FOTO: Ako dopadla likvidácia stanového tábora asociálov pred Pentagónom, do ktorého sa pustili vo Vrakuni?

16.10.2019

Zdroj: FB Martin Kuruc

Páčil sa vám článok?

Zdá sa, že sa veci konečne pohli správnym smerom. V mestskej časti Bratislava - Vrakuňa dnes predpoludním začali čistiť priestranstvo pred bytovkou Pentagón, kde sa už niekoľko týždňov zdržujú ľudia bez domova a rôzni asociáli, ktorí tu neustále narúšali verejný poriadok a obťažovali okolie. Dnes však museli na pokyn zástupcov samosprávy svoje stany a veci zbaliť a z parčíku pod stromami odísť...

"Po minulotýždňovom stretnutí na území Pentagónu sme sa so zástupcami hlavného mesta dohodli na určitých krokoch, ktoré v najbližších dňoch uskutočníme. Primátor Matúš Vallo prisľúbil pomoc pri zlepšení osvetlenia, pri pravidelných kontrolách zo strany mestskej polície, riešení majetkoprávnych vzťahoch ako aj vyriešení problémových priestorov pod terasami. Ja som prisľúbil spoluprácu pri všetkých dohodnutých veciach. Stromy orežeme tak, aby nové lampy, ktoré budú osadené osvetlili celé územie. Zaviazali sme sa, že vyčistíme danú lokalitu od neporiadku a od bývakujúcich a neprispôsobivých občanov. Primátor si svoje úlohy plní takisto ako my a dnes sme za spoluúčasti mestskej polície priestor pred Pentagónom kompletne vyčistili. V prvom rade sa chcem poďakovať príslušníkom polície za pomoc, našim chalanom z VPS ako aj primátorovi Vallovi, ktorý dodržal to, čo sľúbil. Spolu to dokážeme! Pekný deň," napísal na Facebookovú stránku Vrakuňa starosta MČ Martin Kuruc, s ktorým sme sa telefonicky skontaktovali, aby sme sa ho opýtali ako čistenie priestranstva pred problémovou bytovkou prebiehalo.

Zdroj: FB Martin Kuruc

​"Ľudí, ktorých sme pri stanoch našli, sme vyzvali, aby si zbalili stany a zobrali všetky osobné veci, ktoré im patria a opustili park, nakoľko ho ideme upratovať. Všetko, čo tam nechali, pokladali naši pracovníci za odpad a nahádzali to do kontajnera. Ešte plánujeme dezinfikovať priestory pod vonkajšími schodiskami a terasami, ktoré mnohí z nich využívali ako toalety a chystáme sa ešte orezávať stromy v parku, aby sme zabezpečili aj v noci lepšiu viditeľnosť na miestach, kde sa donedávna zvykli tieto osoby stretávať a zdržovať," povedal pre Bratislavské noviny starosta Kuruc.     

Zdroj: FB Martin Kuruc
    

Uskutočnené opatrenia sú súčasťou riešení, na ktorých sa minulý týždeň dohodol primátor Bratislavy Matúš Vallo s vedením MČ Vrakuňa. 
"Mesto spustilo intenzívnejší režim opráv existujúceho osvetlenia, v prípade nahlásenej poruchy je oprava zabezpečená prioritne. Pre väčšiu bezpečnosť pracujeme na zlepšení existujúceho osvetlenia (zvýšenie, zabezpečenie, zmena farby a intenzity) tak, aby bol vnútroblok bezpečnejší a umožnil lepšiu viditeľnosť nielen pre kontroly mestskej polície. Tá zároveň zvýšila v Pentagóne intenzitu hliadok a od piatku sú hliadky zabezpečené pravidelne každú noc. Splnomocnenkyňa pre bezpečnosť a drogovú politiku Iveta Chovancová spolu s náčelníkom MsP Marekom Gajdošom koordinujú aktivity s Krajským riaditeľstvom policajného zboru," povedal primátor a dodal:  "Teraz je naším cieľom dohodnúť rýchle kroky smerujúce k vylepšeniam verejného priestoru v Pentagóne a naplánovať dlhodobé kroky aj so zapojením miestnych obyvateliek a obyvateľov. O všetkom vás budeme včas informovať."

Zdroj: FB Martin Kuruc

Priestranstvo pre Pentagónom sa dnes podarilo vyčistiť od neporiadku aj neprispôsobivých občanov. Dokedy to takto vydrží?

Zdroj: FB Matúš Vallo

​Aj v noci by vďaka opravenému verejnému osvetleniu malo byť bezprostredné okolie problémovej bytovky oveľa bezpečnejšou zónou...  

​(ars)

Páčil sa vám článok?