Za teheľňou je Tipico Ristorante Italiano

5.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Za tehelňou, neďaleko križovatky Rožňavskej a Galvaniho ulice, sme boli naposledy pred ôsmimi rokmi v reštaurácii Bourbon. Tá medzitým zanikla a na jej mieste v tých istých priestoroch sa udomácnila nefalšovaná talianska reštaurácia - Ristorante ITALIANO.

Dozvedeli sme sa, že patrí medzi päticu bratislavských reštaurácií, ktoré majú certifikát Tipico Ristorante Italiano (Typická talianska reštaurácia). Ten udeľuje Asociácia talianskych reštaurácii na Slovensku, ktorá vznikla, aby chránila dobré meno talianskej kuchyne pred inváziou pseudotalianskych reštaurácií na slovenský spôsob.

Interiér reštaurácie zostal oproti tomu, ako si pamätáme z poslednej návštevy Bourbon, prakticky nezmenený. Zemité farby dlažby a stien spolu s mobiliárom dodávajú priestoru rustikálny charakter. Väčšia časť reštaurácie je vyhradená fajčiarom a na naše prekvapenie tu je možné fajčiť aj počas obeda. Zadná podstatne menšia časť patrí nefajčiarom.

Z ponuky predjedál sme ochutnali rybie carpaccio - plátky čerstvého mečúňa s rukolou Carpaccio di Pesce Spada (180 Sk) s talianskym šalátom a plátky čerstvého tuniaka s rukolou Carpaccio di Tonno (180 Sk). Skúsili sme aj studené Antipasto Misto (parmská šunka, talianska saláma, grilovaná zelenina, mozzarella a olivy - 175 Sk) a teplé Antipasto Dei Sogni (obrie krevety - gamberoni, slanina, špenát, balzamikový krém - 220 Sk). Spokojní sme boli so všetkými predjedlami, posledne menované však bolo mimoriadne chutné.

Z bohatej ponuky polievok sme si dali hneď štyri - zeleninovú polievku Zuppa Minestrone (65 Sk), paradajkovú Zuppa Pomodoro (60 Sk), taliansky guláš Zuppa Spezzatino (85 Sk) a slepačiu Zuppa di Gallina (60 Sk). Všetky boli vynikajúce, keď sme jedli hustú zeleninovú polievku, nevdojak sme si spomenuli, čo všetko v niektorých reštauráciách ponúkajú ako minestrone. Napríklad vývar s kúskami mrkvy, petržlenu a cestovinami fussili, ktorý nám nedávno naservírovali v reštaurácii na Obchodnej ulici. Vráťme sa však späť do skutočnej ristorante italiano.

V ponuke hlavných jedál je pochopiteľne množstvo druhov pizze a rôznych druhov cestovín na rozličné spôsoby. Ocenili sme možnosť vybrať si druh cestovín, keďže nie každému vyhovujú povedzme dlhé špagety či linguine. A tak sme si dali Penne Rustiche so špenátom, slaninou a paradajkovou omáčkou (180 Sk) ale aj Linguine Fantasia so špargľou, cuketou, krevetami a paradajkami (230 Sk). Kto ešte nebol v Taliansku a nepozná autentickú taliansku kuchyňu, odporúčame ochutnať cestoviny, ako ich pripravujú v Ristorante Italiano. Fakt vynikajúce.

Pochutili sme si aj na bravčovej panenke s omáčkou zo syra gorgonzola - Scalopina Gorgonzola (210 Sk) a steaku z mečúňa na grile Pesce Spada (295 Sk) so šalátom z paradajok, rukoly, kreviet a olív Insalata Italia (135 Sk). Milovníkom rýb odporúčame tento steak z mečúňa, čo boli vlastne dva tenké steaky pripravené tým najjednoduchším spôsobom - potreté olivovým olejom a na grile.

Neodolali sme ani ponuke dňa, ktorou bola v čase našej návštevy Králičia sviečková so šalátom, drobnými panini a zemiakmi (320 Sk). Králik má síce trochu tuhšie mäso, táto sviečkovica však bola veľmi lahodná. A pozor, tá porcia nám dala veru poriadne zabrať.

Ponuka dezertov bola trochu skromnejšia, a tak sme si dali tiramisu (65 Sk) a čerstvé jahody s vanilkovou zmrzlinou a šľahačkou (80 Sk). Jedlo sme zapíjali červeným chianti (95 Sk/2,5 dcl), osviežujúcim lambruscom (65 Sk/2,5 dcl) a bielym frizzantinom (65 Sk/2,5 dcl).

Ristorante Italiano síce nie je v centre mesta, prístup autom je trochu komplikovaný a často tu nie je ani kde zaparkovať. Svojich zákazníkov si však už našla a kto tu raz ochutná typickú taliansku kuchyňu, rád sa sem vráti. Vynikajúco tu totiž varia, je tu pozorná obsluha a vôbec to tu na bratislavské pomery nestojí veľa. A že je na obruse nejaký ten fľak? To sa predsa stane...

Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?