Prednosťou reštaurácie La Vita je kvalita

14.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

V spleti slepých uličiek na Pošni sme objavili novú reštauráciu s talianskou kuchyňou RISTORANTE LA VITA. Nachádza sa na Borodáčovej ulici na prízemí nového bytového domu v tesnej blízkosti Gymnázia Ivana Horvátha.

Pokiaľ by ste chceli reštauráciu navštíviť autom, je dobré si predtým naštudovať mapu mesta, môže sa totiž ľahko stať, že zablúdite. Ako sa to stalo nám pri prvej návšteve reštaurácie.

La Vita nechce pred zákazníkmi nič skrývať, preto je tu vidno až do kuchyne. Keďže kuchyňa je talianska, nesmie tu chýbať pravá pec na pizzu. Propagujú ju tu ako najlepšiu v okolí a môžeme potvrdiť, že patrí k najlepším aké sa pečú v meste.

Interiér reštaurácie v tónoch oranžovej a žltej je moderný, mobiliár drevený. Keďže reštaurácia je celá nefajčiarska, nehrozí tu konflikt s cigaretovým dymom. Ocenili sme „baby friendly“ prístup, v zadnej časti reštaurácie je totiž priestranný detský kútik, v ponuke jedál nechýbajú ani jedlá pre najmenších - Krupicová kaša s maslom a kakaom (65 Sk), Opekané zemiaky s kečupom (40 Sk) či Palacinky s lentilkami, šľahačkou a topingom (65 Sk).

Ristorante La Vita tvrdí, že Polievka je základ a tak sme ochutnali zeleninovú polievku Minestrone s parmezánom (45 Sk), Paradajkovú so syrom (45 Sk) a Cícerovú polievku (45 Sk). Všetky tri boli ako majú byť, žiadna školská jedáleň či závodná kuchyňa.

Z ponuky Pizze našej každodennej sme si dali Quatro stagioni (135 Sk) a Prosciutto crudo (145 Sk). Štyri ročné obdobia boli skutočne štyri - šampiňóny, olivy, capari, artičoky. Aj Crudo bolo autentické - pravá sušená bravčová šunka. Cesto bolo tenké, jednoducho „pizza ako od Itala“.

K talianskej kuchyni patria aj cestoviny - Pasta basta. Dali sme si Boloňské špagety (145 Sk) a Sépiové špagety s omáčkou z lososa a smotany (160 Sk). Obe nám chutili, cestoviny boli uvarené al dente, omáčky poctivé, porcie štedré.

Z ryžovej ponuky sme ochutnali Špenátové rizoto so slávkami (145 Sk) a ani to nemalo chybu. Všetky jedlá boli podľa všetkého pripravované priamo na objednávku a tak niektoré boli viac horúce ako by sa patrilo.

V jedálnom lístku sme síce nenašli predjedlá, ale objavili sme tu Malé radosti. Ako sme sa presvedčili, niektoré z nich neboli vôbec malé. Napríklad Grilovaný encián s brusnicovou omáčkou a opekanými zemiakmi (135 Sk) bol plnohodnotnou porciou, ktorá dokáže bez problémov zasýtiť dospelého človeka.

V ponuke La Vita nechýba ani mäso a ryby. Naša voľba padla na Steak z bravčovej panenky s tatárskymi zemiakmi (190 Sk) a Soté z bravčovej panenky so syrovou omáčkou (175 Sk). Ocenili sme originalitu šéfkuchára najmä pri príprave tatárskych zemiakov. Kto by očakával, že to sú zemiaky s tatárskou omáčkou, je úplne vedľa. Ide o bezmäsitú variáciu na tatársky biftek, keď hovädziu sviečkovú kuchár nahradil zemiakmi. Veľmi dobrá kombinácia.

Na záver sme podľahli akciovej ponuke kávy a tiramisu (59 Sk). Urobili sme nepochybne dobrý obchod, veď presso kávu tu inak ponúkajú za 30 Sk a tiramisu za 75 Sk. No nekúpte to za tú cenu, navyše, ak tiramisu bolo veľmi chutné.

Na Borodáčovú ulicu sme sa vrátili opakovane, aby sme sa presvedčili, či nešlo o náhodu a či sa kvalita La Vita nemení. Našu spokojnosť umocnila ochota a pohotovosť čašníka.

Obyvateľom tejto časti Pošne môžu ľudia z iných častí mesta len závidieť. S výnimkou trochu komplikovaného prístupu sme tu skutočne nenašli žiadnu vážnejšiu chybu. A s prístupom sme mali problém iba prvýkrát, vracali sme sa sem však už bez blúdenia a predovšetkým radi.

Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?