VIDEO a FOTO: Vrakuňa sa ocitla v stredoveku. V lesoparku ste mohli zažiť neuveriteľnú atmosféru

23.6.2019
0
Stredoveká bitka

Zdroj: Karol Srnec

Páčil sa vám článok?

Vzniká nová tradícia? Ak ste v sobotu navštívili lesopark v bratislavskej Vrakuni, pravdepodobne ste to neoľutovali. Premiéra Stredovekého festivalu Vrakuňa sa naozaj vydarila, návštevníci sa preniesli do atmosféry života spred niekoľkých storočí a na svoje si prišli i deti.

Stredoveké oslavy založenia Vrakune (možno vás to prekvapí, ale  Vrakuňa rozhodne nie je mladá, naopak, založili ju v roku 1279, bola majetkom šľachtica Verekenyiho, podľa ktorého ju pomenovali) vyšli na výbornú. Návštevníci podujatia sa ocitli v rušných táboroch stredovekých bojovníkov, po lesoparku sa však okrem ozbrojencov (bolo tu až 100 šermiarov zo šiestich krajín Európy)  pohybovali duchovní, stredovekí umelci, tanečnice, poddaní či šľachtici. "Kostýmy na akcii pokrývali rozpätie od 9. -14. storočia. Vidieť ste mohli množstvo nobilitných kostýmov ako aj kostýmov pre pospolitý ľud. Vyhotovenie kostýmov sa čo najviac materiálovo aj konštrukčne snaží priblížiť dobovým originálom," prezradil nám jeden z organizátorov Peter Hricák.

Podujatie organizovali Klub vojenskej histórie Teokratos v spolupráci so Skupinou historického šermu SIC z Vrakune.  Finančne ho podporil Bratislavský samospravný kraj a mestská časť Vrakuňa, kde projekt vyhral v hlasovaní občanov, teda vypýtali si ho samotní obyvatelia. "Organizácia podujatia začala už niekedy na jeseň, posledné týždne však boli najviac intenzívne. Za podujatím stojí skupina približne ôsmich  nadšencov histórie," vysvetlil nám Róbert Martin Hudec z KVH Teokratos.

Program bol naozaj bohatý, asi najväčšej pozornosti sa tešili rytierske súboje. Jednak to bol turnaj jednotlivcov a čo nás prekvapilo, bola  tvrdosť zápolení. Nešlo o divadlo, muži, dôkladne chránení prilbami i desiatkami kilogramov ťažkými odevmi medzi sebou v rámci dohodnutých pravidiel naozaj bojovali. I zranenia boli skutočné, dokonca sme videli tiecť i krv. Okrem toho medzi sebou bojovali i skupiny a akcia vyvrcholila rekonštrukciou stredovekej bitky.

Súboj jednotlivcov:
"Všetky súboje v turnajoch boli neinscenované. Je to plne kontaktný bojový šport s využitím či už ochranných prvkov alebo aj zbraní. Použitie niektorých útokov je obmedzené, v zásade by sme to mohli prirovnať k iným bojovým športom ako je box alebo zápasenie. Samozrejme na nasadenie bojujúcich a charakter boja dochádza občas k zraneniam, k pár ľahším došlo aj na tomto podujatí, čo je v prípade týchto bojov bežné," objasnil Peter Hricák.

Stredoveká bitka, na ktorej sa zúčastnili desiatky bojovníkov: 
Ako sme na vlastné oči videli, pohyb v plnej zbroji dal chlapom riadne zabrať. Keď si dali dole prilby, doslova z nich tiekol pot. "Čo sa týka váhy zbroje, záleží od daného obdobia. Napríklad kovová zbroj bojovníka, ktorá má  pokrývať ruky a trup, sa hýbe v rozmedzí 20-25 kg, záleží však od typu zbroje ako aj veľkosti bojovníka. Avšak mnohé zbroje, ktoré ste mohli vidieť na podujatí, vážili okolo 30 kg," prekvapil nás Peter Hricák.

Menšie deti sa mohli zabaviť i v bábkovom divadle Dvor zázrakov či pri sledovaní kúskov žongléra Slíža. Paralelne v lesoparku prebiehal aj Jánsky pivný festival, ktorý pokračoval i po skončení stredovekej akcie. V pivnej uličke sa mohli návštevníci osviežiť zlatým mokom z produkcie viacerých i malých remeselných pivovarov, samozrejme nechýbala tradičná cigánska, čoraz obľúbenejší podymník (čosi ako slovenská pizza) a ďalšie občerstvenie patriace k takýmto akciám.

FOTOGALÉRIA (30 obrázkov):

Po areáli sa v dobovom oblečení pohyboval i starosta Vrakune Martin Kuruc, rovnako ako župan Juraj Droba či mestská poslankyňa za Vrakuňu Soňa Svoreňová. "Stredovek vo Vrakuni pritiahol do lesoparku Vrakunčanov, ale aj návštevníkov z iných častí Bratislavy, zabavili sa deti aj dospelí. Považujem takéto podujatia za nielen zábavné, ale aj poučné, keďže živým spôsobom približujú návštevníkom rôzne historické obdobia," povedala nám Svoreňová..

Juraj Droba, Soňa Svoreňová a Martin Kuruc:

Zdroj: ss

Stredovekú atmosféru navodzovala aj hudba. O tú sa postarala skupina Alioquin, ktorá sa špecializuje na historickú a historizujúcu hudbu.

Česká skupina Alioquin:

Exotickú krásu orientálnych tancov priniesla do Vrakune tanečná skupina Donnabella:

Hoci to vyzeralo, že akciu v najlepšom (tesne pred záverečnou hromadnou bitkou) rozmetá búrka, nakoniec sa i počasie zľutovalo. Síce sa zatiahlo, spustil silný vietor, ale až na pár kvapiek z neba nespadlo takmer nič.

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie