Rozhorčený Vrakunčan: Toto nie je údržba verejnej zelene, ale ničenie!

4.12.2022

Zdroj: čitateľ

Páčil sa vám článok?

Ťažké srdce na ľudí, ktorí sa starajú o verejnú zeleň v Bratislave, má náš čitateľ Marián Šumšala. So súhlasom mestskej časti si obyvatelia na Bebravskej ulici vysadili pred rokmi vo vnútrobloku kríky, ktoré nedávno pracovníci mestskej údržby radikálne orezali - v prípade škumpy vlasatej až hlboko do dreva (na úvodnej foto). „Kríky zbytočne prišli o veľkú časť zelenej hmoty a my sme prišli o krásnu a užitočnú zeleň,“ hnevá sa Vrakunčan. Čo na to magistrát?

Náš čitateľ označuje zásah pracovníkov, ktorí sa starajú o verejnú zeleň v meste, za neodborný až ničivý, vandalský. Vysvetľuje, že zo šiestich krásnych kríkov bezdôvodne zostrihali polovicu zelenej hmoty, zmladzovali vraj i kríky, ktoré nevykazujú znaky starnutia, dokonca zmladzovali úplne mladé kríky.

Po týchto prácach sa Marián Šumšala obáva najmä o osud škumpy vlasatej, ktorá dlho nechcela rásť, začalo sa jej dariť až po niekoľkých rokoch, keď ju presadili. „Magistrátni údržbári ju orezali aj zospodu, kde bola krásne rozkonárená tesne nad zemou, a chránila tak kmienky pre strunou kosačiek. Krík rezali tiež zhora, a to nie jednoročné prírastky, ale hlboko do dreva. Rany, ktoré neošetrili, sú tak teraz bránou pre infekcie, takže hrozí poškodenie, až úplné zničenie kríka,“ hovorí.

Zdroj: čitateľ

​Orezaný krík vo vnútrobloku na Bebravskej

Zdroj: čitateľ

​Aj podľa skúseného arboristu je škumpa zle orezaná.

Pracovníci údržby aj na iných kríkoch zrezali konáre, ktoré rástli dohora, a takisto spodné časti. Vrakunčan nechápe, prečo: „Veď aj táto časť zelene nás chráni, napríklad pred tým, aby zabránila prenikaniu výfukových plynov k obytnej časti.“ Sťažuje sa tiež na prístup k orezu kvitnúcich kríkov. „Voňavé kvety vyhľadávali motýle, teraz však kríky opäť budú mať len zelené prírastky a nebudú kvitnúť. Pritom inde mesto zakladá kvitnúce lúky pre hmyz. Jedna ruka magistrátu zeleň vytvára, druhá ju ničí!“

Fotografiu spomínanej škumpy vlasatej, osekanej až do dreva, sme poslali pracovníkom magistrátu spolu s otázkou, či je podľa nich orez urobený odborne a citlivo. Dostali sme takúto odpoveď: „Podnet s fotografiou týkajúci sa orezu kríka vo vnútrobloku na Bebravskej ulici sme preverili u pracovníkov odborného oddelenia, orez bol realizovaný vyškolenými pracovníkmi s oprávnením na takúto činnosť.“ Keď sme však rovnakú otázku položili skúsenému arboristovi, vyjadril sa jednoznačne – krík je orezaný zle. Dodal tiež, že škumpa by napriek tomu uhynúť nemala. Mesto pritom ubezpečuje, že údržbe zelene venuje maximálnu  pozornosť, aj pokiaľ ide o dodržiavanie opatrení na odborné ošetrenie a obnovu drevín.

„Všetci zamestnanci na referáte údržby a tvorby zelene disponujú II. stupňom vysokoškolského vzdelania v odbore. Zároveň u všetkých zamestnancov, ktorí sú v pracovnom pomere viac ako 1 rok, sa požaduje, aby vykonali skúšku v odbornej spôsobilosti... Zamestnancom tiež umožňujeme dopĺňať si vzdelanie v oblasti arboristiky. Pri vykonávaní orezov zazmluvneným dodávateľom alebo pracovníkmi Komunálneho podniku je navyše vždy zabezpečená kontrola v teréne. Tak to bolo aj v tomto prípade,“ uviedla pre banoviny.sk hovorkyňa magistrátu Dagmar Schmucková. Prinajmenšom však pri spomínanej škumpe vlasatej  aj laik zapochybuje o odbornosti orezu.

Na našu ďalšiu otázku, prečo z rozrastených kríkov ostrihávajú aj konáre, ktoré rastú dohora, a takisto spodné časti tesne nad zemou, bolo odpoveďou konštatovanie, že práce sú zadávané v súlade s VZN a v zmysle noriem STN, arboristických štandardov a princípov a štandardov starostlivosti o zeleň. A k zmladzovacím rezom hovorkyňa uviedla: „Zmladzovacie rezy sa používajú na predĺženie životnosti krov. Použitím zmladzovacích rezov sa stimuluje rast adventívnych púčikov a dochádza k zmene fyziologického veku kra.“

Orez drevín vo vnútrobloku na Bebravskej sa podľa jej slov robil na základe podnetu občana, ktorý upozornil na neudržiavanú zeleň zasahujúcu do chodníka. „Pracovníci mestskej zelene prišli zabezpečiť vo vnútrobloku čistotu, poriadok aj bezpečnosť ľudí pohybujúcich sa v blízkosti drevín,“ dodala Dagmar Schmucková. Zároveň nám poslala foto kríkov pri chodníku pred orezom a po - vidieť, že na danom mieste bol orez potrebný. Marián Šumšala však pripomína, že viaceré z radikálne zostrihaných kríkov rastú uprostred zelene, kde nikomu ich bujný rast neprekáža. Pracovníci, ktorí ich ostrihali, urobili podľa neho zbytočnú nadprácu.

Zdroj: Magistrát

Jeden z kríkov vo vnútrobloku pred orezom

Zdroj: Magistrát

​Ten istý krík po oreze

Magistrát pripomína, že existuje program Adopcia zelene, v rámci ktorého sa môžu do starostlivosti o zeleň zapojiť aj bežní občania. Podmienkou je, že ide o verejne prístupné plochy vo vlastníctve a správe mesta, pričom dobrovoľníci sa budú o ne starať minimálne 3 roky bez nároku na finančnú odmenu.

(ac)

Posedíte si pri vodnom koryte: Architekti navrhli, ako prinavrátia život na Vrančovičovu v Lamači

Na Vrančovičovu ulicu v historickom centre Lamača chce mesto a mestská časť prinavrátiť živý verejný priestor. Architekti v dokončenej štúdii ukazujú, ako sa dá obnoviť pol kilometra dlhá ulica v celom profile a spraviť z nej atraktívny verejný priestor s novou zeleňou, lavičkami, a otvoreným korytom Vrančovičovského potoka. Viac nám prezradila Annamária Krchňavá z Metropolitného inštitútu Bratislavy.

Páčil sa vám článok?