných návštev stravníkov. Reštaurácia OLIVA, ktorá je súčasťou hotela Premium, potvrdzuje, že sa orientuje aj na iných ako hotelových hostí.

A čo láka ľudí z okolitých domov a kancelárií navštíviť túto hotelovú reštauráciu v blízkosti Bajkalskej ulice? Možno práve to, že nepôsobí celkom ako hotelová. Vchádza sa do nej síce popri recepcii, no interiér vyzerá „civilne“. Hneď prvý pohľad na je priestory odhalí, prečo dostala názov Oliva. Všetky steny sú natreté olivovo zelenou farbou, vlastne všetky dve steny, pretože tie zvyšné dve tvoria veľké okná. A to ešte na jednej z plných stien je ďalšie akváriové okno, ktoré opticky spája reštauráciu so vstupnou hotelovou halou.

Mobiliár reštaurácie Oliva farebne ladí so stvárnením interiéru, stoličky majú bledozelené čalúnenie. Na stoloch je biele prestieranie, ktoré by však mohli vymieňať častejšie. Na našom stole sme na obruse našli stopy jedál predchádzajúcich stolovníkov. Takáto „maličkosť“ kazí inak dobrý dojem z reštaurácie. Nič na tom nezmení ani to, že obsluhujúci čašník vám na kolená osobne položí biely plátený obrúsok.

Jedným z dôvodov, prečo býva reštaurácia Oliva v čase obeda celkom slušne zaplnená je denné menu. A určite aj to, že jeho zloženie korešponduje s orientáciou reštaurácie na stredomorskú kuchyňu. Od gréckej, cez taliansku, španielsku až po arabské chute tej marockej. V dennom menu za 119 Sk je na výber polievka a jedno z troch hlavných jedál. Každé z nich reprezuntuje niektorú zo stredomorských kuchýň, ale v ponuke bývajú aj jedlá z nám bližších končín, napríklad kurací perkelt, žemľovka alebo maďarský guláš.

My sme sa rozhodli ochutnať z ponuky á la carte, teda z klasického jedálneho lístku. V jeho ponuke sú okrem originálnych polievok, predjedál a šalátov aj cestoviny, ryby, jedlá z hydiny, bravčového, hovädzieho, teľacieho, jahňacieho mäsa a diviny. Vlastne mali by byť. V čase našej návštevy totiž jahňacie mäso nemali a tak sme si museli chuť na Jahňacie kúsky s kyslou smotanou a arabským chlebom (350 Sk) nechať zájsť.

Nakoniec sme si vybrali niečo iné a začali sme polievkami. Mušľovej polievke (90 Sk) k dokonalosti nechýbalo nič a podobne tomu bolo aj v prípade Krémovej špargľovej s krevetami (90 Sk) azda až na trochu premrštenú cenu. Vyššiu cenu v prípade mušľovej polievky kompenzuje množstvo vylúpaných slávok plávajúcich v tanieri.

Zo šiestich predjedál sme ochutnali len Stredomorské taštičky plnené špenátom, syrom feta a blanžírovanými paradajkami (90 Sk), pretože objednané Závitky z cukiet s kozím syrom a kapary (90 Sk) nemali. Taštičky však boli dobrou voľbou a nesklamali rovnako ako hlavný chod.

V tomto prípade sklamal personál. Namiesto objednaného Kebabu z tuniaka dekorovaného salsou z paradajok a kapary (275 Sk) nám priniesli Grilovaného tuniaka so salsou z rukoly (275 Sk) s grilovanou zeleninovou zmesou Ratatouille (60 Sk). Pritom z ponúkaných dvoch úprav tuniaka nám čašník odporučil práve kebab. Jeho kolegyňa bola ochotná nám objednanú porciu ryby vymeniť, no my sme nechceli dlhšie čakať. Ochutnali sme aj Bravčovú panenku s duseným feniklom v gorgornzolovej omáčke (220 Sk). Jemné plátky panenky výborne dopĺňala výrazná chuť a aróma čerstvého feniklu.

Obsluhujúci personál (vystriedali sa pri nás traja čašníci) sa dopustil ešte jedného prešľapu. Na náš prejavený záujem o dezert sme dostali strohú odpoveď, že majú iba bábovku. Na jedálnom lístku sú však uvedené štyri sladké dezerty a syrová pochúťka s olivami. Ani jeden sme však neochutnali, možno kvôli neinformovanosti čašníka, možno kvôli kuchárovej zaneprázdnenosti.

V každom prípade sme odchádzali s rozpačitými dojmami. Na jednej strane kvalitná kuchyňa, na strane druhej nedôslednosť personálu a zanedbaná čistota. Ak by sa reštaurácii Oliva podarilo týmto nedostatkom predísť, mohla by ašpirovať na oveľa lepšie hodnotenie.

Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?