FOTO: Na bratislavských cintorínoch sa už začali "Dušičky" - na čo si treba dávať pozor pri návšteve Krematória?

26.10.2019

Zdroj: N.C.

Páčil sa vám článok?

Teplé a slnečné počasie skôr pripomína leto než jeseň, ale záplava kvetov, vencov, kahancov a sviečok u predajcov na priestranstvách pred cintorínmi jasne svedčí o tom, že už o pár dní sú sviatky, kedy si zvykneme pripomínať tých, ktorí už nie sú medzi nami. Ako to vyzerá na najznámejších miestach posledného odpočinku v našom meste tento rok a čo všetko návštevníkom hrobov ponúkajú?

Cintorín Slávičie údolie

Prekvapilo nás, že už včera dopoludnia boli obidve parkoviská pred cintorínom v Slávičom údolí takmer plné – horné pri hlavnej bráne, aj dolné oproti obchodnému centru. Dnes to teda môže byť s hľadaním parkovacieho  miesta ešte horšie. Mnohí ľudia sa totiž už v predstihu rozhodli zájsť na toto pietne miesto a zapáliť sviečku svojim blízkym. „Robím to tak každý rok. Aj preto, aby už na Dušičky bol hrob mojich rodičov pekný, upravený,“ povedala nám Bratislavčanka Katarína.

Zdroj: A.Č.

​Chodník popri hlavnej ceste doslova lemovali pestrofarebné chryzantémy či astry v kvetináčoch, rezané kvety do vázy i sušené kvety, vence a rôzne aranžmány z prírodných aj umelých kvetov... Ďalšie ponúkajú predajcovia pri bráne, a, samozrejme, kúpite v kvetinárstve v areáli cintorína. Vyberať teda naozaj je z čoho, oplatí sa však najskôr si pozrieť ponuku viacerých predajcov, aby ste zbytočne nepreplatili. Napríklad astry v kvetináči vám predajú za 3 eurá, ale aj za 4,50 eura, za chryzantémy v kvetináči si od vás vypýtajú 4 eurá aj 8 eur, záleží na veľkosti.

Nádobu na vodu si nemusíte nosiť z domu, na cintoríne je viac stojanov s plastovými fľašami. A keby boli všetky rozobrané, pracovníci cintorína vám bezplatne požičajú krhlu (zaplatíte však zálohu 5 eur). Za euro si tiež môžete požičať lopatu, rýľ či hrable (záloha 10 eur), požičanie malého záhradného náradia stojí 0,50 eura (záloha 8 eur) a vedra 0,30 eura (záloha 5 eur), za 3 eurá vám dokonca požičajú fúrik (záloha 30 eur).

Zdroj: A.Č.

Chodníky na cintoríne sú upravené, viaceré kontajnery však boli takmer plné zoschnutých kvetov, konárov či plastových obalov od sviečok – zostáva veriť, že zamestnanci ich vyprázdnia včas, pretože odpadu bude v týchto dňoch pribúdať. A že vyprázdnia tiež nádrž na vodu, ktorá je neďaleko obradnej miestnosti. V piatok dopoludnia bola plná kalnej špinavej vody – ak ste chceli nabrať z kohútika do fľaše čistú, chtiac-nechtiac ste ju museli do nej ponoriť.

Zdroj: A.Č.

​Vítanou službou pre starších či imobilných návštevníkov je golfové auto, ktoré vás zadarmo odvezie až k hrobu. Autom do areálu nesmiete, jedinou výnimkou sú pohreby.

Zdroj: A.Č.

​Cintorín je otvorený denne od 7. do 17. hodiny, počas najväčšieho „dušičkového“ náporu od 1. až do 8. novembra až do 20. hodiny.

Krematórium

Aj parkovisko pred krematóriom bolo včera dopoludnia plné, ale predovšetkým kvôli prebiehajúcemu pohrebu. Golfové auto, ktoré vozí návštevníkov k ťažšie dostupným hrobom v urnovom háji, práve viezlo dvojicu starších manželov k obradnej miestnosti...

Zdroj: A.Č.

​Predajca pred vstupom predával chryzantémy, kytice, vence či rôzne aranžmány, ale záplavu kvetov, aká je v týchto dňoch pred cintorínom v Slávičom údolí, nevidíte. Cez víkend je otvorené aj kvetinárstvo v areáli, ale len  do 16.30 h.

Za chryzantémy v črepníku zaplatíte u predajcu pred bránou podľa veľkosti od 3 do 6 eur, malé astry v kvetináči sme videli za 2,50 eur. Ponúka aj rôzne aranžmány z umelých kvetov, niektoré za 13, iné za 14 eur, vkusný prírodný venček zo šišiek stál 9 eur. Drobné chryzantémy vystavené pred predajňou v krematóriu stáli 5 eur, malé venčeky zo šišiek a sušených kvetov však až 15 eur. No ešte viac nás prekvapila ikebana z umelých kvetov za 20 eur a väčšia dokonca za 39 eur.

