Periféria mesta chutí mimoriadne dobre

18.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na samom konci Bratislavy medzi Dúbravkou a Devínskou Novou Vsou v blízkosti automobilovej fabriky sa nachádza veľký jazdecký areál Pegas. Stredobodom nášho hodnotiteľského záujmu bola tentoraz jeho FURMANSKÁ REŠTAURÁCIA.

Možno ten názov celkom nevystihuje prostredie reštaurácie, ale najmä nie ponuku na jedálnom lístku. Od furmanskej reštaurácie by ste zrejme očakávali jednoduché vidiecke pokrmy, no to, čo sa skrýva za dlhými názvami, sú jedlá, ktoré patria do kategórie kulinárskej haute couture. To nie je výčitka, práve naopak. V reštaurácii, ktorá sa sama označuje ako stredoveká francúzska krčmička, by takúto kvalitu nečakal azda ani ten najväčší optimista. Skôr, ako začneme listovať v jedálnom lístku, pozrime sa, ako to v reštaurácii vyzerá.

Interiér skutočne pripomína, aj keď nie práve francúzsku krčmičku, tak minimálne vidiecky restaurant. Steny miestami zdobené drevenými trámami sú pokryté hrubou nerovnou omietkou, miestami opadanou, tam spod nej vytŕčajú červené tehly. Masívne drevené stoly s lavicami sú od seba oddelené kovovo-drevenými paravánmi. Nad stolmi visia medené lampy. Všimli sme si príjemný detail - rovnakou farbou sú natreté aj dve klimatizačné jednotky, ktoré tak dokonale splývajú s prostredím. Atmosféru vidieckej reštaurácie podtrhujú aj drevené okenice na oknách na jednej zo stien, ktorá oddeľuje Furmanskú reštauráciu od vedľajšej Hotelovej reštaurácie. Súčasťou Furmanskej reštaurácie je aj veľká letná terasa so zastrešením, ktorá však v porovnaní s interiérom pôsobí trochu lacno.

Ako sme už naznačili, jedlá v menu môžeme pokojne zaradiť k bratislavskej gastronomickej špičke, pričom ich výber a pestrosť prekonáva ponuku mnohých luxusných podnikov v centre mesta. Napokon posúďte sami.

V dobrých reštauráciách býva zvykom, že jedálny lístok je skôr skromnejší, výber exkluzívnejší a tak je tomu aj v prípade Furmanskej reštaurácie. Dve studené, dve teplé predjedlá, tri polievky, ryby, hydina, hovädzie, bravčové, zelenina a zopár cestovín.

My sme si zo studených predjedál vybrali Mozzarelu balenú v marinovanom baklažáne s chipsou z parmezánu a paradajkovým concassé (79 Sk) a Tartar z lososa prekladaný grilovanou cuketou na marinovaných dubových listoch so sušenými paradajkami a toastom (129 Sk). Obe nás nadchli, no pri polievkach sme naše nadšenie museli trochu redukovať. Zatiaľ čo Rybársky kotlík s lúpanými paradajkami a chilli papričkami (55 Sk) bol, aj keď nie v kotlíku, ale v miske, mimoriadne chutný, Paradajková polievka so smotanou a balešom (posúch na samostatnom tanieriku) od starej mamy (45 Sk) bola riedka a pravdepodobne z pretlaku.

Pokazený dojem z polievky stopercentne napravili hlavné jedlá. Vykostený Red gunard (ryba) pečený na grile, plnený prosciuttom a hubami položený na hráškovom pyré dochutený omáčkou Pinot Nuoar a opečenými hoblinkami mandlí (475 Sk) bol výborný. Aj keď jeho servírovanie vrátane hlavy podľa čašníčky u niektorých hostí vzbudzuje odpor, nám hrôzostrašný nepripadal. Blažený pocit na podnebí nám spôsobovali aj šťavnaté hovädzie kúsky Podkovy zo sviečkovice potretej pestom, točenej prošutom na pyramídke z fritovaných baklažánov v pivnom cestíčku (399 Sk).

Skvelý obed sme zavŕšili dvoma zo štyroch ponúkaných dezertov - Venuškami (pripomínajú pirohy) plnenými riccotou podávanými na omáčke z višní a strúhanou čokoládou (69 Sk) a Cranachanom (koliesko piškótového cesta) s ľadovým lesným ovocím a karamelovo-vínovou redukciou (99 Sk).

Záverečné hodnotenie Furmanskej reštaurácie je stručné. Periféria Bratislavy má reštauráciu, za ktorú by sa nemuselo hanbiť ani staromestské korzo.

Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?