Zdroj: A.Č.

Na začiatku cestičky do urnového hája nás upútalo varovanie pripevnené na strome, že v areáli krematória sa pohybujú diviaky. „No zbohom,“ reagovala pani, ktorá nás poprosila, aby sme jej oznam prečítali, vraj naň dobre nevidí (napísaný je totiž na hárku papiera, ktorý treba najskôr vyrovnať, ak ho chcete čítať).

Zdroj: A.Č.

​Stopy po diviakoch sme tam, našťastie, žiadne nenašli, areál bol upravený a tichý. Okrem spomínanej pani sme tu včera okolo 11. h dopoludnia videli len do desať návštevníkov.

Vrakunský cintorín

Vo Vrakuni už obyvatelia navštevujú miesta odpočinku svojich príbuzných, upravujú, čistia hroby a zveľadujú okolie pietneho miesta, kde sú pochovaní ich blízki. Parkovisko bolo celkom plné, ale miesto sme ešte našli. Pred bránami cintorína nájdete viacerých predajcov rôzneho tovaru – od kvetín umelých, cez živé chryzantémy po rôzne sviečky, ktorým skrášlite hroby. Vo Vrakuni kúpite chryzantému veľkú za sumu 6-8 eur, menšiu za 4-5 eur. Okrem nich kúpite vresovce, jesenné ikebany či umelé kvety. Za veľkú sklenú sviečku zaplatíte okolo 4-5 eur.

Zdroj: N.C.

​„Najviac ľudia kupujú živé chryzantémy rôznych farieb,“ informuje nás predajca Peter. Tiež priznal,  že záujem o kúpu zatiaľ nie je taký veľký, najväčší nápor kupujúcich očakáva počas tohto a „dušičkovského“ víkendu.“ V prípade, ak nemáte vlastné náradie, môžete si tu požičať drobné náradie – krhlu, motyku či hrable v sume 0,50 centov za kus. Fúrik na hodinu stojí jedno euro.

Zdroj: N.C.

Správa cintorína ponúka k dispozícii pre verejnosť aj bezplatné golfové autíčko, ktoré vás odvezie na potrebné miesto k hrobu v rámci cintorína. Ako nás informovali zamestnanci správy cintorína, od tohto víkendu bude pre návštevníkov k dispozícii od rána do večera, približne do 17-tej. Počas nasledujúceho týždňa bude premávať len v poobedňajších hodinách. 1.,2 a 3.10 bude opäť pred Bratislavčanky a Bratislavčanov k dispozícii bezplatne po celý deň.

Zdroj: N.C.

​Cintorín bol celkovo upravený, pokosený, pri výdajniach vody nájdete aj prázdne umelohmotné fľaše, ktoré si môžete požičať zadarmo, nezabudnite ich však vrátiť, aby boli užitočné aj pre ostatných návštevníkov. Správa cintorína tiež upozorňuje na zvýšenú opatrnosť pri návšteve, z dôvodu narastajúceho počtu krádeží osobných vecí, zlodeji vedia byť aktívny a vystihnúť vašu nepozornosť najmä počas údržby hrobových miest. Pri návšteve cintorína nechajte vaše domáce zviera doma, s ním vás dnu nepustia. Atmosféra bola pokojná jesenná. Cintorín je otvorený pre verejnosť do 9.novembra od 7 do 20,00 h.

Martinský cintorín

Na Martinskom cintoríne bola koncentrácia ľudí hustejšia. Mali sme problém zaparkovať, parkovisko totiž praskalo vo švíkoch. Pred cintorínom nájdete záplavu farebných chryzantém v črepníkoch, čo je výhoda, lebo ich bez ďalšej úpravy viete umiestniť priamo na hrob. Zo širokej ponuky rôznych veľkostí a farieb si nebudete vedieť vybrať, stoja od 3 do 8 eur. Okrem nich predajcovia ponúkajú, samozrejme, aj iné kvety, aj umelé. Čo sa týka požičania drobného náradia, ceny sú rovnaké ako na Cintoríne Vrakuňa.

Zdroj: N.C.

​Tento cintorín nemá k dispozícii golfové autíčko pre potreby verejnosti, nakoľko sa rozprestiera na rovine, na rozdiel od Krematória či Slávičieho údolia. Ľudia čistili, zametali a upravovali hroby zosnulých, väčšina kontajnerov bola poloplná až plná, obsah kontajnera väčšinou tvorilo suché lístie, keďže celý cintorín obklopujú stromy. Na upravených hroboch mali opäť prevahu chryzantémy, pretože s prichádzajúcimi chladnými dňami vydržia pekné čerstvé podstatne dlho.Miest, kde si načerpáte čerstvú vodu, je viacero, takisto pri nich nájdete umelé fľaše. Otváracie hodiny cintorína sú počas Pamiatky zosnulých (1.-8.11) od 7 do 20 h. Na cintoríne je zákaz fajčiť, vodiť psov či voziť sa na bicykli alebo korčuliach.

(ač, nč)

 

 

 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie